Hopp til innhold

Prio-forsker: Porosjenko har utmanøvrert Putin

BRUSSEL (NRK): Da Ukrainas president i dag undertegnet samarbeidsavtalen med EU spilte han Russlands Vladimir Putin ut over sidelinjen, mener Prio-forskeren Pavel Baev.

Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel

I dag signerte Ukrainas president Petro Porosjenko avtalen med EU som Viktor Janukovitsj nektet tidligere i vinter.

Foto: Michel Euler / Ap

Pavel Baev ved Prio

Pavel Baev ved Prio mener Russlands Vladimir Putin har tapt.

Foto: PRIO / Prio

For med underskriften i dag har Ukraina fullført avtalen som de sa nei til for sju måneder siden. Den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, kalte det en historisk dag og den største siden frigjørelsen.

– Denne uken var avgjørende i Ukraina-konflikten. På grunn av fredsplanen, NATO-møtet og Putins uttalelser om å trekke tilbake militærets fullmakt til å gripe inn. Med denne fredsplanen har Porosjenko nå utmanøvrert Putin, sier Pavel Baev ved Prio til NRK.

Mener alvor

Den anerkjente Prio-forskeren mener nå at Putin presses til retrett og at separatistene i øst er isolert.

– Nå beviser Porosjenko at han mener alvor, og ikke bare signerer han den samme avtalen som Janukovitsj skulle signere, han føyer til viktige elementer: Kjempe mot korrupsjon og innføre økonomiske reformer.

Men avtalen kan ha også en pris. For russiske myndigheter har gjentatt sine advarsler i dag om «alvorlige konsekvenser».

– Russland vil gjennomføre nødvendige tiltak for å beskytte økonomien dersom den blir negativt påvirket av Ukrainas, Georgias og Moldovas signering av samarbeidsavtaler med EU, sier den russiske talspersonen Dimitrij Peskov til nyhetsbyrået RIA.

De ser på avtalen som en trussel mot deres egen interessesfære, og ønsker ikke EU velkommen i deres bakgård. Russerne har kjempet for en egen tollunion med de tidligere Sovjetstatene. Nå risikerer de tre landene tollbarrierer og brutte handelsavtaler i stedet.

– Putin kan ha gått i sin egen felle

Russlands president Vladimir Putin sier i dag at Ukraina har blitt splittet i to med denne avtalen. Han sa videre at volden i Ukraina har ført til at over 10.000 ukrainere har søkt tilflukt andre steder, også i Russland. Konflikten i Ukraina har satt Europa i alarmberedskap og aldri har sikkerheten vært mer truet siden den kalde krigens dager.

Men Putin kan ha satt fast seg i sin egen felle.

– At Putin avviser avtalen så sterkt er en del av en felle de har satt seg i selv. Fellen som virket som et smart trekk i november da Russland fikk Janukovitsj til å trekke seg fra samarbeidsavtalen med EU og heller gå for avtalen med Russland. Russland hadde en annen plan for Ukraina, sier Baev, som tilføyer at Russland trolig ikke vil gå tilbake på sine tidligere uttalelser.

Kan koste

Men å trosse russerne kan ha sin pris. Det har Moldova, som er et av Europas fattigste land, fått erfare. I fjor høst fikk landet beskjed om at vinen de produserer ikke holder god nok standard i forhold til matsikkerhet i Russland og dermed mistet de markedstilgangen der. Nå frykter de at druene og eplene de dyrker kan bli neste mål. Russland er viktigste importør, og EU-reguleringer gjør det umulig å eksportere alt dit selv etter at assosieringsavtalen er signert.

Russiske myndigheter har senest i dag kommet med trusler om alvorlige konsekvenser nå som avtalen er underskrevet. De mener det vil føre til ukontrollert import fra EU-land som vil gjøre det vanskeligere for russiske investorer. Samtidig har de påpekt at det er mange avtaler mellom Ukraina og Russland for eksempel, som kommer på kollisjonskurs med EU-avtalen. Dette gjelder blant annet avtaler om matsikkerhet, farmasøytiske produkter og veterinærkontroll.

– Den russiske økonomien går dårlig, ikke bare på grunn av EU og USAs sanksjoner. Derfor trenger Russland Ukraina like mye som Ukraina trenger Russland. Å kutte bånd med Ukraina er kostbart for Russland, sier Baev.

Men de tre landene har ikke bøyd av for alle truslene. EUs president Van Rumpey sier at det ikke er noe i avtalene som skulle true Russlands posisjon.

Får kritikk

Russlands president Vladimir Putin kan vente seg en ny runde med krasse ord fra EU-toppmøtet i dag. Stats- og regjeringssjefene vil ikke lempe på straffetiltakene som de har innført mot enkeltpersoner, og vil advare russerne mot å foreta noe som kan utløse økonomiske sanksjoner.

De siste døgns trusler fra Russland har fått EU til å omskrive teksten for å gjøre advarselen skarpere og mer direkte kritisk overfor Putin og den russiske regjeringen. De skal også være nærmere en avklaring om hva som skal utløse sanksjoner.

Og der Russland får kritikk roser EU Ukrainske myndigheter for fredsplanen og for å overholde våpenhvilen.

– Det er en mulighet at konfrontasjoner vil øke med avtalen, men Porosjenko står sterkere nå med EU-avtalen, og det betyr at Putin har tapt. Om han kan aksepterer det venter å se, men siden Russland mobiliserte bred politisk støtte før konflikten startet er det vanskelig for dem å gi opp. De har blitt fanget i sin egen propaganda, sier Baev.

SISTE NYTT

Siste nytt