Hopp til innhold

OSSE: Russland bruker Krim-taktikk i Øst-Ukraina

MOSKVA (NRK): De russiskvennlige separatistene øst i Ukraina har fått omfattende forsyninger av militært materiell, ifølge organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE.

En prorussisk separatist holder vakt i Øst-Ukriana

Prorussiske soldater i Øst-Ukraina skal nå ha fått militærstøtte fra russiske soldater, som skal ha kommet til området med utstyr.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Russiske myndigheter avviser at det dreier seg om regulære russiske styrker, men gjennom sosiale medier er det mulig å få vite mer om hvordan hjelpen til separatistene organiseres.

I går bekreftet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som er den eneste internasjonale organisasjonen av betydning som er til stede i konfliktområdet og som nyter en hvis tillit fra begge sider, at den hadde observert flere kolonner med militære kjøretøyer og våpen på vei fra grensen mot Russland vestover mot frontlinjen.

Samme taktikk som på Krim

De moderne militære lastebilene hadde ikke registreringsnummer, noe som gjør at mistanken går mot at de er russiske.

Under annekteringen av Krim i vår brukte Russland taktikken med å sende inn umerkede soldater og materielle for å ta kontroll over ukrainsk område. Seinere har president Vladimir Putin bekreftet at dette dreide seg om ordinære russiske styrker.

Nå avviser russiske myndigheter helt påstanden fra ukrainske myndigheter om at det er sendt inn regulære russiske soldater i Ukraina. De prorussiske separatistene sier at det hele dreier seg om interne forflytninger av deres egne styrker. Og sannheten kan ligge et sted midt imellom.

Røyk stiger fra flyplassen i Donetsk

Det har de siste dagene vært harde kamper i og rundt Donetsk. Kamphandilingene har i stor grad foregått rundt flyplassen i byen.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Tilbudt penger

For på Youtube er det mulig å få innblikk i noe av det som har skjedd i denne blodige konflikten som allerede har krevd mer enn 4000 menneskeliv. Her kan vi høre stemmen til en ung mann som kalles Alexander, i samtale med sin far.

Aleksander er soldat på kontrakt og tjenestegjør i det russiske marineinfanteriet stasjonert i garnisonsbyen Sputnik ikke langt fra grensen mot Norge i nord.

Aleksander forteller at han sammen med en gruppe medsoldater i august ble sendt fra Murmansk med tog til Rostov, en by som ligger tett opp til grensen mot Ukraina.

I innslaget snakker også Alexander med sin mor, og forteller at han ikke har godtatt en kontrakt på 38.000 rubler (5500 kroner) i måneden for å krige inne i Ukraina, noe hans mor er glad for at han ikke har godtatt. Opptaket er trolig gjort rundt 1. september, da krigen øst i Ukraina var på sitt hardeste. Også mange av Aleksanders russiske medsoldater ble drept i kampene.

– Hvor blir kistene med de døde soldatene fraktet?, spør faren Aleksander.

– De blir først fraktet til den militærbasen i Rostov og derfra nordover til Murmansk og Sputnik, forteller Aleksander til sin sjokkerte far.

I opptaket sies det at det er sendt hjem 25 kister med døde russiske soldater, men det går ikke fram om alle disse skal sendes nordover til Murmansk. Det er selvfølgelig umulig å verifisere dette intervjuet, som altså er lagt ut på internett og som må være tatt opp av enten ukrainsk etterretningstjeneste, eller andre som har muligheter til å gjøre denne type opptak fra mobiltelefoner.

Tidligere er det kommet frem anklager fra forskjellige organisasjoner om at Russland har begravet russiske soldater som er drept i kamper i Ukraina i hemmelighet.

Den russiske støttegruppa Soldatmødrene hevdet i september at mellom 10.000 og 15.000 russiske soldater var sendt til Ukraina i løpet juli og august.

Fratatt mobiler og dokumenter

I et annet intervju som før helgen ble lagt ut på russiske nettsteder forteller enn mann som kaller seg Gennadij Tur at han var sersjant i det russiske forsvaret, og at han i oktober ble sendt nedover til Rostov.

Der ble de fratatt mobiltelefon og dokumenter og så i sivile klær sendt over grensen og inn i de separatistkontrollerte områdene. Men der ble han tatt til fange av ukrainske regjeringsstyrker, og forteller sin historie på en kafe i et veikryss i Slavjansk nord i Donetsk fylke.

Heller ikke Gennadijs historie er det mulig å få bekreftet, men han og mange andres historier gir likevel et slags inntrykk av hvordan den russiske militære hjelpen til separatistene øst i Ukraina foregår.

Kontrakter

I en rekke av de beste militære avdelingene i det russiske forsvaret, blant dem altså også marineinfanteribrigaden Sputnik i nord, blir soldater tilbudt å skrive en kontrakt for å sendes til grenseområdet mot Ukraina i sør. I Rostov har de så fått det endelige tilbudet om å dra inn i Luhansk eller Donetsk for å hjelpe opprørsstyrkene. I prinsippet er dette altså frivillig, men alle som har vært med på dette forteller at det er svært vanskelig å trekke seg når man er kommet fram til Rostov. Der er også militært utstyr for separatistene gjort klart, uten noen form for kjennemerker.

Under de harde kampene i august er det ingen tvil om at også regulære russiske avdelinger, blant annet fra fallskjermdivisjonen i Pskov og Kostroma deltok på separatistenes side. Noen av disse ble også tatt til fange av ukrainske styrker.

Marineinfanteristen Alexander forteller også i sitt intervju at russisk artilleri stasjonert i Russland aktivt deltok under kampene i august, men bare om natten for ikke å bli avslørt.

Igjen, det er all grunn til å være kritisk til all informasjon og desinformasjon som spres på internett fra konfliktområdet i Ukraina. Det er helle ingen tvil om at det separatistene kaller «forsvarsstyrkene» også består av mange lokale soldater og offiserer som mener de må forsvare seg mot det de kaller overgrep fra den ukrainske regjeringen i Kiev.

Uansett forteller meldingene fra Øst-Ukraina de siste dagene at det kan gå mot en kraftig militær opptrapping av konflikten, om ikke partene setter seg ned for å snakke sammen.

Og så langt er det lite som tyder på at det er vilje hos noen av dem til å gjøre det.

SISTE NYTT

Siste nytt