Hopp til innhold

Over 11.000 av båtflyktningene er barn

Lille Yambambi Yete er en av over 11.000 barn som er ankommet Italia sjøveien i år. Hun ble født på overfarten. 6.500 av barna hadde ingen voksne med seg i havn.

En gambisk kvinne fødte ombord i marinefartøy

Yambambi Yete ble født ombord i redningsfartøyet til den italienske marinen, etter at hennes gambiske mor ble reddet fra en båt med flyktninger i Middelhavet, 6. september, 2014.

Foto: MARINA MILITARE / Afp

Nesten 3.000 flyktninger fra Afrika og Midtøsten har dødd i Middelhavet på vei mot Europa så langt i år, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). 130.000 flyktninger har ankommet Italia via kysten i år.

Av dem som er ankommet Italia i år er over 11.000 barn. Minst 6.500 av disse, for det meste eritreere, er enslige eller skilt fra sine familier.

Det er nå 50 millioner mennesker på flukt i verden, ifølge Flyktninghjelpen. Det er de høyeste flyktningtallene siden 2. verdenskrig. Veldig mange kommer fra Afrika og Midtøsten, der er det rekordmange konflikter nå.

Barn, kvinner og menn ble reddet i Middelhavet med hjelp fra en norsk båt, tirsdag 26.08.14.

Både barn, kvinner og menn ble reddet i Middelhavet med hjelp fra en norsk båt, tirsdag 26.08.14.

Foto: Norges Rederiforbund

– Folk føler skyld

Italias innenriksminister, Angelino Alfano, har igjen og igjen bedt EU om å gjøre mer, og ikke overlate det til de landene som har grense mot Middelhavet å selv løse migrasjonskrisen.

Helsedirektør i Røde Kors, Alessandra Diodati, som er ansvarlig for migrasjonsaktivitetene deres i Italia, sier de støtter ministeren.

– Italia, Spania og Hellas trenger støtte for å håndtere situasjonen, sier hun.

Diodati forteller at Frontex nå har varslet at de skal bistå mer på havet, og avventer nå for å se hvordan de skal løse dette.

– Røde Kors er i havnen når migrantene kommer inn, vanligvis på skip som er ute på havet, på leting etter migrantene for å hjelpe dem, i en stor italiensk redningsaksjon kalt «Mare Nostrum», forteller hun.

På havnen sjekker de hva folk trenger av hjelp.

– Barn og gravide får hjelp først. Alle får å se en lege, og de ​​som trenger det vil bli tatt til sykehus. Vi bistår også med psykologisk- og humanitær hjelp. Folk trenger sko, bleier, og de trenger hjelp med traumer, sier hun.

– Mange har sett folk dø på turen over Middelhavet. Noen føler skyld fordi de lever mens andre har dødd underveis, forteller Diodati.

1.722 migranter ble reddet ombord i det italienske marineskipet San Giusto 11.september.

Det var mange barn ombord i det italienske marineskipet San Giusto under en redningsaksjon 11. september, 2014.

Brutale menneskesmuglere

– Folk kan ofte kan ikke hjelpe andre hvis de faller i sjøen. Det kan være mørkt, kanskje de kan ikke svømme, og kanskje lar heller ikke de som er ansvarlig for båten dem hjelpe. Mange tørster i hjel, forteller hun videre.

Senest torsdag denne uken kom det meldinger om at en båt med flyktninger skal ha blitt senket i sjøen av menneskesmuglere. Palestinere fra Gazastripen utgjorde trolig den største gruppen blant de flere hundre båtflyktningene som fryktes å ha druknet i Middelhavet etter at smuglere skal ha senket båten de satt i.

I slutten av juli pågrep Italiensk politi fem menneskesmuglere for massedrap etter at båtflyktninger som ble reddet i Middelhavet, fortalte at rundt 60 mennesker ble knivstukket og kastet på sjøen etter at det brøt ut en konflikt fordi folk ble holdt under dekk. Rundt 60 mennesker skal ha blitt knivstukket før de ble kastet på sjøen, skriver det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Italienske røde kors i havnen i Catania, Sicilia

50 frivillige fra italienske Røde Kors hjalp til da et kystvaktskip kom inn til havnen i Catania på Sicilia tidligere denne uken. Av de 589 menneskene ombord var 124 barn og mange var nyfødt. Minst 15 av kvinnene var gravide, forteller Diodati til NRK.

Foto: Red Cross Italy

Vil ikke søke asyl i Itaila

Diodati forteller at noen av dem som ankommer Italia søker om asyl allerede i havnen, men de fleste ønsker ikke å søke asyl der på grunn av den økonomiske krisen. De ønsker å reise nordover.

