Kvinne i nesten tom matbutikk i Japan - I tillegg til at det har vært et problem at butikkene tømmes viser det seg nå også at det er oppdaget radioaktivitet i noen matvarer ved atomkraftverket i Fukushima. - Foto: ALY SONG / Reuters

I tillegg til at det har vært et problem at butikkene tømmes viser det seg nå også at det er oppdaget radioaktivitet i noen matvarer ved atomkraftverket i Fukushima.

Foto: ALY SONG / Reuters

Radioaktivitet funnet i mat i Japan

Alt salg av mat produsert i regionen der atomkraftverket ligger stoppes. I både melk og spinat fra området rundt atomkraftverket i Japan er det funnet unormalt høye verdier av radioaktivitet.

Atomkraftverket i Fukushima i Japan har slitt med store problemer, hydrogeneksplosjoner, overoppheting og delvis nedsmelting helt siden jordskjelvet og tsunamien rammet landet for litt over en uke siden.

Les alt om: Jordskjelv og tsunami rammet Japan

Myndighetene og kraftselskapet Tokyo Electric Power Company (TEPCO) har lenge kjempet mot tiden for å få kjølt ned reaktorene ved kraftverket, og de håper å få på plass normal strømforsyning til kjøleanlegget. Samtidig er det frykt for stråling fra atomkraftverket.

Les også: Ni katastrofale dager i Japan

Nå er det funnet forhøyede verdier av radioaktivitet i flere matvarer fra området rundt reaktorene. Både i melk og spinat har man funnet unormalt høye verdier, bekrefter japanske myndigheter.

SISTE: IAEA melder at alt salg av matvarer produsert i regionen der atomkraftverket ligger skal stoppes av japanske myndigheter.

De radioaktive jod-partiklene minker sin radioaktivitet ganske fort med en halveringstid på åtte dager. Dermed varer ikke faren veldig lenge, men mat som er påvirket kan være problematisk i mellomtiden. Ifølge det internasjonale atomenergibyrået IAEA kan radioaktivt jod i matvarer føre til en kortsiktig risiko for helsen til befolkningen. Stoffet kan tas opp i skjoldbruskkjertelen og øke faren for kreft, og IAEA advarer spesielt om at barn og unge er utsatt.

Meldinger fra japanske myndigheter bekrefter at det også er funnet spor av radioaktivt jod i springvann i Tokyo, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal talsmenn for regjeringen ha uttalt at radioaktivitet i springvann også ble funnet i området rundt atomkraftverket, men nivåene både der og i Tokyo skal være godt under grenseverdiene.

Det samme var ikke budskapet om funnene i matvarer.

Yukio Edano - Talsmann for den japanske regjeringen Yukio Edano fortalte at det var funnet radioaktivitet i mat. - Foto: Itsuo Inouye / Ap

Talsmann for den japanske regjeringen Yukio Edano fortalte at det var funnet radioaktivitet i mat.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

– Radioaktivitet på et nivå som overstiger japanske lover og regler ble målt, sa talsmann for den japanske regjeringen Yukio Edano på en pressekonferanse tidligere lørdag om funnene i matvarer.

Edano fortalte at den strålepåvirkede melken ble oppdaget i Fukushima-regionen, den samme regionen som der atomkraftverket ligger. Mens spinaten med for høye stråleverdier ble målt i naboregionen Ibaraki.

Regjeringstalsmannen understreket likevel at verdiene som var blitt målt ikke var en fare for liv og helse til befolkningen, og ba japanere om å ikke bekymre seg.

– Hvis noen drakk denne melken i et helt år ville det ikke tilsvare mer enn én undersøkelse i en CT-skanner, uttalte Edano til pressen.

Ifølge myndighetene skal det nå gjøres nøye undersøkelser for å finne ute hvor matvarene kom fra og hvordan de var blitt distribuert. Med bakgrunn i undersøkelsene vil det bli vurdert om salg av enkelte matvarer skal stoppes.

– Vil fortsette å sprøyte inn vann døgnet rundt

Japan har håp om å få tilbake strømforsyningen ved fire reaktorer i atomkraftverket Fukushima Daiichi i løpet av helgen. Blant annet opplyser myndighetene at de forventer å ha koblet til en fungerende strømtilførsel til reaktor nummer 2 i løpet av dagen.

Å få på plass en stabil strømtilkobling vil bli et viktig steg mot å få fullstendig kontroll over situasjonen ved atomkraftverket. En slik tilførsel vil gjøre det mulig å igjen starte det normale kjøleanlegget hvis det i seg selv ikke er for skadet av jordskjelvet eller tsunamien.

I mellomtiden fortsetter mannskapene ved atomkraftverket å tilføre vann for å holde temperaturen ved reaktorene nede.

– Militære mannskaper og brannmenn vil fortsette å sprøyte inn vann døgnet rundt, uttalte myndighetene i ni-tida i dag.

Video Sprayer vann over atomkraftverket i Fukushima - Foto: Nyhetsspiller /

En video mannskapene som det japanske tv-selskapet NHK har fått viser arbeidet med å sprøyte inn vann.

I første del av dagen i dag hadde mannskapene pumpet over 60 tonn vann. Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo skal brannmenn ha latt brannbiler stå med brannkanonene i full drift samtidig som kjøretøyene var ubemannet på grunn av strålingsfaren.

Brannvesenet i Tokyo opplyste likevel at stråledosene mannskapene deres ble utsatt for ikke var på et nivå som påvirket deres helse.

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.