Hopp til innhold

Obama vurderer luftangrep mot ISIL

Norsk Folkehjelp frykter etnisk og religiøs rensing av minoritetene i Irak etter ISILs voldelige offensiv mot religiøse minoriteter. FNs sikkerhetsråd holder torsdag kveld hastemøte om situasjonen.

US-POLITICS-OBAMA

USAs president Barack Obama vurderer å ty til luftangrep for å hjelpe religiøse minoriteter som er fanget av ISIL på en fjelltopp i Irak.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

USAs president Barack Obama vurderer å ty til luftangrep for å hjelpe religiøse minoriteter som er fanget av ISIL på en fjelltopp i Irak. Totalt skal det dreie seg om rundt 40.000. De militante islamistene i ISIL tok torsdag kontroll over flere kristne byer i Irak.

Ifølge New York Times har presidenten vurdert alt fra slipp av nødproviant til de som er fanget, til militære luftangrep mot ekstremistene som hindrer dem i å forlate fjellet utenfor byen Sinjar i Irak. ISIL har en av sine baser i dette området.

Torsdag kveld avfeier imidlertid en talsmann for Pentagon de ubekreftede opplysningen om at USA angivelig skal ha gjennomført luftangrep mot Irak.

– Media har hevdet at USA har utført luftangrep mot Irak, dette er helt falsk informasjon, sier John Kirby som er talsmann for Pentagon.

Uttalelsen kommer etter at en tjenestemann sa at amerikanske myndigheter har godkjent luftangrep mot Irak, skriver Reuters.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius ba tidligere i dag om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd, og møtet holdes alt i kveld. Frankrike ønsker å hjelpe den autonome kurdiske regionen mot ISILs offensiv. Det skal dog være snakke om «teknisk bistand» – ikke militær.

En fransk demonstrant holder opp en plakat med teksten "stopp folkemordet i Irak og Syria

En demonstrant holder opp et banner med teksten 'stopp folkemordet i Irak og Syria' til støtte for kristne i Irak som er truet av ISIL, ved katedralen Notre-Dame i Paris, 27. juli, 2014.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

– Gitt alvorligheten i situasjonen, hvor ofrene først og fremst er sivile og religiøse minoriteter, ba Frankrike om et hastemøte i Sikkerhetsrådet, slik at det internasjonale samfunnet kan mobilisere for å møte terrortrusselen i Irak og støtte og beskytte innbyggerne, sa Fabius i en uttalelse.

– Mulig etnisk og religiøs rensing

Norsk Folkehjelps partnere som har kontakter i de ISIL-kontrollerte områdene i Irak melder om forfølgelse, drap og det som kan ligne etnisk og religiøs rensing av minoriteter.

– 10. juni i år inntok ISIL byen Mosul og jaget alle kristne ut av byen, i tillegg til Yazidi, Shabak og Turkmenere. ISIL gav Mosuls innbyggere valget mellom å konvertere til radikal Islam, betale ekstra skatt til islamske Sharia-domstoler eller å dø. De aller fleste valgte å flykte. Det er knapt etniske minoriteter igjen i byen, melder Al Mesalla.

De militante islamistene i ISIL legger stadig større områder i det nordlige Irak under sin kontroll. Det er de ikke-muslimske religiøse minoritetene, som kristne, yezider og mandeiske sabeere, samt etniske grupper som turkmenere, shabaker og kurdere, som rammes hardest av ISILs brutale fremferd. Minoritetsgrupper og kvinner er særlig sårbare. Også sjiamuslimer regnes som vanntro av ISIL.

I sin rapport melder Al Mesalla om omfattende krigsforbrytelser og brudd på menneskerettigheter.

Yazidiske familier på flukt vest for Mosul, 5.august, 2014.

Yazidiere på flukt, vest for Mosul, 5. augsust 2014.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Opptil 200.000 på flukt

Ifølge FN har så mange som 200.000 mennesker søkt tilflukt i Sinjar-fjellene, og nyhetsbyrået DPA melder at det er flere hundre yezidi-familier blant flyktningene.

