Hopp til innhold

Norsk strikkesuksess i utlandet

LONDON (NRK): Da Eline Oftedal ville skrive en bok om strikking, takket norske forlag nei. Et britisk forlag var derimot svært interessert – og så ble hun likeså godt spurt om å oversette sin egen bok til norsk. Nå venter også det amerikanske markedet på å lære å «knit nordic».

Da Eline Oftedal ville skrive en bok om strikking, takket norske forlag nei. Et britisk forlag var derimot svært interessert – og så ble hun likeså godt spurt om å oversette sin egen bok til norsk. Nå venter også det amerikanske markedet på å lære å «knit nordic».

VIDEO: Norsk strikkesuksess i London.

For noen går det rett her i livet, for andre går det på vrangen. For Eline Oftedal går det gjerne rett og vrangt nærmest hele tiden – heldigvis, for hennes del.

Hennes strikking, hennes norske strikking rettere sagt, gjør nemlig stor suksess i engelske blader og i bokform. Denne uken var hun i London for å forberede sin andre bok – om nettopp norsk strikking.

Én vrang ga to rett

Etter flere år som ansatt på Stortinget, og en tidvis utstrakt pinnevirksomhet på fritiden, hadde familiemarkedet gått noe mett på Oftedals masker, og hun tenkte det var på tide å samle noe av det hun hadde produsert mellom to permer, slik at flere kunne få glede av det. Men, etter en runde til flere norske forlag var interessen laber.

– Jeg har ingen designer- eller håndverksbakgrunn, det var nok grunnen til at de var litt skeptiske, sier Oftedal.

– Men, jeg har designet for noen av de britiske strikkebladene, og et britisk forlag var interessert i å publisere boken og teste den på markedet her, og fant ut at den ville selge bra.

Og etter at kom i orden, viste det seg at noen var interessert i Norge likevel, og snart fikk hun spørsmål om ikke hun kunne oversette sin egen bok – til norsk.

– Ja, det var jo veldig hyggelig at den vendte hjem igjen, så den ble gitt ut på norsk i sommer, smiler Oftedal diplomatisk. Siden da har boken «ingen» trodde på, solgt 13.000 eksemplarer i Norge.

Historisk sus i strikken

En av dem som er veldig begeistret for de norske maskene er Rachel Atkinson som er blogger, frilansredaktør og designer. Hun sitter ukentlig og utveksler mønstre og oppskrifter med Eline over nettet. Denne uken møttes de ansikt til ansikt for første gang – via en hjertelig klem, og deretter over to ta-med-kaffe på en benk ved Embankment, ved den aldri hvilende Themsen.

NRK.no spør hvorfor hun tror nettopp norsk strikking skulle fange oppmerksomheten til britiske pinnekyndige.

– Vi likte veldig godt mønstrene, som kommer fra de tradisjonelle genserne, og britene liker historiske strikkeplagg. De liker historier, og å høre hvor strikkingen stammer fra. Og det å bruke de gamle teknikkene på en moderne måte var veldig, veldig tiltrekkende, sier Atkinson.

Enkle og raske prosjekter

Det er ikke de tradisjonelle plaggene som Eline Oftedal designer og strikker, det handler ikke om uke- og månedslange prosjekter med lange armer og høy hals. For ifølge Oftedal, tar det for lang tid for folk, det skremmer dem snarere vekk fra strikking, i tillegg til at garnet blir i dyreste laget for store plagg.

– Jeg strikker mindre ting, kanskje et trekk til en telefon, eller til ipaden, en liten pute eller hotpants, ler hun, vel vitende om at hun har hotpants i Marius-mønster på samvittigheten.

– Står du på, kan du bli ferdig på en time, sier Eline mens fire pinner nærmest lever sitt eget liv mellom hendene hennes der hun sitter tilbakelent ved Themsen med London Eye ruvende i bakgrunnen.

Avhengig av hvor mange avbrytelser det blir, er det snart maskefall for en ny iphone-vott, en av de store slagerne fra oppskriftssamlingen hennes.
– Ja, det ser jeg rett og slett på internett, folk strikker dem og så legger de dem ut på nettet.

Maskefall også i USA

Hos forlaget til Eline er det stor begeistring over utkastene hun har med seg til bok nummer to.

– Alle i Storbritannia er voldsomt entusiastiske for Norge og Skandinavia, ja hele Norden i øyeblikket, forteller forlagsredaktør Katie Cowan hos Anova Books med stor entusiasme, så det var overhodet ikke noen vanskelig avgjørelse å gå for en norsk bok full av design.

Derfor ville de mer enn gjerne ha henne tilbake på besøk, og se gjennom utkastene til neste bok, det er fortsatt et marked for norske mønstre i Eline
Oftedal-varianter i Storbritannia, men også andre steder.

Forlaget lanserer boken i USA på nyåret, og når boken skal lanseres der, må det turné til, og da med forfatteren øverst på lasset.

Et løp på Loop

Siste stopp på en lang dag er den velrenommerte garn- og strikkebutikken Loop, i det stadig trendy Camden-området, rett nord for sentrum. Der er det strikkekveld, noe som kanskje kan høres ut som en samling eldre kvinner med gråblått hår, store kakefat og gyngestoler. Fraværet av nettopp dét er påfallende, med unntak av kakefatet.

Butikken er sprekkeferdig av unge kvinner (og én mann), med både snakke- og strikketøy i behold, og stor begeistret for norske mønstre. Ifølge butikken selv, var det den travleste kvelden de har på svært lang tid.

En som var veldig begeistret var Katy Smiley, en mørkhåret kvinne tidlig i 20-årene – hva er det med strikking?

– Alt går så fort for tiden, så hvis vi bare kan få ta en pause fra alt og skape noe på egen hånd, se på det å si «Det var det jeg brukte tiden min på, i stedet for å ha brukt en time med telefonen, og har ingenting å vise frem»!

Innimellom signering av bøker, tips til mønstre, hvordan holde pinner og alt som måtte høre strikkelivet til, har jammen et stykk telefontrekk blitt ferdig mellom fire pinner, holdt i stadig aktivitet av to utholdende hender.

Hobbyprosjektet som «kanskje kunne bli til noe mer», har utvilsom fått egne pinner å stå på.

SISTE NYTT

Siste nytt