Hopp til innhold

Ordfører: Ville dere akseptert dette i Europa

MUHAMMARA, LIBANON (NRK): En liten libanesisk by med 3000 innbyggere har tatt imot 12000 flyktninger fra Syria. Nå er innbyggerne lei.

En liten libanesisk by med 3000 innbyggere har tatt imot 12000 flyktninger fra Syria.

– Ville europeere akseptert at slike leire blir satt opp i Europa? Aksepterer dere en slik leir i Norge? Aksepterer dere at barn går barbent og uten klær? Aksepterer dere at folk ikke har et rent drikkevann? Aksepterer dere slike doer i Norge, spør Muhammaras ordføreren Abdel Momen Osman, retorisk NRK i det han viser frem flyktningleiren i landsbyen som nå er i ferd med å kollapse som følge av Syria-krigen like over grensen.

Over 1,1, millioner syrere har flyktet over grensen til Libanon, et land på størrelsen med Rogaland. Her bor de fleste i enorme flyktningleirer som nå er i ferd med å ta knekken på lokalsamfunnene.

– I hvert telt bor det ti mennesker og ingen hjelper dem.

11 millioner av de syriske flyktningene flykter innad i Syria og til nærområdene. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Ikke nok strøm

I Muhammara ligger også den palestinske leieren Naher Al Bared, det bor nå til sammen nær 20.000 flyktninger i den lille landsbyen.

En skjørbar infrastruktur er presset til det ytterste, i et land som fra før har kjent tiår med borgerkrig og nød. Og elven hvor kloakken renner, er blitt vaskeplass.

– Vi klarer ikke å dekke de oppgavene som kommunen er pliktet til å gjøre. Strømmen til landsbyen ble beregnet til en landsby med 3000 innbyggere og ikke til 20.000. Folk drikker vann som ikke er sjekket, og all kloakk renner ut i eleven, forteller ordføreren.

Nå er grensen så å si stengt og nye flyktninger blir ikke lenger registrert.

Klarer dere å hjelpe dem alene eller dere trenger hjelp?

– Vi bærer dette alene og roper om hjelp, men igjen svarer. Hjelpen blir bare mindre og mindre. Vi klarer noen flyktninger, men ikke i fire år, sier han.

Stenger grensene

Det er Syrias naboland som bærer den størst byrden av flyktningkatastrofen. Mange syrere lever nå i ytterste fattigdom i nabolandene, og mange forsøker å jobbe.

– Blant syriske flyktninger er det unge menn og kvinner som ønsker å jobbe. Og de utkonkurrere libanesere arbeidsmarkedet ettersom de går kraftig ned i lønn for overleve, sier Osman.

Tidligere i år innførte Libanon visumrestriksjon for syrere. Det har lenge bekymret FNs høykommissær for flyktninger, og nå er månedsbeløpet redusert til 13 dollar om dagen.

– De kan ikke leve på 13 dollar i måneden og flyktningene trenger desperat hjelp fra det internasjonale samfunnet, sier Tatiana Audi i UNHCR i Libanon, og grunnen til kuttet er enkel.

– FN-systemet mangler penger og til nå har vi bare fått inn 25 prosent av det som har blitt lovet, sier hun som er klar på at europeiske land både må bidra med penger i nærområdene og ta imot flyktninger i Europa.

– Internasjonal hjelp i nærområdene er like viktig som la flyktningene kunne komme til en tredje land og starte ett nytt liv der.

Det vil også hjelpe ordføreren i Muhammara.

– Vi må behandle mennesker med respekt, men vi klarer ikke å takle dette problemet alene.

SISTE NYTT

Siste nytt