Hopp til innhold

Øker innsatsen med nytt spesialskip for ubåtjakt

Det svenske forsvaret øker innsatsen i jakten på mulig utenlandsk aktivitet. Forsvaret setter inn et av marinens mest moderne skip, og sier de har tillatelsene de trenger for å skyte på en eventuell fiende.

Svensk marinefartøy HMS Visby

UBÅTJAKT: Det svenske forsvaret setter inn ett av sine mest moderne marinefartøy fra Visby-klassen i jakten. Skipene beskrives å ha ubåtjakt som ett av sine spesialfelt.

Foto: Magnus Häggström lisensiert under Creative Commons CC BY-SA 2.0

Forsvaret i Sverige kaller det som utløste alarmen en «mulig utenlandsk undervannsaktivitet».

Jakten har pågått hele natten og fortsetter for fullt.

Svenskene anser fortsatt informasjonen de fikk til å være svært troverdig, og øker derfor innsatsen.

– Vi mener fortsatt at opplysningene vi fikk i går er veldig troverdige. Derfor har jeg besluttet å øke antallet enheter som bidrar til aksjonen, sier operasjonsleder Jonas Wikström hos Forsvarsmakten på pressekonferansen like etter klokken 17 lørdag.

Han forteller at det i all hovedsak nå handler om å finne informasjon. De henter inn opplysninger med mange ulike typer sensorer, bearbeider og analyserer informasjonen.

– Vi vil finne ut om det har skjedd eller fortsatt skjer utenlandsk etterretningsvirksomhet i dette farvannet, sier Wikström.

De vil derimot ikke kalle det en ubåtjakt.

– Fram til vi har fått bekreftet at det foregår utenlandsk aktivitet er ikke dette en ubåtjaktoperasjon, sier Wikström.

Den svenske avisa Expressen har likevel spurt hva Forsvaret vil gjøre om de finner en fiende i havet – og fått til svar at skipene har tillatelse til å skyte om det trengs.

På spørsmål om Forsvaret har tillatelse til å starte ildgivning svarer Wikström i Forsvarsmakten dette.

– Vi har de tillatelser vi trenger.

Samtidig er operasjonslederen veldig tydelig på at det ikke per nå er satt inn våpeninnsats, og at aksjonen enn så lenge er å anse som en informasjonsinnhenting.

Den svenske Forsvarsmakten opplyser at de setter inn flere enheter i søket etter mulig utenlandsk undervanns etterretningsvirksomhet i skjærgården utenfor Stockholm.

Operasjonsleder Jonas Wikström hos den svenske Forsvarsmakten forteller at han har besluttet å øke innsatsen ved å sette inn flere enheter i søket.

Avanserte sensorer for å oppdage ubåter

Forsvarsmakten setter inn større ressurser, men vil ikke gå i detalj på hva det er de gjør.

Wikström kunne likevel si på pressekonferansen at ett av skipene de nå setter inn er i Visby-klassen fra den svenske marinen.

– Den har sensorer for å undersøke under vannet, både aktive og passive. Den har også sensorer for å lete på overflaten og i luften, forteller operasjonslederen.

Visby-klassen ble bygd og overlevert det svenske forsvaret i perioden 2000 til 2009, og det finnes fem stykker slike skip.

Forsvarsmakten omtaler selv skipene som utstyrt for ubåtjakt.

– I all hovedsak bruker vi sonarer for å lete under vannet, sier Wikström om hva skipet skal gjøre i området utenfor Stockholm.

På nettsidene til forsvarsdelen av Saab-konsernet beskrives skipene i ganske stor detalj.

Skipene har blant annet følgende sensorer for ubåtjakt:

  • TAS-sonar: Hovedverktøyet for å oppdage ubåter fra Visby-klassen er en så kalt Towed Array Sonar (TAS). Systemet består av hydrofoner som slepes bak skipet med en lengde på opptil 1000 meter
  • VDS-sonar: Hvis TAS-sonaren oppdager noe som kan være en ubåt kan Visby-klassen sette ut en Variable-Depth Sonar (VDS). Denne typen sensor gir mer nøyaktige data slik at skipet blant annet skal kunne spore og avfyre våpen mot et eventuelt fiendtlig mål.
  • Generell undervannsovervåking (Hydra): Skipene har også systemer som mer generelt overvåker forholdene under vann, og setter sammen informasjon fra alle de ulike systemene slik at besetningen bedre kan gjøre analyser og ta gode beslutninger.
  • Fjernstyrt miniubåt: Skipet er også utstyrt med fjernstyrt miniubåt (ROV-S) som kan gå ned i dypet for å undersøke med kameraer og ytterligere sensorer.

Nekter å svare på konkrete beviser eller funn

Operasjonslederen nekter dog å svare på om de per nå har konkrete bevis eller funn fra sensorer på at det faktisk er noe der ute i dypet i Stockholms skjærgård.

– Har dere noe bevis for at det har skjedd noe?
– Det vil jeg ikke gå inn på nåværende tidspunkt, svarer Wikström.

Bakgrunnen skal være at de ikke vil gi en mulig «fiende» informasjon.

– Jeg kan ikke gå inn på hva vi gjør, hvordan vi arbeider og hvor vi er i dette området fordi hvis det er utenlandsk undervanns etterretningsvirksomhet der kan da en mulig motstander få informasjonen, sier han.

NRK var ute i skjærgården der det svenske forsvaret leter etter utenlandsk undervannsaktivitet.

OMFATTENDE SØK: Søket pågår i området Kanholmsfjärden i skjærgården utenfor Stockholm, og NRK har fulgt aksjonen i dag.

Full alarm fredag

Alarmen gikk etter at svenske myndigheter fikk inn opplysninger fra en troverdig kilde. Forsvaret har ikke ønsket å gå ut med hvem eller hva kilden er.

Svenska Dagbladet skriver dog at det skal være en privatperson som tipset om aktiviteten.

Slik er innsatsen:

  • Søk fra flere ulike militære avdelinger
  • Inkludert i søket skal både skip, helikopter og landressurser være satt inn
  • Aftonbladet melder at det skal være snakk om 15 krigsskip, og i tillegg et stort antall mindre fartøy
Militære fartøy i Stockholms skjærgård

Militære fartøy i Stockholms skjærgård slik NRKs reportasjeteam har sett dem i aksjon lørdag.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
Aksjon Kanholmsfjärden

SISTE NYTT

Siste nytt