Hopp til innhold

Norske Marte vil tvitre presidentkandidat til EU-toppen

BRUSSEL (NRK.no) Norske Marte Ingul kan ikke stemme i det kommende EU-valget, men jobber likevel knallhardt for å få kandidat Martin Schulz til topps.

Marte Ingul

HEKTET PÅ VALGKAMP: Marte Ingul har jobbet med valgkamper i USA, India og tre ganger i Norge. Nå fotfølger hun Martin Schulz i hans kamp for å bli EU-president.

Foto: Åse Marit Befring

Martin Schulz er sosialistenes kandidat, og Ingul jobber lange dager for å få ham valgt.

– Mange lurer på hva som driver meg. Jeg er jo den eneste som ikke kan stemme på ham her, ler hun.

Martin Schulz

STYRER: Marte Ingul er kvinnen bak Twitter-meldingene til EU-toppen Martin Schulz.

Fingrene hamrer raskt på tastaturet. Det er en time til Martin Schulz skal fortelle pressen hvordan han vil endre EU de neste fem årene dersom han vinner valget. Marte Ingul har gjort klart flere Tweets og Facebook-meldinger, som skal publiseres fortløpende mens han snakker.

– Jeg er ingen EU-ekspert, men det de trengte var en som kunne gjøre budskapet forståelig, sier hun.

Fra Arbeiderpartiet til EU

For ett år siden jobbet hun med Arbeiderpartiets valgkampanje. En uke etter at de tapte valget satt hun på flyet til EUs hovedstad utlånt fra Arbeiderpartiet. Nå jobber hun sammen med flere andre i et åpent kontorlandskap. Det blonde håret henger løst, lip-glossen er på og kjolen nyinnkjøpt.

– Jeg klarte å smette inn et kvarters shopping da jeg var i Warszawa med Martin Schulz i forrige uke, sier hun.

På veggene henger plakater med Martin Schulz, men det er ikke ofte hun løfter blikket. Det er høyt tempo når man skal administrere kontoene til den presidentkandidaten som ble mest omtalt på Twitter i forrige måned. I tillegg var syv millioner velgere innom Facebook-siden hans forrige uke.

«I dag vil jeg vise hvordan vi sammen kan endre Europa etter 25. mai», skriver hun på engelsk og avslutter med #NowSchulz #knockthevote. Hastig henter hun frem en forhåndslagret melding på fransk. I EU-valget handler det om å sankestemmer i 28 land. Det krever hyppig oppdatering på mange språk. Til det får hun hjelp fra aksjonister i de ulike landene.

Martin Schulz

VIL TIL TOPPS: Martin Schulz har en god sjanse til å bli EU-president, tror Marte Ingul.

Foto: Åse Marit Befring

Tyske Martin Schulz er en av få EU-topper som nordmenn kjenner til. Han er i dag president for EU-parlamentet. Nå sikter han seg inn på toppjobben i kommisjonen, som blir forstått som EUs regjering. Til forskjell fra tidligere valg, skal ikke presidenten utpekes etter forhandlinger på bakrommet. Denne gangen blir velgernes mening vektlagt.

Vil ha tolv millioner velgere

– Det er jo historisk, sier Marte Ingul, som mener det er spesielt viktig å få flere unge til å stemme.

– Bare tre av ti brukte stemmeretten sin ved forrige valg. Det er en skandale. Målet vårt er å få tolv millioner flere velgere til å stemme på oss, sier hun.

Da vil de bli den største partigruppen i parlamentet.

Marte Ingul smeller igjen lokket på mac'en og stikker den i veska på vei ut. Det er tid for å drive tradisjonell valgkamp. Bussen til pressekonferansen skal snart kjøre. Over 60 journalister går om bord. De er fra Spania, Romania, Hellas, Frankrike, Tyskland.

– Er dere spente, spør hun.

– Bør vi være det? Kommer han med noe nytt? spør en av journalistene.

– Det blir opp til dere å vurdere, svarer Marte Ingul.

Å engasjere er en av de store utfordringene i EU-valget. Under halvparten av EU-borgerne går til valgurnene.

– Avstanden er større her enn i Norge. Den må bygges ned, slår Marte Ingul fast. Hun mener det er viktigere enn noen gang at de som faktisk kan bruker stemmeretten sin i år.

Marte Ingul

SOME-VALGKAMP: Gjennom sosiale medier som Twitter og Facebook håper de å kapre flere unge velgere.

Foto: Åse Marit Befring

Flere til ytterliggående partier

– EU har blitt mer politisert de siste årene. De politiske ideologiene har mer gjennomslagskraft spesielt i Europaparlamentet. Det er nå velgerne kan si om de ønsker et sosialdemokratisk, konservativt eller liberalt EU, sier hun.

Ifølge meningsmålinger vil mange heller sende partiene på ytterste høyre og venstre fløy til Brussel. Flere av de partiene har programfestet at de vil ut av EU og euroen.

