Hopp til innhold

Norskstøttet feltsykehus tømt og evakuert i Syria

Syriske regjeringsstyrker har tatt kontroll over grensebyen Yabroud. Nå er det norsk-finansierte feltsykehuset i byen evakuert og situasjonen er alvorlig.

Vår reportasjeteam kom idag ut fra Syria. De fulgte hjelpearbeidere inn i et av områdene opprørerne har tatt. Folk de møtte sier de frykter nye kjemiske angrep fra Assad-regimet. De har ingen tro på at Nobels fredspris til organisasjonen mot kjemiske våpen vil minske faren for et kjemisk angrep.

BEKYMRET: Syria-ansvarlig John Eivind Jensen i Norwak sier han ikke har fått kontakt med helsepersonellet siden byen ble inntatt av regjeringsstyrkene i går. Her fra besøket i oktober som NRK var med på.

Sykehuset som drives av opposisjonelle i Syria er støttet av utenriksdepartementet gjennom den norske hjelpeorganisasjonen Norwak, og har vært i drift i vel et år. NRK besøkte sykehuset i oktober. Den siste tiden har et 20-talls pasienter fått kirurgisk behandling der.

Området der sykehuset lå er nå overtatt av regjeringsstyrkene.

– Da vi var i kontakt med dem i går kveld, evakuerte de sykehuset til sikrere soner, forteller Syria-ansvarlig John Eivind Jensen i Norwak.

Nå får han ikke kontakt med helsepersonellet.

– Vi er nødt til å være bekymret for sikkerheten deres fordi vi ikke får kontakt med dem, men det kan også være et rent kommunikasjonsmessig problem, sier Jensen.

– Jobber videre i Syria

Byen Yabroud var en av opprørernes siste bastioner langs grensa mot Libanon nord for Syrias hovedstad Damaskus.

Soldatene gikk inn i byen lørdag, og søndag meldte statlige medier at de hadde full kontroll over den strategisk viktige byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Yabroud, Syria

ØDELAGTE BYGNINGER: Byen Yabroud var en av opprørernes siste bastioner langs grensa mot Libanon til soldatene gikk inn i byen lørdag.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Kontroll over Yabroud hjelper Assad med å sikre veien mellom Damaskus og de regjeringskontrollerte områdene langs middelhavskysten. Samtidig vil dette strupe en forsyningslinje til opprørsstyrkene fra Libanon.

Nå er den eneste veien det har vært fraktet medisinsk hjelp mellom Libanon og Syria er stengt.

– Det er et reelt problem, men jeg håper det finnes alternative veier,

Betyr dette en full stans for deres virksomhet i Syria?

– Nei, vi fortsetter arbeidet i Syria. Vi har bygget opp strategiske lagre med utstyr og medisiner. Vi har utstyr til å fortsette inne i Syria. Hovedproblemet er sikkerheten til de som jobber der inne, svarer Jensen.

– Frykter det verste

Situasjonen er likevel svært usikker for de ansatte som får lønnen av norske myndigheter.

– Hva regimet gjør med folk som har jobbet i disse områdene, kan man bare spekulere i, men jeg frykter det verste. Dessverre, medgir Jensen.

Han vet ikke hvor det «norske» feltsykehuset skal reetablere seg.

Hvordan føles det for deg at regjeringsstyrkene nå har inntatt byen der feltsykehuset har vært drevet?

– Det er en kjempetrist situasjon, mest for sivilbefolkningen som har hatt et tilbud der, enten du er fødende kvinne, gravid eller skadet i bombeangrep, sier Jensen.

SISTE NYTT

Siste nytt