Hopp til innhold

– Putin kveler det sivile samfunnet

– Den russiske presidenten Vladimir Putin kveler sakte det sivile samfunnet, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. Han viser til at en tredel av Russlands ikke-statlige organisasjoner har forsvunnet i løpet av få år.

Russisk politi arresterer menneskerettsaktivist

BRUKER MAKT: Politiet arresterer en menneskerettsaktivist som demonstrerer utenfor parlamentet i Moskva.

Foto: STRINGER / AFP

I 2012 trådte loven i kraft som krever at mange ikke-statlige organisasjoner i Russland må registrere seg som «utenlandske agenter».

Senere har myndighetene også gitt seg muligheten til å putte de organisasjonene de vil i denne båsen.

Sivile organisasjoner forsvinner

Nils Bøhmer

TRAGISK: – Russiske myndigheter kveler det sivile samfunnet med sine lover, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det russiske samfunnet blir mye fattigere når en tredel av de ikke-statlige organisasjonene har forsvunnet i løpet av få år, sier Nils Bøhmer til NRK.

Tallene kommer fra det russiske Perspektiva-prosjektet, der ikke-statlige organisasjoner selv melder inn informasjon om hvordan arbeidet deres går.

Prosjektet er satt i gang av et statlig russisk organ som ser på forholdet mellom de statlige og politiske institusjonene og det sivile samfunnet.

Agent-status

Russiske myndigheter krever at alle sivile organisasjoner som mottar pengestøtte fra utlandet, må registrere seg under rubrikken «utenlandsk agent».

 Vladimir Putin

HARD LINJE: Russlands president Vladimir Putin har fått vedtatt harde lover mot sivile organisasjoner som mottar støtte fra utlandet.

Foto: Alexei Nikolsky / Ap

– De russiske finansieringskildene er ganske små, og det vil være svært vanskelig for mange ikke-statlige organisasjoner å operere seriøst uten økonomisk støtte fra utlandet, sier Bøhmer.

Han mener at svært mange kritiske røster nå forsvinner i det russiske samfunnet.

Russiske Bellona-ansatte i Murmansk må presentere seg som utenlandske agenter. 
Det krever det russiske justisdepartementet.
Hvis de ikke overholder påbudet trues de med bøter. Dette skaper stor frustrasjon i Bellona.
HODE:
Bellona-ansatte i Russland under sterkt press.
INN:
Bellona-ansatte i Russland må gjøre oppmerksom på at de er utenlandske agenter på alle møter og andre anledninger. Det krever det russiske justisdepartementet, som varsler store bøter hvis påbudet ikke blir overholdt.
BLOKK:
Anna er fortsatt på jobb ved Bellona sitt kontor i Murmansk. Men situsjonen er vanskelig. Hun må gjøre oppmerksom på at hun er utenlandsk agent i alle sine nettartikler for Bellona.
Straffen for Anna ved ikke å følge påbudet e bot på vel 50 000 kroner. Det er fire ansatte ved Bellona sitt kontor i Murmansk, og driften er redusert til et minimum. Belastningen er stor.
Det norske konsulatet i Murmansk følger utviklingen nøye, og har nylig hatt et møte med Bellona i byen. 
Anna vet at Bellona i Oslo jobbe hardt med å få oppheva agenstemplet - foreløpig uten å ha lykkes med det.

Spion-tiltaler

– Gjennom lovgivningen sender russiske myndigheter ut et signal om at organisasjoner som får støtte fra utlandet er en fare for rikets sikkerhet, mener Bellonas daglige leder.

Nadezhda Kutepova

FRYKT: Menneskerettforkjemperen Nadezhda Kutepova forlot Russland fordi hun fryktet å bli tiltalt for spionasje.

Foto: wecf.eu

Derfor blir det stadig vanskeligere for russiske statsborgere å arbeide for slike organisasjoner.

Bellonas avdeling i Murmansk ble lagt ned som en uavhengig organisasjon sist uke, men avdelingen i St. Petersburg fortsetter sitt arbeid.

Bøhmer viser til lederen for organisasjonen Planet of hope, Nadezhda Kutepova.

Hun flyktet til Frankrike da hun fikk vite at hun kunne bli tiltalt for spionasje på grunn av sitt arbeid for å forsvare ofre for radioaktiv stråling ved et stort statlig anlegg i Ural.

Les også: – Må samarbeida med Russland der me kan

Les også: Obama mer upopulær i Russland enn Bush

UD bekymret

– Vi har sett en innstramning i det russiske lovverket, lovendringer som i sum og praksis setter ytringsfrihet og forsamlingsfrihet under press, og som vanskeliggjør arbeidsvilkårene for det sivile samfunn,

Ane Haavardsdatter Lunde

BEKYMRET: – Ytringsfriheten er under press i Russland, sier UDs pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde.

sier Utenriksdepartementets pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Hun understreker at man fra norsk side er opptatt av sivilsamfunnets arbeidsvilkår og mulighetene for samarbeid mellom frivillige organisasjoner i Norge og Russland.

– Vi er bekymret for lovgivning som pålegger organisasjoner som driver politisk arbeid og mottar støtte fra utlandet, å registrere seg som «fremmede agenter».

SISTE NYTT

Siste nytt