Hopp til innhold

Over 40 anklaget for majestetsfornærmelse i Thailand

Politiet i Thailand sier at de har sprengt det de kaller en antimonarki-liga og arrestert lederen for nettverket.

Demonstranter med kongebilder

Thailandsk politikk er delt opp i «gulskjorter» og «rødskjorter». Gulskjortene er kongetro og støtter militærjuntaen. På bildet vinker noen gulskjorter med flagg mens de holder bilder av kong Bhumibol på 87-årsdagens hans, 5. desember i fjor.

Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Politiet arresterte Hasadin Uraipraiwan på et hotell i Bangkok mandag kveld, etter at han hadde vært på flukt fra politiet i nesten to uker, skriver Bangkok Post.

Yingluck Shinawatra

Den avsatte statsministeren Yingluck Shinawatra måtte svare på spørsmål i det militæroppnevnte parlamentet 22. januar. Etter utspørringen vedtok parlamentet å stille henne for riksrett.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Han anklages for å ha ledet en gruppe som ifølge politiet har spredt hatpropaganda mot kongehuset på sosiale medier.

Det ble lyst ut en belønning på 200.000 baht – snaut 50.000 kroner – for opplysninger som førte til at han ble arrestert.

Under psevdonymet «Banpodj» skal han ha lagt ut lydklipp som med forvrengt stemme kritiserer kongehuset.

Tidligere er seks medlemmer av gruppen som har hatt over 100.000 følgere på sin Facebook-side arrestert, men Hasadin har klart å unngå politiet frem til nå.

– Hasadin er mesterhjernen i denne gruppen, men vi har ikke funnet noen tilknytning til andre grupper, sier polititalsmann Prawut Thavornsiri.

Kronprins Maha Vajiralongkorn (t.v.) og prinsesse Srirasmi (t.h.)

I desember 2014 ble kjent at kronprins Maha Vajiralongkorn (t.v.) skal skilles fra prinsesse Srirasmi (t.h.), noe som ikke har styrket kongehuset i Thailand.

Foto: Pornchai KITTIWONGSAKUL / AFP

Over 40 anklaget

Saken mot «Banpodj» og gruppen hans er en av rundt 40 pågående saker om majestetsfornærmelse i Thailand, skriver DR.

Thailand har veldig strenge regler som beskytter kongehuset, og militærjuntaen har slått kraftig ned på det de kaller majestetsfornærmelser.

I forrige uke var det ifølge lokale medier to nye saker:

  • En mann risikerer opptil 15 års fengsel for å ha solgt mat til overpris til det kongelige hoff.
  • En mann som publiserte en tilsynelatende falsk melding om de kongelige på en nettside er også anklaget for majestetsfornærmelse.

Militærjuntaen slår særlig ned på alt de ser på som majestetsfornærmelser, fordi kongehuset er regnet for å støtte militære og de mer velstående thailenderne som sto bak kuppet i fjor.

Slakter Thailand for menneskerettighetsbrudd

De mange anklagene om majestetsfornærmelse er bare noe av grunnen til at menneskerettsorganisasjonen Freedom House kommer med sterk kritikk av militærjuntaen i Thailand for brudd på menneskerettighetene.

Freedom House lager hvert år en indeks over graden av frihet i over 90 land, og i rapporten som kom i forrige uke er Thailand falt fra kategorien «delvis fri» til «ikke fri».

Kritikken fra Freedom House kommer bare to uker etter at Human Rights Watch beskrev menneskerettighetenes situasjon i Thailand som i «fritt fall».