Hopp til innhold

Portugal-krise kan avgjøre finsk valg

Flere finner er lei av å redde andre europeiske land som ikke klarer seg selv. Søndag kan landet få Eurosonens første EU-skeptiske statsminister.

Sannfinnenes partileder Timo Soini

Sannfinnenes partileder Timo Soini kan glede seg over uvanlig stor oppslutning som følge av den økende EU-skepsisen i Finland.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

Finland hjalp til da både Hellas og Irland sto på konkursens rand og trengte redningspakker, og nå står Portugal for tur .

Olli Rehn

EU-kommisær Olli Rehn sliter med å overtale finnene.

Foto: JOHN THYS / Afp

Finland vil trolig bli nødt til å garantere for 1,2 milliarder euro dersom de bestemmer seg for å bidra.

EU-kommisjonenes finske kommisær Olli Rehn ber sine landsmenn om å støtte redningspakken, men velgerne er skeptiske.

En meningsmåling viser at 59 prosent av de spurte vil at Finland skal la sine europeiske naboer seile sin egen sjø, ettersom den økonomiske hjelpen går utover det finske velferdssamfunnet, skriver Reuters.

Les også: – Portugal truer ikke EU-landenes økonomi

Lover EU-veto

Motstanden har ført til kraftige oppturer for to av partiene som stiller til valg, Sannfinnene og Sosialdemokratene.

Sannfinnene har lovet å legge ned veto mot ethvert ønske om å øke Finlands bidrag til europeiske redningspakker, og en av partiets representanter har nektet å delta i en koalisjon som vil godta flere lånegarantier.

Både Sannfinnene og Sosialdemokratene har blitt stadig mer skeptiske til EU, men Sannfinnene har hatt problemer med å forklare hvordan den negative holdningen vil påvirke forholdet til resten av Europa.

– De har vært nødt til å forklare anti-EU-budskapet sitt i de siste debattene, og nå lurer folk på hva som kommer til å skje med Finland i Europa hvis de får statsministerposten eller en plass i koalisjonen, sier politikkprofessor Ilkka Ruostetsaari til AFP.

Sliter med troverdigheten

Ruostetsaari mener Sosialdemokratenes EU-motstand nå ser mer troverdig ut enn Sannfinnenes, noe som har ført til en nedgang i sistnevntes oppslutning.

Resultatene fra en meningsmåling som ble offentliggjort i går viser at det liberalkonservative Samlingspartiet ligger an til å bli størst med en oppslutning på 20,2 prosent, med Sosialdemokratene og Senterpartiet hakk i hæl.

Sannfinnene, som i forrige uke så ut til å bli landets nest største parti, er nå fjerde størst med en oppslutning på 16,9 prosent.

Partiet, som har profilert seg på sterk skepsis mot innvandring og EU, fikk bare 4,1 prosent av stemmene ved forrige valg.

– Europas egen Tea Party-bevegelse

Denne trenden går igjen i flere land i Europa, skriver Financial Times.

Avisen mener vi nå er vitne til Europas egen Tea Party-bevegelse, der sinte velgerne har sett seg lei på økonomisk usikkerhet og at landet hele tiden skal hjelpe andre.

Jose Socrates

Portugals statsminister Jose Socrates ble nødt til å gå av.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Dette har gitt konkrete utslag i flere europeiske land, blant dem Irland , Portugal , Frankrike og Tyskland .

Les også: – Reell frykt for at Spania ikke skal kunne gjøre opp for seg

«I likhet med Barack Obama blir ledere av europeiske nasjoner med midler til å redde et kontinent ut av en krise, lammet av velgere som har fått nok,» skriver avisens kommentator.

Valget i Finland går av stabelen førstkommende søndag. Da forhåndsstemmingen ble avsluttet tirsdag, hadde over 30 prosent levert inn sine stemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt