Hopp til innhold

Én dag med Obama koster 50 millioner ekstra

Politiet i Danmark må endre planene som følger av Obamas lynvisitt 9. desember. Prislappen: 50 millioner kroner.

Obama takker folk
Foto: Sony Pictures Entertainment

Den amerikanske presidenten setter toppmøtet ut av spill ved å dukke opp én uke før de andre statslederne, skriver danske Politiken .

Les mer: Obama deltar på klimamøtet

Det danske folketinget har nylig bevilget 622 millioner kroner til å løse den fullstendige oppgaven rundt toppmøtet som starter mandag i neste uke.

Det 14 dager lange toppmøtet koster dermed Danmark i snitt 44 millioner per dag.

Alle planer endres

Når Obama velger å komme før de andre statslederne på politiet som følger av dette sette sikkerhetstiltakene i høygir for én-dagersvisitten i den danske hovedstaden.

– Vi blir selvfølgelig nødt til å få kortesjen på plass tidligere enn planlagt. Samtidig skal vi ha overvåkning av bestemte områder, livvakter og avsperringer, sier politiinspektør Mogens Lauritsen i Københavns politi.

Lauritsen forteller at prislappen vil kunne krype opp mot 50 millioner kroner - i tillegg til de opprinnelige utgiftene.

Les mer: – Her kan det bli travelt

Forhandlingstaktikk på spill

Det er ikke bare prislappen som gir vertslandet hodebry. Besøket, som finner sted før de opprinnelige planene, tvinger regjeringen til å endre forhandlingstaktikk.

Nærmere 90 statsledere har meldt sin ankomst til klimatoppmøtet. Disse skal delta under høynivådelen av møtet, som begynner onsdag 16.

Obama har meldt sin ankomst 9. desember, dagen før han reiser til Oslo for å motta Nobels fredspris.

Den norske regjeringen antar at Nobel-besøket vil koste Norge 134 millioner .

– Avgjørende dager

Danske miljøvernorganisasjoner synes det er uheldig at han legger besøket før de andre statslederne.

– Det verste er at han tydelig signaliserer at han ikke ønsker å forhandle til sist. Det er nødvendig at han setter seg ved bordet, ellers kan Merkel og kineserne få problemer med å forsvare ambisiøse mål overfor deres hjemland, sier Martin Lindegaard, som leder den grønne «tenketanken» Concito.

Les mer: USA vil kutte CO2-utslippet

Også Frankrikes president har ytret misnøye med avgjørelsen.

– Det avgjørende øyeblikket er 17. og 18. desember. Dersom noen velger å komme i begynnelsen av møtet, og noen i slutten - vil man da være i stand til å fatte beslutninger, spør Nicolas Sarkozy.