Hopp til innhold

Legger frem avtale mellom FARC-geriljaen og Colombias regjering i dag

WASHINGTON (NRK): Forhandlere fra Colombia og FARC-geriljaen kommer til å kunngjøre et gjennombrudd i dag, etter det NRK kjenner til.

FARC-kommandøren Rodrigo Granda (t.v.)

FARC-kommandøren Rodrigo Granda (t.v.) talte i Havana mandag denne uken før starten på denne forhandlingsrunden.

Foto: Yamil Lage / NRK

Dag Nylander

Norges spesialutsending Dag Nylander i Colombia i oktober i år.

Foto: Privat

I snart ett år har de forhandlet om en fredelig løsning på konflikten i Colombia - med norsk og cubansk hjelp.

Den siste runden med forhandlinger har blitt forlenget to ganger for å få partene til å nærme seg.

Senere i dag kaller FARC-geriljaen og Colombias regjering inn til pressekonferanse og etter det NRK har grunn til å tro vil de kunngjøre en avtale om politisk deltakelse.

Dette er ett av de vanskeligste spørsmålene i forhandlingene, som holdes på et hemmelig sted i den cubanske hovedstaden. Avtalen ses på som et gjennombrudd og betyr at FARC får garantier og rettigheter slik at de kan arbeide politisk for sine saker - uten våpen.

Tidligere i år ble de enige om fordeling av land og jordbruksspørsmål, men det gjenstår vanskelige kapitler og det er ingen endelig avtale på bordet før de er enige om alle punktene.

- Forhandlingene beveger seg fremover, kanskje ikke tilstrekkelig raskt nok, men det er positivt at de går fremover, sa Norges spesialutsending Dag Nylander da diskusjonene startet i sommer om hvordan geriljaen skal få delta i det politiske livet.

Forhandlet i ett år

Forhandlingsdelegasjonen til colombianske regjeringen

Forhandlingsdelegasjonen til den colombianske regjeringen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Norge og Cuba er støttespillere og tilretteleggere for fredsprosessen, som forsøker å få en slutt på 50 år med borgerkrig i Colombia.

I ett år har de forhandlet. De har møttes til 18 runder og bare blitt enige om to av seks punkter.

Likevel kan dagens kunngjøring bety at partene har kommet så langt, og investert så mye politisk kapital, at det er vanskelig å bryte forhandlingene.

Tilliten er i ferd med å bygges og for kort tid siden ble også det siste sivile gisselet som geriljaen holdt løslatt.

Valg til våren

Forventninger skapes også hos en skeptisk befolkning i Colombia, men det tøffeste punktet om justis, straffeansvar og en sannhetskommisjon gjenstår.

FARCs sjefforhandler Ivan Marquez sa til NRK i sommer at geriljaen ikke vil gå i fengsel etter å ha kjempet hele livet. Kommandanten ønsker en fredsavtale, men i eget tempo uten ytre påvirkninger.

Trolig fortsetter forhandlingene etter presidentvalget i Colombia neste vår dersom dagens president, Juan Manuel Santos, blir gjenvalgt.

Ingen har ennå lansert sitt kandidatur, men Santos møter trolig motstand fra tidligere president Alvaro Uribe, som offentlig er i mot forhandlingene med FARC.

President Obama tar i mot Colombias leder Juan Manuel Santos her i Washington i begynnelsen av desember for å vise støtte til fredsprosessen.

SISTE NYTT

Siste nytt