Hopp til innhold

Obama beklager sykehus-bombing

USAs president Barack Obama ringte selv til Afghanistans president Ashraf Ghani og lederen for Leger Uten Grenser og ba om unnskyldning for angrepet mot sykehuset i Kunduz.

Barack Obama snakker i telefon med guvernøren i Sør-Carolina

President Barack Obama ringte i kveld og beklaget USAs bombing av sykehuset i Kunduz. På bildet snakker han med guvernøren i Sør-Carolina Nikki Haley denne uken.

Foto: Pete Souza / Official White House Photo

Obama kondolerte Ghani da de to snakket sammen, opplyser Det hvite hus i kveld.

Leger uten grenser har reagert kraftig på angrepet som kostet 22 mennesker livet og krever nå at dette etterforskes som et brudd på Genèvekonvensjonen.

– Angrep på Genèvekonvensjonen

– Dette var ikke bare et angrep på vårt sykehus. Det var et angrep på Genèvekonvensjonen, sier hjelpeorganisasjonens internasjonale president Joanne Liu.

– Dette kan ikke aksepteres. Denne konvensjonen styrer reglene i krig, og den ble etablert for å beskytte sivile i konflikter, inkludert pasienter, helsearbeidere og fasiliteter. Konvensjonen bringer noe menneskelig inn i en situasjon som ellers er fullstendig umenneskelig. (International Humanitarian Fact-Finding Commission (IHFFC) må stilles til rådighet for å granske bombingen, krever Liu.

IHFFC er et organ som har eksistert siden 1991, men har ennå ikke blitt brukt. 76 stater har sluttet seg til IHFFC, som består av et ekspertutvalg basert i Sveits. Det er nok at én av de 76 statene tar initiativ til gransking.

– Obama kan gjøre endringene

I samtalen mellom Liu og Obama i dag understreket den amerikanske presidenten at etterforskningen skal være «grundig, etterrettelig og objektiv».

– Hvis nødvendig vil presidenten selv gå inn å gjøre endringer slik at tragedier slik som denne forhindres i fremtiden, heter det fra Det hvite hus.

Alle internasjonale hjelpeorganisasjoner har nå trukket seg ut av Kunduz med de konsekvensene det fører med seg.

– Titusenvis av mennesker i Kunduz har ikke lenger tilgang til medisinsk nødhjelp, nå som de trenger det som mest. I dag sier vi: Nok er nok. Også krig har regler, sier Liu.

Hjelpeorganisasjonen har aldri tidligere mistet så mange mennesker i et luftangrep, legger hun til.

– I Kunduz brant våre pasienter til døde i sengene sine. Leger Uten Grensers leger, sykepleiere og andre hjelpearbeidere ble drept mens de jobbet. Våre kolleger måtte operere hverandre. En av legene våre døde på et improvisert operasjonsbord – en kontorpult – mens kollegene forsøkte å redde livet hans, forteller Liu.

IHFFC må få alle fakta om angrepet på bordet og deretter granske informasjonen uavhengig og upartisk, krever Leger Uten Grenser, som før kveldens samtale med Obama ga uttrykk for at de ikke stoler på at USA, Nato og Afghanistan vil gjøre dette.

Etter at IHFFC har gjort sitt arbeid, vil hjelpeorganisasjonen ta stilling til om det er grunnlag for å gå til rettslige skritt.

– Hvis vi lar dette passere, gir vi rett og slett ethvert land i krig fullmakt til å gjøre som de vil, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt