Hopp til innhold

Norske holocaustoverlevende: Utrolig sterkt å være her igjen

AUSCHWITZ (NRK): For 70 år siden slapp norske Edith Notowicz (86) og Herman Kahan (91) levende fra nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz-Birkenau. I dag var de tilbake.

Overlevende om minnemarkeringen

Video: Edith Notowicz måtte ta til tårene etter dagens minnemarkering i Auschwitz.

– Det var jævlig å være her, jeg har grått mye. Der var vi - mamma, pappa og alle. Vi så de vognene der folk døde, forteller Edith Notowicz NRK mens hun ser opp på et arkivbilde av en av vognene som fraktet de døde i den fryktelige dødsleiren i Polen.

– Vi satt på de døde og det kan ikke beskrive. Det var rett og slett umenneskelig. Slik gjør man ikke med kuer en gang.

300 holocaustofre

I dag hadde statsledere og kongelige fra over 30 land samlet seg for å delta i 70-års markeringen av frigjørelsen av dødsleiren. Sammen med dem var også 300 overlevende Holocaust-ofre.

– Jeg har glemt at det er 70 år siden, og mennesker forandrer seg ganske mye. Men jeg har truffet mange som har hatt mange skjebner som meg, sier Herman Kahan til NRK etter seremonien.

Og han håper dette kan bidra til noe positivt.

– At den store majoriteten av gode mennesker endelig vil forstå viktigheten av å treffe andre, også de som hater å snakke med dem. Noen av oss hater og noen av oss er antisemitter, og de må forstå og lære hva menneskeverd er, sier Kahan.

Ønsket et 11. bud

Jødiske Roman Kent (85) var én av tre overlevende som holdt sterke innlegg om hvordan de opplevde livet i nazistenes verste utryddelsesleir, der rundt 1,1 millioner mennesker ble drept.

– Ett minutt i Auschwitz var som en hel dag. En dag var et helt år. Og en måned var en hel evighet. Hvor mange evigheter kan et menneske ha i hele sitt liv, sa Kent mens han kjempet mot tårene.

Han ba videre om at det må føyes ett ellevte bud til dagens ti hellige bud:

– Du skal ikke være en som ser på, sa Kent.

Fra Norge deltok også kronprins Haakon Magnus og statsminister Erna Solberg. De understreket begge viktigheten av ikke å glemme det som skjedde med jødene under 2. verdenskrig.

– Dette er den største og styggeste flekken på Europas historie, sier Erna Solberg, som understreker at dette kan skje igjen.

– Derfor er det viktig at vi ikke glemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt