Radioaktivitet funnet i mat i Japan

Alt salg av mat produsert i regionen der atomkraftverket ligger stoppes. I både melk og spinat fra området rundt atomkraftverket i Japan er det funnet unormalt høye verdier av radioaktivitet.

Kvinne i nesten tom matbutikk i Japan

I tillegg til at det har vært et problem at butikkene tømmes viser det seg nå også at det er oppdaget radioaktivitet i noen matvarer ved atomkraftverket i Fukushima.

Foto: ALY SONG / Reuters

Atomkraftverket i Fukushima i Japan har slitt med store problemer, hydrogeneksplosjoner, overoppheting og delvis nedsmelting helt siden jordskjelvet og tsunamien rammet landet for litt over en uke siden.

Les alt om: Jordskjelv og tsunami rammet Japan

Myndighetene og kraftselskapet Tokyo Electric Power Company (TEPCO) har lenge kjempet mot tiden for å få kjølt ned reaktorene ved kraftverket, og de håper å få på plass normal strømforsyning til kjøleanlegget. Samtidig er det frykt for stråling fra atomkraftverket.

Les også: Ni katastrofale dager i Japan

Nå er det funnet forhøyede verdier av radioaktivitet i flere matvarer fra området rundt reaktorene. Både i melk og spinat har man funnet unormalt høye verdier, bekrefter japanske myndigheter.

SISTE: IAEA melder at alt salg av matvarer produsert i regionen der atomkraftverket ligger skal stoppes av japanske myndigheter.

De radioaktive jod-partiklene minker sin radioaktivitet ganske fort med en halveringstid på åtte dager. Dermed varer ikke faren veldig lenge, men mat som er påvirket kan være problematisk i mellomtiden. Ifølge det internasjonale atomenergibyrået IAEA kan radioaktivt jod i matvarer føre til en kortsiktig risiko for helsen til befolkningen. Stoffet kan tas opp i skjoldbruskkjertelen og øke faren for kreft, og IAEA advarer spesielt om at barn og unge er utsatt.

Meldinger fra japanske myndigheter bekrefter at det også er funnet spor av radioaktivt jod i springvann i Tokyo, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal talsmenn for regjeringen ha uttalt at radioaktivitet i springvann også ble funnet i området rundt atomkraftverket, men nivåene både der og i Tokyo skal være godt under grenseverdiene.

Det samme var ikke budskapet om funnene i matvarer.

Yukio Edano

Talsmann for den japanske regjeringen Yukio Edano fortalte at det var funnet radioaktivitet i mat.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

– Radioaktivitet på et nivå som overstiger japanske lover og regler ble målt, sa talsmann for den japanske regjeringen Yukio Edano på en pressekonferanse tidligere lørdag om funnene i matvarer.

Edano fortalte at den strålepåvirkede melken ble oppdaget i Fukushima-regionen, den samme regionen som der atomkraftverket ligger. Mens spinaten med for høye stråleverdier ble målt i naboregionen Ibaraki.

Regjeringstalsmannen understreket likevel at verdiene som var blitt målt ikke var en fare for liv og helse til befolkningen, og ba japanere om å ikke bekymre seg.

– Hvis noen drakk denne melken i et helt år ville det ikke tilsvare mer enn én undersøkelse i en CT-skanner, uttalte Edano til pressen.

Ifølge myndighetene skal det nå gjøres nøye undersøkelser for å finne ute hvor matvarene kom fra og hvordan de var blitt distribuert. Med bakgrunn i undersøkelsene vil det bli vurdert om salg av enkelte matvarer skal stoppes.

– Vil fortsette å sprøyte inn vann døgnet rundt

Japan har håp om å få tilbake strømforsyningen ved fire reaktorer i atomkraftverket Fukushima Daiichi i løpet av helgen. Blant annet opplyser myndighetene at de forventer å ha koblet til en fungerende strømtilførsel til reaktor nummer 2 i løpet av dagen.

Å få på plass en stabil strømtilkobling vil bli et viktig steg mot å få fullstendig kontroll over situasjonen ved atomkraftverket. En slik tilførsel vil gjøre det mulig å igjen starte det normale kjøleanlegget hvis det i seg selv ikke er for skadet av jordskjelvet eller tsunamien.

I mellomtiden fortsetter mannskapene ved atomkraftverket å tilføre vann for å holde temperaturen ved reaktorene nede.

– Militære mannskaper og brannmenn vil fortsette å sprøyte inn vann døgnet rundt, uttalte myndighetene i ni-tida i dag.

Video Sprayer vann over atomkraftverket i Fukushima

En video mannskapene som det japanske tv-selskapet NHK har fått viser arbeidet med å sprøyte inn vann.

I første del av dagen i dag hadde mannskapene pumpet over 60 tonn vann. Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo skal brannmenn ha latt brannbiler stå med brannkanonene i full drift samtidig som kjøretøyene var ubemannet på grunn av strålingsfaren.

Brannvesenet i Tokyo opplyste likevel at stråledosene mannskapene deres ble utsatt for ikke var på et nivå som påvirket deres helse.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.