Hopp til innhold

Politiet taper mot private hærer

Politiet og militæret på Filippinene har liten sjanse til å stå imot de store, private militsene i landet. De fryktede militsene er langt bedre utstyrt og har mange flere våpen enn sin motpart.

Filippinene

Politiet avdekker et ukjent antall rifler og våpen på en gård, som tilhører et av medlemmene i Ampatuan-familien, som knyttes til massakren av 57 personer i Fillipinene.

Foto: Nickee Butlangan / AP

Det viser amerikanske ambassadedokumenter som har lekket ut på nettstedet WikiLeaks, ifølge AFP.

«Det er mange områder på Filippinene (...) hvor bevæpnede grupper har fått ny giv, og hvor de nasjonale myndighetene har veldig liten mulighet til å få kontroll», advarer de hemmeligstemplede dokumentene.

Den private armeen til den mektige Ampatuan-familien består av rundt 2000 mann. Militsen er mistenkt for å stå bak landets verste massakre på politikere gjennom tidende.

– Overrasket over våpenmengden

I Mindanao i 2009 ble 57 politikere, journalister og advokater, som kunne settes i forbindelse med valget i 2010, myrdet. Landets president måtte innføre unntakstilstand for å pågripe mistenkte og avvæpne de private militsene i området.

Bakgrunnen for massakren er to politikerfamilier som lenge skal ha ligget i konflikt med hverandre.

(Saken fortsetter under bildet)

Ampatuan

Tiltalte sitter i håndjern venter på at rettssaken mot dem skal begynne. I underkant av 200 personer er tiltalt i landets verste politiske massakre noensinne.

Foto: Bullit Marquez / Ap

«Representanter fra de offisielle myndighetene var overrasket over mengden og hvor kraftige våpen den private militsen hadde», står det i et av telegrammene fra den amerikanske ambassaden.

Landet har i tillegg vært utsatt for en lokal opprørsgruppe som i den overveiende muslimske delstaten og øya Mindanao i tiår har ført en væpnet kamp for selvstendighet.

– Overarbeidet rettssystem

De hemmeligstemplede dokumentene kritiserer også de filippinske myndighetene for bevisst å neglisjere de private hærene fordi militsene er til hjelp i myndighetenes kamp mot opprørere.

De filippinske myndighetene har i ettertid stilt viktige medlemmer i både den mektige Ampatuan-familien og deres private hær for retten, men med vekslende hell. Blant annet kvier vitner seg for å si noe mot de tiltalte i saken.

I tillegg har pårørende av ofrene uttrykt bekymring for at rettsakene kan ta flere år på grunn av det overarbeidede rettssystemet i landet.

I underkant av 200 personer er tiltalt i det som kalles landets verste politiske massakre noensinne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt