Hopp til innhold

Kjøpesentrene er den nye arenaen for ungdomsopprør i Brasil

SALVADOR (NRK.no): En maktkamp utspiller seg på de luksuriøse kjøpesentrene i Brasil. Der har brasiliansk ungdom begynt å utfordre den velstående eliten i landet.

BRAZIL-ROLENZINHO

Da en «rolezinho» ble arrangert i det velstående nabolaget Leblon i Rio de Janeiro, stengte kjøpesenteret dørene av hensyn til sikkerheten til de ansatte. Det var 9000 påmeldte til arrangementet.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Det startet som treff for ungdommer utenfor bykjernen i São Paulo. De møttes på kjøpesentre for å flørte, danse, høre på funk og ha det gøy. Nå er det blitt en protestbevegelse over store deler av Brasil, hvor ungdom demonstrerer mot rasisme og diskriminering.

De kalles «rolezinhos», noe som betyr «en liten tur» eller «en liten runde». Allerede før jul ble det arrangert rolezinhos i Brasils største by, São Paulo.

Men det var først da politiet tok fram gummikuler og tåregass 11. januar, at fenomenet begynte å spre seg til andre brasilianske storbyer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-ROLENZINHO

Da det ble arrangert en «rolezinho» i den velstående bydelen Leblon i Rio de Janeiro stengte kjøpesenteret dørene og politi ble tilkalt.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Politiet parat utenfor

arrangøren Álvaro Ibirá Guassu

Både nasjonale og internasjonale medier var til stede under rolezinhosen i Salvador lørdag ettermiddag. Her blir en av arrangørene, Álvaro Ibirá Guassu, intervjuet av brasiliansk media.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Det startet som en sosial bevegelse. Men etter det som skjedde i São Paulo, er dette blitt en politisk og kulturell bevegelse, sier arrangøren Álvaro Ibirá Guassu til forsamlingen som har samlet seg rundt ham.

Det er lørdag ettermiddag i Salvador, Brasils tredje største by. Vanligvis er det føttene til den hvite, pengesterke middelklassen som beveger seg over de glatte, lyse flisene på kjøpesenteret Shopping Barra.

Med egen VIP-parkering, kino og 50.000 kvadratmeter med butikker, er senteret populært blant beboerne i den mer velstående bydelen Barra.

Blant kundene på lørdagsshopping, har en gruppe ungdommer samlet seg. Sammen med arrangørene av «rolezinhoen», står de samlet rundt en liten medbrakt forsterker.

– Ting må forandre seg, vi vil ikke ha mer diskriminering. Ikke i det offentlige rom, heller ikke på kjøpesentrene. I dag blir svarte ungdommer kriminalisert, sier en av arrangøren bak rolezinhosen, Álvaro Ibirá Guassu, til applaus fra de frammøtte.

Utenfor står det fem politibiler med sirenene på, klare til å rykke inn dersom ting skulle komme ut av kontroll. Foreløpig er det ingenting som tyder på det. Selv om det var 900 stykker som hadde meldt seg på arrangementet på Facebook, er det bare rundt hundre personer som har møtt opp.

Startet med moro, endte med politikk

Det er ingenting uvanlig med unge mennesker som tilbringer tiden sin på kjøpesentre. Likevel har «rolezinhosene» skapt store overskrifter og en voldsom debatt i Brasil. Det som er uvanlig, er at hundrevis – i enkelte tilfeller tusenvis – av ungdommer mobiliserer på Facebook og avtaler å møtes på kjøpesenteret.

Da rolezinhosene startet i desember var deltagerne stort sett ungdommer fra utkanten av São Paulo. 8. desember samlet 6000 ungdommer seg på kjøpesenteret Itaquera. Mange av dem var svarte, og kom fra fattige områder utenfor São Paulo.

Butikkeiere, nyhetsbyrå og brasilianske medier meldte om ødelagte varer og tyveri fra rolezinhosene. Og ungdommene ble framstilt som pøbler av både politi og media.

Etter at politiet brukte gummikuler og tåregass mot ungdommer i São Paulo 11. januar, har rolezinhosene fått klare politiske overtoner. Protestene har også spredt seg til andre brasilianske byer, blant annet Rio de Janeiro, Brasilia, Manaus, Niteroi og Belo Horizonte.

Alexandre Barbosa Pereira

Rolezinhosene begynte med møter mellom svarte ungdommer fra forstedene, nå deltar også folk fra middelklassen, forklarer antropolog Alexandre Barbosa Pereira.

Foto: privat

– I begynnelsen var rolezinhosene bare for moro skyld. Det var ungdommer som ville flørte og møte venner. Men både politiet og rikspressen så på dem som kriminelle som var på kjøpesenteret for å stjele. Deretter oppsto det en reaksjon, for å ta avstand fra kriminalisering og diskriminering av unge, svarte mennesker, forklarer Alexandre Barbosa Pereira, antropolog og professor ved det føderale universitetet i São Paulo til NRK.no.

Slo av rulletrappene

Kjøpesentrene reagerte med å stenge dørene og henge opp advarsler. Aircondition og rulletrapper ble stengt av. Ungdommer ble arrestert.

De stjeler og skremmer bort vanlige kunder, mente butikkeiere, handelsorganisasjon og politi, og forsøkte å begrense ungdommenes tilgang til handlesentrene. Vi vil bare ha det gøy, og det er kun hudfargen vår som gjør at vi ikke er ønsket på kjøpesentrene, sa ungdommene.

«Når det er de fattige kaller de det #rolezinho. Når det er de rike kaller de det #flash mob».

«Vi kan sammenligne #rolezinho med apartheid. De fattige på én side, de rike på den andre», er noen av innleggene som ble postet på Facebook.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-ROLEZINHO

«Rolezinhos er opptøyer koordinert gjennom sosiale medier, hvor eventyrlystne ungdommer fra underprivilegerte områder møtes. Noen ganger ødelegger de butikker og skaper forstyrrelser på kjøpesentrene», heter det i bildeteksten fra nyhetsbyrået AFP da det ble arrangert en rolezinho i byen Niterói 18. januar. Ifølge professor Alexandre er det blant annet slike beskrivelser som har fått protestene til å vokse.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Vil ha plass på kjøpesentrene

Over 50 prosent av Brasils befolkning definerer seg selv som «svart eller mørkhudet», og disse tjener mindre enn halvparten av Brasils hvite befolkning, ifølge IPEA, en brasiliansk tenketank.

Forutsetningene til en svart brasilianer er – statistisk sett – vesentlig dårligere sammenlignet med en hvit brasilianer, både når det gjelder utdanning, inntekt og levealder.

– Det er enorme forskjeller i Brasil, og samfunnet vårt er veldig segregert. Ungdommene som deltar på rolezinhosene er dårligere økonomisk stilt enn den hvite middelklassen som vanligvis handler på kjøpesentrene. Men den jevne velstandsøkningen i Brasil har ført til at disse ungdommene har begynt å gjøre krav på områder som tidligere har vært reservert for den hvite middelklassen, sier Gilberto Geribola Moreno, professor i sosiologi ved universitetet i São Paulo.

Føler seg utestengt

Michelangelo Rocha (23) er av ungdommene som deltar på rolezinhoen på kjøpesenteret Shopping Barra lørdag ettermiddag. Han hopper fram på det blankpolerte gulvet, danser til funk-musikken som kommer ut fra den lille høyttaleren i hjørnet, og etterpå griper han mikrofonen.

– Vi blir diskriminert, bare på grunn av hvordan vi ser ut, sier 23-åringen fra bydelen Iapi, som ligger ti kilometer unna Shopping Barra.

Rocha, som forsøker å leve av å danse, forklarer videre til NRK.no.

