Hopp til innhold

Russiske planer om oppdeling av Ukraina – før opprøret

MOSKVA (NRK): Allerede før Viktor Janukovitsj rømte Ukraina skal Russland ha hatt planer om en oppdeling av Ukraina, ifølge dokumenter som til nå har vært hemmelige.

Russisk støtte på Krim

RUSSISKVENNLIG: En kvinne holder opp et bilde av Vladimir Putin i byen Simferopol, i mars 2014. Krim-halvøya er annektert av Russland, noe som skal ha vært planen lenge før opprørene i Ukraina startet.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Det er den russiske avisen Novaja Gazeta som har fått tak i dokumentet, som skal beskrive mye av det som senere har skjedd i forholdet mellom Ukraina og Russland.

Dokumentet skal ifølge den russiske avisen stamme fra kretsen rundt den russiske forretningsmannen Konstantin Malofejev. En mann som er kjent for sine konservative og nasjonalistiske synspunkter, og som regnes som den kanskje viktigste økonomiske støttespilleren til de prorussiske separatistene som tok makten på Krim.

Avviser kjennskap til plan

Malofejev finansierte også russiske aktivister øst i Ukraina. Våren 2014 startet de opprør mot de sentrale ukrainske myndighetene. Både Igor Strelkov, som en periode var forsvarsminister i «Folkerepublikken Donetsk», og Aleksandr Borodaj, som var statsminister i den samme «Folkerepublikken», hører til kretsen rundt Malofejev.

Igor Strelkov

I KRETSEN RUNDT MALOFEJEV: Igor Strelkov var i en periode forsvarsminister i «Folkerepublikken Donetsk».

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Han avviser, ifølge «Novaja Gazeta» å ha noe med planen som beskrives i dokumentet å gjøre. Likevel velger avisen å offentliggjøre innholdet i planen, fordi den stemmer overens med mye av det som har skjedd i Ukraina det siste året.

Slakter Janukovitsj

Ifølge det dokumentet som nå er blitt kjent, så var den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj allerede i begynnelsen av februar 2014 en ferdig mann.

Han beskrives som en mann som «i økende grad er i ferd med å miste kontrollen» og som en person med lav moral. «Ukraina er et land uten en felles ide, og det politiske systemet er langt svakere enn i de rike forretningsmennene, oligarkene.»

Det er i denne situasjonen det er viktig for Russland å handle, ifølge dem som har skrevet dokumentet.

Oppmuntre til protester

Viktor Janukovitsj

MÅTTE GÅ: Viktor Janukovitsj rømte Kiev etter voksende misnøye mot hans styresett.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Ifølge planen bør det oppmuntres til protester i de deler av Ukraina som er skeptisk til opprøret mot Janukovitsj i hovedstaden Kiev, og det hele bør skje i et skinn av å være demokratisk og innenfor rammene av et enhetlig Ukraina.

Det snakkes ikke om noe «Novorossija», «Nyrussland», som seinere er blitt et slags symbol for det prorussiske opprøret i deler av Ukraina.

I stedet foreslår man demonstrasjoner og krav om folkeavstemninger, først på Krim og seinere i Kharkiv, den nest største byen i Ukraina. Donbassområdet, med Donetsk og Luhansk fylker, blir sett på som mindre viktig fordi dette var et område som kontrolleres av den fra før russiskvennlige forretningsmannen Rinat Akhmetov.

Det langsiktige målet er å integrere hele den østlige og sørlige delen av Ukraina med Russland, først gjennom avtaler om en tollunion. Men den geopolitiske betydningen av Ukraina for Russland gjennomsyrer hele dokumentet som nå er offentliggjort. Dette har også hele tiden vært viktige argumenter fra Russland og president Vladimir Putin under den nå et år lange krisen i Ukraina.

Ikke kjent om Putin visste

Det legges også vekt på at russiske myndigheter må føre en aktiv PR-kampanje både i Russland og Ukraina for å argumentere for sitt syn på det som skjer i Ukraina.

Vladimir Putin snakker under en pressekonferanse

HVA VISSTE PUTIN?: Dokumentet som nå er offentliggjort fremgår det ikke om Vladimir Putin noen gang fikk kjennskap til planene om delingen av Ukraina. Men planene ligner på det som er blitt resultatet i konflikten.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Det er ikke kjent om dette dokumentet noen gang ble behandlet på øverste politiske nivå i kretsen rundt president Putin. Men mye av det som står i planen er blitt satt ut i praktisk politikk.

I kjølvannet av Viktor Janukovitsj fall, ble det gjennomført et kupp på Krim-halvøya, der prorussiske aktivister klarte å ta makten, godt støtte av russiske soldater i umerkede uniformer. Flertallet av befolkningen på Krim var i utgangspunktet russiskvennlige og skeptiske til det som skjedde i Kiev, og det var også et stort flertall for å bli en del av Russland under folkeavstemningen 16. mars 2014.

Nært totalt militært sammenbrudd

I Donbass satte så aktivister, mange av dem var russiske statsborgere, i gang en rekke aksjoner for å få kontroll over statlige kontorer og politistasjoner. Konstantin Malofejevs venn Igor Strelkov, eller Igor Girkin som er hans virkelige navn, dro fra Krim med noen titalls godt bevæpnede menn til Slavjansk.

Dermed var det som skulle bli det militære opprøret mot Kiev i gang. Også i Donbass ble det i tråd med planen som ble laget i februar gjennomført folkeavstemninger om økt selvstendighet. Men seint på våren 2014 satte ukrainske myndigheter i gang en motoffensiv, og den krigen som har på gått helt fram til i dag, var i gang.

Men det lyktes aldri de prorussiske separatistene å ta kontroll over Kharkiv eller andre større ukrainske byer som Odessa. Det endte med annekteringen av Krim og halvparten av Donbassområdet med byene Donetsk og Luhansk. Og bare en direkte inngripen av regulære russiske styrker i august 2014 hindret et totalt militært sammenbrudd for de prorussiske separatistene.

UKRAINE-CRISIS/ A view of an explosion after shelling is seen not far from Debaltseve

KAMPENE FORTSETTER: Bildet viser en eksplosjon i nærheten av Debaltseve. Til tross for våpenhvileavtalen har det blitt meldt om flere angrep i øst-Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Russland rammet av konflikten

Samtidig har resten av Ukraina etter hvert konsolidert seg rundt en langt mer enhetlig og nasjonalistisk ledelse under president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk.

I så måte har planene som ble streket opp i Moskva i begynnelsen av 2014 vært mislykket. Russland har nå fått et Ukraina som riktig nok er svakt militært og økonomisk, men langt mer samlet og vendt mot vesten.

De som stod bak dokumentet fra februar 2014, hadde nok ikke forutsett de kraftige reaksjonene som kom fra resten av verden på den russiske politikken i Ukraina. Sanksjoner sammen med fallende oljepris har rammet russisk økonomi hardt, og det er ventet en nedgang i økonomien med flere prosent i 2015.

Dokumentet som nå er offentliggjort forteller at det fantes en plan i Russland om hva man burde gjøre i Ukraina, men at den trolig var ufullstendig.

SISTE NYTT

Siste nytt