– For eksempel en syrisk lege kan få arbeid som lege i Sverige eller Norge. Alle menneskene som kommer vil bli tatt til sentre for å få humanitær hjelp. De som søker asyl deretter går gjennom den prosessen som følger av det, og de som ikke søker asyl vil få beskjed om å forlate landet, sier hun.

– 11.000 flyktninger kom fra Syria i fjor. Bare 700 av dem spurte om asyl i Italia, ifølge Diodati.

I Italia blir alle barn under 18 år som ankommer alene som ankommer alene behandlet som barn, ikke asylsøkere eller illegale innvandrere.

– De blir tatt med til spesial-leirer for barn, og får gå på skole og har alle rettigheter italienske barn har, forteller hun.

Flyktninger på vei mot Libya for å migrere til Italia

Barn og voksne hviler ut på stranden i Tunisia etter å ha blitt fanget opp av et tunisisk kystvaktskip utenfor Libya. Båten var på vei til Italia ifølge det lokale Røde Kors.

Foto: F NASRI / Afp

Vil til slektninger

De fleste av barna er gutter i16–17 årsalderen. Dersom alderen er vanskelig å vurdere, registreres de på den yngste alderen de antas å kunne ha. Når de har bodd i Italia et år eller to før de blir myndige har de flere rettigheter til å bli i Italia fordi de da har lært språket, går på skole eller har en jobb, så de fleste av dem blir i landet, forteller helsedirektøren.

– Noen har slekt i Europa eller Italia, og ønsker å reise til dem for å bo der. Røde Kors forteller dem at de ikke bør reise alene på grunn av farene, men de har en sterk vilje til å gjøre som de foreldrene har fortalt dem, om de har sagt at de bør dra til en onkel eller andre i slekten, forteller Diodati.

Noen dager kan det komme tre til fem skip med 1500 personer i havn. De fleste av dem går til Lampedusa eller Sicilia. Derfra blir de fløyet over hele Italia. Røde Kors har folk som reiser med barna fra flyplassen til sentrene. Der møter barna også frivillige som leker med dem og hjelper dem.

– Det er i havnen det er dramatisk. Spesielt med alle de døde. Ofte kan du lese i avisen at ti var døde og 200 savnet. Men de 200 er jo også døde. Tapt på sjøen, sier hun.

– Det er vanskelig å holde en distanse til barna. De trenger kjærlighet og omsorg, og vi gir dem det, men vi må også rekke å være klar med å ha tatt imot alle fra et skip i havnen, før det neste skipet kommer. Å skulle hjelpe, men samtidig ikke bli for involvert er vanskelig, også for dem ut på skipene, avslutter hun.

Tørris Jæger
Foto: Røde Kors

– Norge må ta ansvar

Utenlandssjef i Røde Kors, Tørris Jæger, sier at migrasjonskrisen man nå ser i Middelhavet, er en påminnelse om den prekære situasjonen landene rundt er i nå.

– Det er økt press på de landene som ligger i inngangsporten til Europa, med alle krisene som pågår og med rekord stort antall mennesker på flukt, kan de ikke håndtere dette alene, sier han.

Røde Kors mener Europa må ta et større ansvar.

– Vi vil ikke bruke betegnelsen "ulovlige migranter". Asyl er noe man har lov til å søke. Vi ser at det er et enormt stort press fra land rundt Europa og noen mennesker velger å søke asyl når de kommer inn i Europa. Å søke asyl er en rettighet alle har, sier Jæger.

47 europeiske Røde Kors-foreninger har stilt seg bak en deklarasjon – «Call for action» – som oppfordrer myndighetene til å vise lederskap for å sikre beskyttelse av migranter.

  • Man må slutte å omtale folk som illegale.
  • Man må sikre at alle har tilgang på basale menneskerettigheter, som beskyttelse, utdannelse og helsetjenester uten å måtte risikere livet.
  • Land må reengasjere seg i effektivt samarbeid mellom opprinnelsesland, transittsted, og destinasjonsland, særlig for å sikre humanitær beskyttelse av migranter og takle menneskehandel.


Når det kommer til hva Norge kan gjøre så mener Røde Kors at migrasjonsutfordringene i Europa er også en norsk utfordring, som en del av Europa.

– Vi forventer at regjeringen gjør sitt ytterste for at de utfordringene vi ser blir håndtert på en god måte, sier han.

UNHCR melder at Italia har i første halvår av 2014 fått størst antall ankomster med 63.884 ankomne i slutten av juni, men passerte 130.000 i september. Italia er etterfulgt av Hellas med 10.080, Spania med 1.000 og Malta med 227 ankomne migranter første halvår i år. De største gruppene kom fra Eritrea, Syria og Mali, via Libya.

Lampedusa, Italia

SISTE NYTT

Siste nytt