– Jeg er med på rolezinhoen for å protestere. Det er vanskelig for ungdommer som meg å komme inn på kjøpesentre som dette. Vi blir diskriminert på bakgrunn av hudfarge, klær og måten vi snakker på. Sikkerhetsvaktene tror alltid at vi er her for å gjøre noe ulovlig. Det er elendig.

Hvorfor er det så viktig for deg å komme inn på kjøpesenteret?

– Det er for å møte venner, for å ha det kult og for å henge ut. Andre mennesker har mulighet til å komme hit, så hvorfor skal ikke jeg ha det?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjokkert over den økonomiske eliten

Brasiliansk ungdom har begynt å utfordre den velstående eliten i landet, og maktkampen utspiller seg på de luksuriøse kjøpesentrene i Brasil.

Michelangelo Rocha (23) forteller at han blir diskriminert og kriminalisert når han forsøker å entre Salvadors finere kjøpesentre. Lørdag protesterte han på kjøpesenteret Shopping Barra.

Rolezinho i Brasil

Graziette Gardoz var en av de handlende som stoppet opp ved demonstrasjonen på kjøpesenteret i Barra. Hun mener også at svart ungdom blir utsatt for rasisme og diskriminering.

Foto: Cathrine Elnan/NRK
Dilma Rousseff

President Dilma Rouseff har forsvart rolezinhosene, og anklaget opposisjonspartiet i São Paulo for å ha håndtert situasjonen dårlig.

Foto: Eraldo Peres / AP

De øvre sosiale sjiktene i Brasil har ikke vært nødt til å dele handlesentrene med svarte ungdommer, ikke før nå. Og reaksjonen fra middelklassen sjokkerer sosiologiprofessoren Gilberto Geribola Moreno.

– Det som virkelig overrasker meg, er hvordan middel- og overklassen reagerer på nærværet av disse unge menneskene. Det som i utgangspunktet var et fredelig møte, har skapt voldsomme reaksjoner, sier Gilberto Geribola Moreno, professor i sosiologi ved universitetet i São Paulo, til NRK.no.

Nå handler ikke rolezinhosene bare om å møtes for å ha det gøy, men også om kampen for at svart, brasiliansk ungdom kan få og ta plass i et byrom som tidligere har vært reservert for en hvit, økonomisk elite.

– Kjøpesentre er forbundet med sosial prestisje. Ungdommene ønsker å etablere et møtested som også er forbundet med sosial status, forklarer Alexandre Barbosa Pereira, antropolog og professor ved det føderale universitetet i São Paulo.

Får medhold

Med fire små handleposer i hendene, står pensjonisten Graziette Gardoz en halvmeter unna den dansende guttegjengen på kjøpesenteret i Barra i Salvador.

Hun er hvit, har en solid utdannelse og jobbet tidligere i bank. Hun nikker samtykkende til appellene fra arrangørene.

– De blir sett på som kriminelle på grunn av hudfargen sin, og mange er redde for dem. Men det har de ikke grunn til. Det finnes like mange kriminelle blant de hvite politikerne våre som det er blant ungdommene fra favelaene, sier Gardoz til NRK.no.

Eskalerer før fotball-VM?

Og det er grunn til å tro at politikerne følger utviklingen på kjøpesentrene nøye, i et år hvor det ikke bare er fotball-VM, men også presidentvalg.

Rolezinhosene har enkelte paralleller med demonstrasjonene i fjor sommer, da millioner av brasilianere tok til gatene. I sommer startete demonstrasjonene som en protest mot dyrere bussbilletter, men endte opp som en massiv motstand mot sommerens fotball-VM i Brasil.

Alexandre Barbosa Pereira, antropologen fra universitetet i São Paulo, har fulgt situasjonen nøye. Han utelukker ikke at kjøpesenter-protestene kan utvikle seg til en større bevegelse, på samme måte som bussbillett-protestene i sommer.

– Jeg tror ikke de rolezinhosene som vi ser nå, vil påvirke mesterskapet. Men protestene kan faktisk utvikle seg og vare helt til fotball-VM starter.

SISTE NYTT

Siste nytt