Minst 50 mennesker er meldt drept i løpet av onsdag, og torsdag ble minst ni personer drept av to bilbomber ved en sjiamuslimsk moské i den kurdiskkontrollerte byen Kirkuk.

Kurdiske styrker opplyser at de fortsatt har kontroll over Mosul-dammen, selv om ISIL hevder å ha kontroll over demningen.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og opp mot 200.000 innbyggere skal ha flyktet opp i fjellene. Ifølge FN har en del av disse blitt hentet ned i løpet av torsdag. De kurdiske styrkene har tidligere uttrykt bekymring for at disse ville sulte i hjel, dersom de ikke snart ble hentet ned.

– Folk som er jaget av gårde har hverken tak over hodet, medisiner eller mat, og står overfor en humanitær katastrofe. Ifølge medier er flere titalls personer kidnappet og flere hundre arrestert. I tillegg blir kvinner seksuelt trakassert, skriver Al Mesalla.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, etterlyser en tydelig plan fra Norge og det internasjonale samfunnet for å håndtere situasjonen.

– Vi er dypt bekymret over den siste månedens utvikling og mangelen på internasjonalt engasjement. Dette kan utvikle seg til en større sikkerhetstrussel globalt enn hva vi tidligere har sett, sier hun.


Har tatt flere byer torsdag

Irakiske sikkerhetsstyrker sloss mot ISIL i Udhaim nord for Bagdad, 6. august, 2014.

Irakiske sikkerhetsstyrker sloss mot ISIL i Udhaim nord for Bagdad, 6. august, 2014.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

ISIL tok makten i flere byer i Nord-Irak torsdag, og styrket fotfestet i nærheten av den kurdiske regionen i en offensiv som har skremt både regjeringen i Bagdad og verdens stormakter.

Angrepene tvang tusenvis av innbyggere i Iraks største kristne by på flukt. De fryktet de ville bli utsatt for de samme kravene de militante sunniislamistene har gjort i andre områder hvor de har tatt makten, nemlig å gi folk valget mellom å konvertere til islam eller å velge døden.

ISIL hevder å ha kontroll på Iraks største demning, Mosul-dammen, en militærbase og til sammen 15 nordlige byer siden de startet sin offensiv i Nord-Irak i juni. Ekstremistene har fjernet kors fra kirker og brent historiske skrifter i flere kristne byer, melder nyhetsbyrået Reuters.

De sunnimuslimske ekstremistene skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe seg fram.

Yazidier på flukt i utkanten av Sinjar, vest for Mosul, 5.august 2014.

Yazidier på flukt i utkanten av Sinjar, vest for Mosul, 5. august 2014

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Appell fra paven

Ifølge erkebiskop Thomas har byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh blitt tatt over av ISIL i løpet av natt til torsdag, ifølge NTB. Byen Quaraqosh er en kristen by mellom Mosul, som er under de sunnimuslimske ekstremistenes kontroll, og den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Islamistene skal ha kommet inn i byen Tal Kayf rundt midnatt, og tatt kontroll over byen uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning.

Pave Frans gikk torsdag ut med en appell hvor han ba verdensledere bidra til å stoppe krisen nord i Irak. I en uttalelsen fra Vatikanet ber paven det internasjonale samfunnet om å ta affære for å få slutt på den kommende humanitære krisen, beskytte dem som er berørt eller truet av volden og skaffe hjelp, spesielt til mennesker som har måttet flykte.

Yazidiske familier på flukt får mat på en skole i den kurdiske byen Dohuk, 5. august 2014

Irakiske Yazidi familier som flyktet fra volden i den nordlige irakiske byen Sinjar får mat på en skole hvor de tar ly i den kurdiske byen Dohuk i den Kurdiske regionen, den 5. august 2014 Islamic State (IS) Sunni jihadister styrtet de Peshmerga troppene til Iraks kurdiske regjeringen fra den nordlige irakiske byen Sinjar, og tvinger tusenvis av mennesker fra sine hjem. Yazidiene er et lite samfunn som følger en 4000 år gammel tro og har gjentatte ganger blitt angrepet av jihadister som kaller dem 'djeveldyrkere' på grunn av sin tro.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt