Hopp til innhold

Ranstorp: – Vi har ikke sett det verste ennå

Etter to blodige uker med terrorangrep og anti-terroraksjoner i Europa, sier forsker Magnus Ranstorp at terrorfaren mot kontinentet bare vil øke.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

ANERKJENT TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp er forsker ved Försvarshögskolan i Stockholm, og har ledet et nettverk av forskere som gir EU råd i saker om terror og islamistisk radikalisering.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Den britiske MI5-sjefen sa nylig at de forventer seg et attentat som det i Paris også i Storbritannia. Vi ser flere angrep, økt aktivitet og flere terrorplaner, sier den svenske terrorforskeren til NRK.

«Sovende» terrorceller

Belgisk politi sjekker inngangen til en bygning i Verviers.

AKSJONERTE: Belgisk politi sjekker inngangen til en bygning i Verviers. To personer ble drept da politiet gikk til angrep for å forhindre en fremtidig terroraksjon.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

En kilde i vestlig etterretning sier til CNN at 20 «sovende» terrorceller med 120 til 180 personer, er klare til å slå til i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland.

Ranstorp sier det er vanskelig å vurdere denne opplysningen, men legger ikke skjul på at terrorfaren er overhengende.

– Vi har ikke sett det verste ennå. Det er en veldig mørk utvikling, som vil vare en lang stund fremover, sier Ranstorp.

Han peker på Syria og de mange fremmedkrigerne som den viktigste kilden til økt spenning.

– Europol-sjef Rob Wainwright sa nylig at riktig tall over folk fra Europa som har dratt til Syria ikke er 3000, men kanskje 5000. Da kan man tenke seg hvor vanskelig det er for sikkerhetsmyndighetene å ha kontroll, påpeker terrorforskeren.

Rammer tilfeldig

Thomas Hegghammer

KAN IKKE BEKREFTE TERRORCELLER: Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt sier såkalt sovende celler er sjelden.

Foto: Svein Olsson / NRK

Thomas Hegghammer på Forsvarets forskningsinstitutt sier det er en vedvarende trussel fra IS-veteraner eller -sympatisører i Europa.

– Det er naturlig at det er et større aktivitetsnivå i større land, men det er fryktelig vanskelig å si hvor angrepene kommer. Det er en stor grad av tilfeldigheter, og kan skje helt uavhengig av samfunnet. Det var tilfeldig at Breivik-tilfellet oppsto i Norge, mener Hegghammer.

Han sier islamistmiljøet er det som utgjør den største terrorfaren i Norge, og at det ikke bare gjelder fremmedkrigerne.

– De fleste IS-relaterte plott i Vesten er blitt utført av sympatisører som ikke har vært i Syria eller Irak, påpeker han.

Kan det finnes sovende celler i Norge?

– Det blir ren gjetting. Selvfølgelig er det mulig. Alt kan skje, også i Norge, men det betyr ikke at vi skal gå rundt og være redd for det hele tiden.

Flere antiterroraksjoner

Magnus Ranstorp har bistått regjeringer og sikkerhetstjenester verden rundt med sin terrorekspertise.

– Dette har vi snakket om fra 2011/2012. Faren for terror øker hele tiden, og det finnes en overhengende trussel. Mest utsatt er Frankrike, Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark og Norge, som er blitt pekt ut flere ganger. Dette er et felles problem vi har i Europa, sier Ranstorp.

Torsdag ble to personer drept i en antiterroraksjon i Belgia, ytterligere 13 er arrestert, tre mistenkte jihadister ble arrestert i Tyskland og ti personer ble avhørt i Paris.

– Vi vil se en utvikling der sikkerhetstjenestene gjør preventive tilslag for å være helt sikre på at de ikke slipper gjennom noen ting som i Paris, sier Ranstorp.

SISTE NYTT

Siste nytt