Hopp til innhold

Obamas nye forsvarsmann

Det gikk som ekspertene og analytikerne i USA antok, president Barack Obama har nominert Ashton Carter som ny forsvarsminister.

Barack Obama og Ashton Carter

Tonen var svært god mellom president Barack Obama og hans ønskevalg til ny forsvarsminister, Ashton Carter.

Foto: Susan Walsh / Ap

Mannen som trolig blir verdens mektigste forsvarsminister, er ingen ukjent militærpolitisk skikkelse i USA.

Ashton Carter var viseforsvarsminister under fra oktober 2011 til desember i 2013 under Leon Panetta, som da kom fra posten som CIA-sjef. Før det var Carter såkalt underordnet statssekretær samme sted.

Men den forsvarspolitiske karrieren startet allerede på 1990-tallet, da han innehadde en politisk stilling i forsvarsdepartementet i Bill Clintons administrasjon.

– Carter tar med seg en unik blanding av strategisk perspektiv og teknologisk kunnskap inn i jobben, sa Barack Obama da han kunngjorde forsvarsministernominasjonen.

Bak ham stod Carter selv og visepresident Joe Biden.

Ubyråkratisk holdning

Obama la vekt på at Carter er godt kjent i forsvarsdepartementet, og dermed kan være i fullt virke fra dag en. Det hvite hus har tidligere understreket Carters «detaljerte forståelse» av hvordan Pentagon fungerer.

Presidenten roste Carter for at han i sine tidligere posisjoner raskt og ubyråkratisk sørget for bedre utstyr til de amerikanske troppene i Irak og Afghanistan da disse ble utsatt for gjentatte veibomber.

Den fysikerutdannede 60-åringen regnes som ekspert på høyteknologiske våpensystemer og militærbudsjetter. Han har framstilt seg selv som reformvillig og opptatt av å effektivisere byråkratiet i Pentagon.

Kritikerne peker på at han har liten erfaring med strategisk ledelse, og de gjør også et poeng av at han aldri selv har tjenestegjort i uniform, slik som Vietnam-veteranen Hagel.

Byttet raskt

Fra Leon Panetta gikk av for ett år siden og frem til nå har republikaneren Chuck Hagel styrt departementet, men den tidligere senatoren har visstnok etter Obama-administrasjonens mening vist seg for svak som forsvarsminister.

Hagel på sin side skal ha uttrykt frustrasjon over regjeringens strategi – eller mangel på sterk strategi – når det gjelder Irak og Syria, og at han som forsvarsminister hadde liten innflytelse på presidentens avgjørelser.

Kritikere i Obamas stab på sin side har hevdet at Hagel ikke alltid sier hva han mener på møter, hvis han i det hele tatt tar ordet, og at han har vært «på dypt vann» når det gjelder å takle Midtøsten.

Nå kommer altså den forrige viseforsvarsministeren tilbake som forsvarsminister, hvis presidenten får det som han vil og de folkevalgte i Kongressen ikke setter seg på tverke.

Under spekulasjonene om hvem Obama ville nominere til å erstatte Hagel, er det pekt på at Senatet enstemmig gav sin tilslutning til Carter da han fikk posten som viseforsvarsminister. Han blir i så fall Obamas fjerde forsvarsminister siden han ble innsatt som president i 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt