Tim Pawlenty - Tim Pawlenty har brukt mange millioner dollar på presidentvalgkampen sin. Nå er det over. - Foto: JIM YOUNG / Reuters

Tim Pawlenty har brukt mange millioner dollar på presidentvalgkampen sin. Nå er det over.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Pawlenty ute av valgsirkuset i USA

Tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty sier søndag at han trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Kunngjøringen kom dagen etter at Pawlenty gjorde det dårlig i en uhøytidelig popularitetsmåling i delstaten Iowa.

Hamburgere, is, brus og selvlaget syltetøy

– Vi trengte en opptur for å fortsette. Det skjedde ikke, sier Pawlenty til TV-kanalen ABC.

Michele Bachmann - Michele Bachmann vant målingen i Iowa. - Foto: SCOTT OLSON / Afp

Michele Bachmann vant målingen i Iowa.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

– Jeg kommer til å avslutte min valgkamp, men jeg er veldig takknemlig overfor menneskene i Iowa, menneskene i dette landet, som jeg fikk muligheten til å fortelle hva jeg mener til, og overfor mine tilhengere og medarbeidere og venner som har vært så lojale og hjelpsomme, sier Pawlenty.

Redaktør Are Tågvold Flaten i Amerikanskpolitikk.no har vært i Iowa og fulgt de republikanske kandidatene i en uke. Han forteller om stemningen i delstaten, der republikanernes første primærvalg holdes neste år.

– Det har vært brød og sirkus, bokstavelig talt. Kandidatene tilbyr hamburgere og is og brus, og i Ames har det blitt busset inn folk fra hele delstaten for stemme, sier Flaten.

Han forteller at Herman Cain delte ut pizza fra Godfather's Pizza, der kandidaten selv har jobbet tidligere. Pawlenty delte ut produkter fra favorittrestauranten Dairy Queen og Rick Santorum delte ut hamburgere til folket.

Santorum, som kom på 4. plass på målingen, har også laget syltetøy fra ferskner fra hagen til sitt eget hus i delstaten Pennsylvania.

– En klar beskjed til Washington

Kongressmedlemmet Michele Bachmann sier søndag at hennes seier i Iowa-«målingen» er «en klar beskjed til Washington» fra amerikanere som er frustrerte med den økonomiske situasjonen.

– Folk kunne virkelig se hvordan USA fikk et slag i magen denne uken. Og de ønsker en de kan stole på, som de tror på, som faktisk kommer til å snu den økonomiske situasjonen, sier Bachmann til ABC.

Bachmann hintet til at USA denne uken for første gang i historien ikke lenger har toppkarakter når det gjelder kredittverdighet, etter at Standard and Poor's sendte landet ned fra AAA til AA+. Grunnen til kredittnedvurderingen var ifølge S&P blant annet fordi de amerikanske politikerne brukte for lang tid til å komme til enighet om hvordan de skulle unngå at USA skulle misligholde lånene sine.

Rockestjerne-Bachmann

Bachmann har delt ut corn dogs til sine tilhengere, forteller Flaten i Amerikanskpolitikk.no. Bachmanns medhjelpere har vært ekstremt velorganiserte, og mens folk har ventet på mat foran de andre kandidatenes utdelingsplasser, har Bachmann-hjelpere delt ut maispølser i også disse køene.

Flaten forteller at Bachmann har blitt mottatt som en rockestjerne, ikke ulikt velkomsten som tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin opplever. Palin var i Iowa fredag.

Popularitetsmålingen i Iowa lørdag, kalt Ames Straw Poll, er en uvitenskapelig og ubindende måling som regnes som en tidlig indikator på hvilke kandidater som trolig kommer til å gjøre det godt i de første primærvalgene neste år.

Like bak Bachmann på målingen fulgte Ron Paul - USAs «small government»-forkjemper nummer én, mens Pawlenty kom langt bak på tredjeplass. Santorum, som kom bak Pawlenty, er den kandidaten som har vært lengst i Iowa.

Ames Straw Poll 2011

Plass

Kandidat

Prosent

1

Michele Bachmann

28,6

2

Ron Paul

27,7

3

Tim Pawlenty

13,6

4

Rick Santorum

9,8

5

Herman Cain

8,6

6

Rick Perry

4,3

7

Mitt Romney

3,4

8

New Gingrich

2,3

9

Jon Huntsman

0,4

10

Thaddeus McCotter

0,2

– Alle stemmer på meg

Bachmanns seier i målingen ble delvis overskygget av at Texas-guvernør Rick Perry formelt meldte seg på i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Perrys politikk er populær blant konservative amerikanere, og han regnes som en meget sterk kandidat.

Bachmann på sin side forsøkte å besvare kritikken som går på at hun er for nær Tea Party-bevegelsen. Hun kommer til, ifølge henne selv, å ta stemmer fra alle områder.

– Det er ikke ett velgermøte jeg deltar på der det ikke kommer folk opp til meg og sier: Michele, jeg er demokrat og jeg stemmer på deg, jeg er uavhengig og jeg stemmer på deg, sier Bachmann til ABC.

– Og jeg tror det er fordi jeg snakker om det folk faktisk bryr seg om, og det er snu den økonomiske situasjonen og skape jobber til folk.

Romney og Perry favoritter

Nå som Pawlenty er ute, tror Flaten at kampen vil stå mellom Romney - som lenge har vært favoritt, Perry og Bachmann. Perry annonserte sitt kandidatur mens popularitetsmålingen pågikk, og Romney har tidligere sagt at han ikke ville delta i målingen.

Men Flaten har ikke altfor stor tro på Bachmann, til tross for hennes norske aner.

I Iowa har Bachmann stolt snakket masse om sine norske røtter, og det Iowa-fødte kongressmedlemmet har omtalt seg selv om en «Iowegian».

– Hun er nok en «øyeblikkets kvinne», tror Flaten, og at hun ikke vil nå helt til topps.

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)