Hopp til innhold

– Vi vil ikke forstå skaden av Snowden-avsløringene på mange år

President Barack Obama vil fortsette å samle inn telefondata i stor stil for å holde USA trygt, men vil be sine eksperter finne ut hvordan dette kan gjøres på en måte som beskytter personvernet bedre.

Obama vil at all overvåking skal være innenfor grunnloven. 
Personvern og privatliv skal også i større grad respekteres for utlendinger og overvåking for industrispionasje skal bare skje om det beskytter USAs nasjonale sikkerhet.

President Obama talte om reformer av NSAs etterretningsvirksomhet i Justisdepartementet i Washington D.C. fredag ettermiddag.

– USA er i en spesiell situasjon, og med teknologisk fremgang blir det stadig mindre grenser for hva vi klarer å få til. Derfor må vi stille oss spørsmålet om hva vi bør gjøre, sa president Obama under sin tale i Justisdepartementet.

I den lenge etterlengtede talen la Obama fram hvordan han ønsker å reformere arbeidet til etterretningsorganisasjonen NSA. Talen kommer etter at en gruppe eksperter fremsatte 46 reformforslag.

Misliker Snowden-avsløringene

Målet med talen er å berolige særlig amerikanske borgere, men også utenlandske statsledere og allierte, over USAs etterretningsarbeid etter et halvt år med avsløringer fra den tidligere NSA-medarbeideren Edward Snowden.

– USA vil ikke forstå skaden av Snowden-avsløringene på mange år ennå, sa Obama.

– Landets forsvar baserer seg blant annet på lojaliteten til de som jobber med det. Dersom hvem som helst kan gjøre slik informasjon offentlig tiljgengelig blir det vanskelig å holde landet trygt, og det blir umulig å drive utenrikspolitikk, sa presidenten.

(Se video der Obama sier sin mening om Snowden nederst i saken.)

Men han fortsatte å forsvare NSAs arbeid.

– Etterretning er helt avhengig av hemmelighold. sa presidenten.

– Men vi må beholde tilliten til det amerikanske folk og til folk over hele verden. Og dette kommer til å ta tid, sa Obama.

Vil fortsatt samle telefondata

Nå vil han begrense NSAs frihet til ovevåkning, men vil ikke slutte å samle inn telefondata i store kvantum. Men han ser nå på muligheter for at myndighetene ikke skal lagre slike data selv, men at for eksempel telefonselskapene må lagre dataene og utlevere dem til myndighetene dersom de har tillatelse fra en domsstol.

– Dette programmet involverer ikke innholdet i telefonsamtaler, men metadata om telefonnummer og lengde på samtaler, forsikret Obama, og viste til at en av 11. september-terroristene holdt en telefonsamtale like før angrepet i 2001 som kunne avslørt ham under dagens overvåkningsprogram.

– Jeg avskaffer dette programmet slik det eksisterer nå, slik at det ikke er myndighetene som skal sitte på telefondataene, sa Obama.

– Men det blir vanskelig å finne et godt alternativ, sa han, og gikk gjennom hvilke mulighete som vurder.

– Vi må jobbe hardt med å finne en god løsning, sier han.

I mellomtiden beordrer presidenten en umiddelbar endring av programmet slik at det kun kan overvåke telefonnumre som ligger to ledd unna et telefonnummer tilknyttet terrorvirksomhet mot dagens tre ledd.

Her kan du lese Obamas strakstiltak for å endre NSAs overvåkingspraksis.

Vil ikke spionere på Merkel og Solberg

Tyskland reagerte kraftig da det viste seg at NSA hadde overvåket mobiltelefonen til forbundskansler Angela Merkel, noe som har skapt dårlig stemning mellom de to landene.

Nå vil president Obama sette en stopper for slik overvåkning av utenlandske statsledere.

– Jeg har gjort det klart for etterretningsmiljøet at - dersom det ikke finnes en overbevisende nasjonalt sikkerhetsformål - skal vi ikke overvåke kommunikasjonen til våre allierte og venners stats- og regjeringssjefer, sa han.

Obama sa også at han tar det «enestående steget» at han gir en del rettigheter til utenlandske borgere som til nå bare gjelder amerikanere.

– Folk rundtom i verden, uavhengig av nasjonalitet, må vite at USA ikke spionerer på vanlige folk. Vi tenker også på personvernet deres når vi tar politiske beslutninger, sa Obama.

Han utnevner nå en egen diplomat som skal ta for seg teknologi og datainnsamling i forholdet mellom USA og andre land.

NSA overvåker tekstmeldinger

Igår ble det avslørt at etterretningsorganisasjonen NSA samler inn millioner av tekstmeldinger fra amerikanske mobiltelefoner.

Flere i USAs etterretningsmiljø frykter at Obamas reformer vil gjøre det vanskeligere å samle inn informasjon som ifølge dem selv er viktig for å bevare USAs sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AP.

USAs overvåking har fått massiv kritikk etter avsløringene til den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden.

SISTE NYTT

Siste nytt