Hopp til innhold

Protestledere ber Hongkong-studentene om å gi seg

I et desperat forsøk i å få myndighetene Hongkong tilbake til forhandlingsbordet har studentleder Joshua Wong og to andre ledere i studentbevegelsen startet en sultestreik. Samtidig ber lederne den andre protestbevegelsen, «Occupy Central», studentene om å gi seg.

Occupy Central-ledere i Hongkong

De tre lederne i «Occupy Central» ba i dag demonstrantene og studentene om å overgi seg og avslutte sine demonstrasjoner i Hongkong. Lederen Benny Tai sitter i midten.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

De tre grunnleggerne av demokratibevegelsen «Occupy Central» ba i dag studentlederne om å overgi seg og at studentene på gaten slutte å demonstrere.

– Mens vi forbereder oss på å overgi oss, oppfordrer vi studentene til å trekke seg tilbake og slå dype røtter i sine lokalsamfunn og forvandle bevegelsen, sier lederen Benny Tai på en pressekonferanse i dag.

Det er en dyp splittelse blant de to protestbevegelsene der studentene og Scholarism har ledet an i de store massedemonstrasjonene, mens Occupy i lengre tid har varslet at de ønsker å gi seg.

Sultestreik

Dette skjer dagen etter at hundrevis av demonstranter barket sammen med politi og at de tre lederne i studentbevegelsen Scholarism annonserte en sultestreik.

– Vi håper sultestreiken vil gi oss en mulighet til å snakke med myndighetene, og først da kan vi få løst dette problemet, sier Joshua Wong til journalister i Hongkong tidligere i dag.

– Vi ønsker å understreke at vi ønsker en omstart på den politiske reformprosessen, sier 18-åringen etter 12 timer med faste.

De tre bor nå i et telt utenfor parlamentsbygningen.

Hongkong-studentledere sultestreiker

De tre studentlederne sultestreiker nå i et telt utenfor parlamentsbygningen i Hongkong. Joshua Wong til høyre i bildet.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

– Ikke en feig handling

Den andre protestbevegelsen «Occupy Central» planlegger må å overgi seg i løpet av morgendagen.

– Å overgi seg er ikke en feig handling. Det viser mot til å handle på håp, og en stille protest mot en hjerteløs regjering, sier Tai i dag.

Bakgrunnen for dagens avgjørelse er at det de siste dagene har vært flere voldelige sammenstøt mellom aktivistene som krever valgreformer og politi i den tidligere britiske kronkolonien.

Store demonstrasjoner

På søndag ble flere personer skadet og titalls pågrepet da demonstrantene angrep parlamentet i byen, som har vært midlertidig stengt siden demonstrasjonene startet for to måneder siden.

Situasjonen i byen har blitt gradvis verre siden politiet i forrige uke fjernet en stor protestleir, og mange mener nå at atmosfæren i byen er mer konfronterende og aggressiv enn tidligere.

Bilder i sosiale medier og på TV har denne uken vist opprørspoliti som springer ned rulletrapper nær byregjeringens kontorer hvor hundrevis av aktivister har slått leir.

Aktivister har begynt å samle seg der i løpet av natt til mandag som et svar på en advarsel fra en studentforening om at de månedslange demonstrasjonene kan komme til å eskalere.

Mister oppslutning

Demonstranter sier til nyhetsbyrået DPA at de er fast bestemt på å bli værende i området, til tross for at meningsmålinger den siste tiden viser at de mister oppslutning i folket.

– Jeg tror ikke regjeringen vil gjøre noe dersom vi forlater gatene, sier 25-årige Bernie Ma.

Aktivistene har siden september demonstrert for økte demokratiske rettigheter og frie valg i Hongkong. Den tidligere britiske kolonien har hatt delvis selvstyre siden den ble tilbakeført til Kina i 1997, men kinesiske myndigheter krever å forhåndsgodkjenne alle kandidatene til valget i Hongkong i 2017.

Demokratibevegelsen blir ansett som en av de største truslene mot det kinesiske kommunistpartiet siden studentprotestene på Den himmelske freds plass i 1989. Så mange som 100.000 har deltatt i protestene.

SISTE NYTT

Siste nytt