Hopp til innhold

Over 200 henrettet i Iran så langt i år

Bruken av dødsstraff i Iran er høyere enn på mange år, viser en ny rapport fra Iran Human Rights. Så langt i år er over 200 mennesker henrettet.

Ifølge Iran Human Rights har antallet henrettelser i Iran økt kraftig, og bare hittil i år er over 200 mennesker henrettet.

BEKYMRET: Iran Human Rights mener iranske myndigheter forsøker å vise styrke ved å øke antallet henrettelser.

– Så langt i år er minst 200 personer henrettet, og over 80 av dem er bekreftet fra offisielt holdt. Forrige uke var det minst 43 henrettelser, forteller Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights (IHR).

Dermed følger 2015 trenden for 2014: Iran trapper opp bruken av dødsstraff.

– Etter at Hassan Rouhani ble valgt har vi sett en klar forverring i situasjonen. De første 18 månedene etter at han ble valgt har antall henrettelser økt med tretti prosent, sier Amiry-Moghaddam.

– Sprer frykt

I dag la Iran Human Rights frem sin rapport for fjoråret. Ifølge deres undersøkelser ble 753 mennesker henrettet i løpet av 2014.

Hassan Rouhani

FORVERRET: Ifølge Iran Human Rights er antallet henrettelser trappet opp etter at Hassan Rouhani kom til makten.

Foto: Vahid Salemi / Ap

291 av dem er bekreftet fra offisielt hold, mens resten er bekreftet gjennom IHRs egne undersøkelser.

– Iran bruker dødsstraff som et instrument for å spre frykt. Med den økonomiske situasjonen og de nye sanksjonene er myndighetene redd for nye opprør. De viser sitt myke ansikt mot Vesten og et annet mot folket i Iran. Budskapet er ganske klart «Det er vi som har makten, og vi er i stand til å gjøre hva vi vil for å beholde den», sier IHR-lederen.

Ber om økt press

Tallet på henrettelser er det høyeste på 15 år, og hver dag henrettes minst to mennesker. IHR-lederen mener det er merkelig at dette skjer samtidig som Irans forhold til resten av verden ser ut til å bedre seg.

– Vi må huske det at de som har oppgradert sine forbindelser til Iran, som Norge og EU er blant de fremste i verden i kampen mot dødsstraff. Når over to henrettelser om dagen ikke påvirker forbindelsene så er det absolutt et paradoks, sier Amiry-Moghaddam.

Han mener iranske myndigheter er på sitt mest mottagelige for press utenfra akkurat nå, og ber Norge løfte menneskerettigheter opp på agendaen i møter mellom landene.

– Norge kan bruke denne dialogen til å fremme menneskerettigheter, men da må dødsstraff og menneskerettigheter være på toppen av agendaen og ikke noe man bare nevner i en bisetning, sier IHR-lederen.

SISTE NYTT

Siste nytt