Hopp til innhold

Obama ber om Sudan-forhandlinger

USAs president Barack Obama ber om slutt på kampene mellom Sudan og Sør-Sudan. Han oppfordrer lederne for de to landene om å komme sammen til forhandlinger.

SPLA-tropper på vei fra Bentiu til Heglig

Bildet viser SPLA-tropper på vei fra Bentiu til Heglig tidligere denne uka.

Foto: ADRIANE OHANESIAN / Afp

Barack Obama

USAs president Barack Obama Sør-Sudan og Sudan om å ende den militære konflikten.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Regjeringen i Sudan må innstille alle militære handlinger, blant dem flyangrep. Sør-Sudan må på sin side gjøre slutt på støtten til væpnede grupper i Sudan, sa Obama i et videobudskap til sudanske og sørsudanske politikere lørdag.

Obama sa videre at presidentene i de to landenene må ha mot til sette seg ned ved forhandlingsbordet og fortsette fredssamtalene.

– Dere har fremdeles en sjanse til å unngå å bli dratt inn i en krig, som bare leder til én ting: mer lidelse, flere flyktninger, mer død og flere uoppfylte drømmer for dere og deres barn, sa Obama, ifølge AFP.

Obamas uttalelse kommer dagen etter at Sør-Sudan kunngjorde at de vil trekke sine soldater ut av det omstridte Heglig-området i Sudan i løpet av tre dager. I dette området ligger blant annet Sudans viktigste oljefelt.

– Hegligs framtidige status bør fastsettes etter internasjonal mekling, sa en talsmann for landets president Salva Kiir, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Feststemning i Khartoum

Nyheten om den sørsudanske tilbaketrekningen skapte feststemning i den sudanske hovedstaden Khartoum, og tusenvis av mennesker møtte fram for å hylle president Omar al-Bashir.

– Vi har slått dem militært, ropte presidenten til folkemengden.

Bashir avviste imidlertid at det er snakk om en fullstendig tilbaketrekning. Nå vil han straffe naboen i sør økonomisk framfor militært.

Ifølge Bashir vil ikke Sudan lenger tillate Sør-Sudan, som er uten kystlinje, å frakte sin olje gjennom rørledningen som går gjennom Sudan.

– Vi vil ikke ha avgifter fra oljen fra Sør-Sudan og vi vil ikke åpne rørledningen. Ingen olje fra Sør-Sudan skal få passere gjennom vårt rene land, slik at ingen dollar går til disse kriminelle, sa Bashir til tusenvis av tilhengere i Khartoum.

Feststemning i Khartoum

Nyheten om at Sør-Sudans myndigheter har gitt ordre om tilbaketrekning ble tatt godt imot i Khartoum.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

Presenterte flere krav

Litt senere presenterte det sudanske utenriksdepartementet flere krav som må oppfylles for at forholdet til naboen i sør skal normaliseres. Blant annet krever landet at Sør-Sudan anerkjenner grensene fra 1956, da Sudan fikk sin uavhengighet.

Sør-Sudan hevder imidlertid at deres soldater fortsatt har kontroll i Heglig.

– Khartoum feirer på falskt grunnlag, sier talsmann for regjeringshæren SPLA, oberst Philip Aguer.

Ordren om tilbaketrekning kom dagen etter at USAs Sudan-utsending torsdag hadde samtaler med partene.

Sør-Sudans informasjonsminister Barnaba Marial sier at Sør-Sudans ønske er at Hegligs status blir fastslått gjennom internasjonal mekling. Den internasjonale grensekommisjonen i Haag har tidligere bestemt at Heglig tilhører Sudan.

Sudans president Omar al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir veiver til folkemengden som har møtt opp i hovedstaden Khartoum for å feire Sør-Sudans ordre om tilbaketrekning.

Foto: EBRAHIM HAMID / Afp

Langvarig strid

En langvarig strid om olje eskalerte bratt i forrige uke da sørsudanske styrker overraskende gikk inn og okkuperte Heglig, ett av få oljefelt som Khartoum beholdt kontrollen over etter at Sudan ble delt i fjor sommer.

Sudan svarte på okkupasjonen med bombeangrep mot sør.

Den ti dager lange okkupasjonen har økt frykten for en større krig i det urolige området. Urolighetene den siste tida er de verste siden Sør-Sudan ble uavhengig i juli i fjor, etter over tjue år med borgerkrig og over to millioner drepte.

I kulissene for konflikten anes et dystert bakteppe av ulike faktorer som har forsuret forholdet mellom de tidligere erkefiendene ytterligere, skriver den anerkjente tankesmia International Crisis Group.

Foruten uenigheten om fordelingen av oljeressursene har det blant annet i lengre tid pågått en konflikt i Sudans grensedelstater Sør-Kordofan og Blånilen.

Drepte 79 soldater

Fredag meldte opprørere i Blånilen at de hadde drept 79 sudanske soldater i to bakholdsangrep.

I tillegg beskylder begge landene hverandre for å støtte ulike opprørsgrupper som skaper uro.

En amerikansk utsending som torsdag hadde samtaler med begge parter, sier at begge sider ønsker å unngå full krig, trass i den krigerske retorikken.