Hopp til innhold

– En fryktelig vanskelig oppgave med store odds mot seg

Torsdag lander den norske generalmajoren Robert Mood i Damaskus som Kofi Annans hjelpende hånd i Syria-krisen. – Jeg kunne ikke si nei til dette, sier han.

mood

ANNANS UTVALGTE: Den norske generalmajoren Robert Mood møtte onsdag Kofi Annan til samtaler i Geneve. Sammen reiste de videre til Damaskus, hvor Mood blir sentral i arbeidet med å iverksette Annans fredsplan.

Foto: AP

Den blodige konflikten, som har rast i over ett år og tatt opp i mot 9000 liv, tok mandag det nærmeste man har vært en positiv vending på lenge. Da sa syriske myndigheter ja til Kofi Annans fredsplan, som trer i kraft 10. april og innebærer tilbaketrekning av syriske styrker, våpenhvile, politisk dialog og adgang for humanitær hjelp.

Samme kveld ble det klart at en nordmann blir en sentral i arbeidet med å sette denne planen ut i livet. Den norske generalmajoren Robert Mood er nå på vei til Syria som FN og Den arabiske ligas spesialutsending, og når han lander i Damaskus torsdag vil han gå rett i samtaler med sentrale myndigheter.

– Jeg reiser ned på oppdrag fra Kofi Annan, og har allerede signalisert overfor Damaskus hvem jeg ønsker å møte. I utgangspunktet er de positive til det. Jeg vil møte utenriksministeriet i første omgang, og forhåpentligvis også jobbe med militære aktører, sier Mood til NRK.

Sette fredsplanen ut i livet

Hans hovedoppgave blir å finne ut om det kan plasseres en FN-ledet, internasjonal og ubevæpnet observatørstyrke i landet, som han i så fall vil lede selv. Denne vil trolig bestå av 200-250 erfarne offiserer, som vil kunne jobbe i små grupper rundt om i landet for å kontrollere om partene overholder de militære delene av avtalen. En slik utplassering krever en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Video Sikkerhetsrådet møtes etter massakren i Homs

BLODBAD: Rundt 9000 mennesker har mistet livet i konflikten i Syria, anslår FN. Her fra massakren i Homs i mars, hvor en rekke kvinner og barn ble drept.

Foto: Nyhetsspiller

I praksis betyr dette at dersom man lykkes med å få på plass våpenhvile fra 10. april, skal Mood styre den vanskelige jobben med å iverksette fredsplanen.

– Det vil fortsatt gjenstå en fryktelig vanskelig jobb med å overvåke hvordan dette skjer i praksis, og støtte partene underveis. Og da handler det om helt konkrete, praktiske ting over store avstander og i store byer. Så det jeg skal gjøre, er å finne ut, i dialog med partene, hvordan vi kan gjøre dette i praksis dersom den politiske avtalen på papiret materialiserer seg til en stans i voldshandlingene, sier han.

Å få på plass et internasjonalt observatørkorps i Syria er nå helt essensielt, ifølge den tidligere sjefen for FNs observatøroppdrag i Midtøsten fra 2008 til 2011. Selv om man har en politisk enighet på papiret, er det to parter med et mildt sagt tynnslitt tillitsforhold til hverandre det er snakk om og svært uklare kommunikasjonslinjer, og en liten misforståelse kan få store konsekvenser.

I tillegg er det store motsetninger innad blant opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assads regime. De er enige om at de vil styrte presidenten, men krangler om mye annet. Splittelsen innad i opposisjonen var et av hovedtemaene da Mood onsdag formiddag hadde samtaler med Annan og hans team i Geneve.

– Lett å motivere seg

– Det er fryktelig viktig å få dette korpset på bakken. Hvis denne avtalen fører til at voldshandlingene stopper, må en nøytral enhet inn og rett og slett hjelpe partene med å bygge tillitt til hverandre, og ikke minst være på stedet og overvåke og rapportere nøytralt, i tett dialog med partene begge veier, slik at man unngår misforståelser. Det er fundamentalt for å unngå at misforståelser eskalerer på nytt, sier han.

syria

PROTESTENE FORTSETTER: Til tross for enigheten om fredsplanen fortsetter syriske demonstranter å protestere mot regime. Tirsdag var flere samlet i Kafranbel.

Foto: Reuters

Etter å ha fulgt blodbadet og lidelsene i et av de eldste landene i Midtøsten fra sidelinjen, ser han frem til å gå inn og jobbe aktivt for å få en slutt på konflikten.

– Fredsarbeid handler jo om nettopp å stanse meningsløs vold og overgrep mot kvinner og barn der hvor vi er, er det noe denne oppgaven handler om, så er det nettopp dette. Det er lett å motivere seg til, og jeg gleder meg til å forsøke å bidra til dette. Det betyr at det er et fryktelig givende oppdrag som man ikke sier nei til, sier han.

Mye gjenstår

Men enighet om fredsplan til tross – det gikk ikke lang tid fra det var klart mandag kveld, til USA og andre land kom på banen og ba det internasjonale samfunn om å roe ned forventningene. Konflikten har vært fastlåst lenge, og avtalen kan fort bli værende på papiret, advarte USAs FN-ambassadør, Susan Rice.

– Man må skyndte seg å si at det er andre aktører som er inne i dette bildet som vi ikke helt vet om, og det er vanskelig å samle opposisjonen og se klare linjer for hvordan de kommuniserer med hverandre. Så det er en fryktelig, fryktelig vanskelig oppgave med store odds mot seg, vedgår Mood.

– Hvorfor tror du at du har fått oppdraget?

– Fordi norske menn og kvinner har gjort en fantastisk jobb for freden i mange år, og i tillegg har jeg tre års fartstid fra Midtøsten allerede, så jeg kjenner regionene relativt godt.

SISTE NYTT

Siste nytt