– Det er helt naturlig at mange går til ytterliggående partier når de har mistet jobben og dermed fremtidshåpet, sier Ingul.

EU-valg

Så mange som 27 millioner EU-borgere er nå arbeidsledige. Hun er likevel overbevist om at Martin Schulz kan bety en forskjell og endre EU i en ny retning.

– Det mener jeg helt klart. VI har hatt nesten ti år med konservativ «regjering» i Europa. Man har på mangemåter spart seg til fant. Det betyr blant annet mindre penger enn nødvendig til ungdomsgarantien, og at man har prioritert å redde bankene på bekostning av innbyggerne. Schulz vil legge om kursen og bruke mer penger på investeringer for å skape flere arbeidsplasser, og jobbe for mer likestilling, sier hun.

Bussen parkerer i et område med små- og mellomstore bedrifter utenfor Brussel. Marte Ingul haster inn. Det er klart for de siste forberedelsene.

– Jeg tar Facebook og du Twitter, sier en kollega som venter.

Mens Schulz holder pressekonferanse, skal de fortløpende sende ut meldinger.

– Han kom fra Portugal i dag morges, forteller Ingul.

Presidentkandidaten hviler på bakrommet. Han skal besøke 24 land i løpet av en knapp måned. Ofte er Marte Ingul med.

Lover å kjempe for å få flere i arbeid

– Jeg vil bli EU-president valgt av borgerne, starter Schulz.

Han lover å kjempe for å få flere i arbeid.

– EU er ikke ute av krisen når bankene klarer seg bedre, men når de 27 millioner arbeidsledige i Europa finner jobb, sier han.

Lenger bak i salen tvitrer Ingul for harde livet. En knapp time senere går Schulz av scenen, journalistene har fått svar på sine spørsmål. Han tar seg tid til noen ekstra intervjuer, men ikke til NRK.

– Det er vel ingen stemmer å sanke der, får jeg beskjed om fra en pressemedarbeider.

Marte Ingul får tid til å spise. Før jobben er ferdig må hun gå gjennom kommentarene som har kommet. Martin Schulz har hun derimot ikke fått snakket med, selv om hun skriver på hans private twitter-konto.

– Det er litt forskjellig fra gang til gang. I morgen skal vi til Italia, da snakkes vi både før og etter en stor TV-debatt han skal delta i. Så drar vi videre til Malaga for blant annet å møte universitetsstudenter.

– Har han vist takknemlighet for den jobben du gjør?

– Ja, han er veldig interessert. Etter forrige TV-debatt satt han seg ned og så på hva som hadde kommet av reaksjoner. Han svarte også på noen av innleggene selv, sier hun.

– Tror du at du hjelper ham frem til å vinne valget?

– Jeg håper at alle de timene vi bruker på å lage godt innhold og snakke med velgere på nett gjør en forskjell.

Drømmer om Hillary Clinton-valgkamp

– Du kommer fra Norge. Vi er ikke med i EU, og du leder kampanjen på Twitter og Facebook for en av de mest sentrale aktørene i EU- valget, hva tenker om det?

– Det høres kanskje litt heftig ut, men jeg tenker ikke så mye over det nå. Etterpå kan jeg kanskje reflektere rundt hva jeg har vært med på. Det er mange som lurer på hvorfor jeg, som ikke kan stemme på ham, bruker så mye tid og krefter på dette. Men jeg tror på hans ideologi og hans planer for Europa, sier Ingul.

Marte Ingul

PÅ REISEFOT: Jobben gjør at Marte Ingul blir godt kjent med Europa. Sjefen skal besøke 24 land på en måned, og ofte er Marte med.

Hun har større tro på et europeisk samarbeid nå enn før hun dro til Brussel, og mener EU er bedre enn sitt rykte. Men sier hun ja eller nei til EU?

– Det har jeg tenkt mye på. Det er litt synd at det er det debatten faller ned på i Norge. Jeg mener det er viktigere å spørre hvilket EU du vil ha og hvilket EU du ser for deg. Jeg støtter et europeisk samarbeid, men er imot mye av det EU har gjort de siste fem årene. Det er fordi EU har blitt styrt av de konservative, og det er noe som sjelden kommer frem i debatten, sier hun.

Snart er valget i mål. Hvor veien går da vet hun ikke. Men hun håper å jobbe med flere valg. Det har nærmest blitt en lidenskap. I 2008 var hun med da Obama vant, året etter jobbet hun med valgkampen i India, så ble det arbeiderpartiet i tre valgrunder og en uke etter nederlaget i fjor var hun altså på plass i Brussel.

– Jeg skal forhåpentligvis jobbe med valg. Kanskje blir det en tur til USA igjen. Hillary Clintons presidentvalgkamp? Det hadde vært stas, avslutter hun.

SISTE NYTT

Siste nytt