Hopp til innhold

Norske diplomater hentet FARC-gissel

To norske diplomater fløy søndag i helikopter til de øde områdene øst i Colombia for å hente ut det siste sivile gisselet som ble holdt av den venstreorienterte FARC-geriljaen.

Buss i Colombia - Nylander innfelt

Den norske diplomaten Dag Nylander (innfelt) fløy søndag til Øst-Colombia. På det store bildet sees en FARC-soldat som stopper en lokal buss på en vei i Cauca-provinsen 19. oktober i år.

Foto: Afp/Reuters/Privat

– Jeg kan bekrefte at norske diplomater, sammen med cubanske diplomater og den internasjonale Røde Kors-komiteen, i samarbeid med colombianske myndigheter, har deltatt i en operasjon som har medført løslatelsen av den amerikanske statsborgeren Kevin Scott Sutay, sier Dag Nylander til NRK.no.

Nylander er spesialutsending til Colombia og har vært sentral i fredsforhandlingene mellom FARC og de colombianske myndighetene det siste året.

Med seg under dagens operasjon hadde han ambassaderåd ved den norske ambassaden i Bogota, Torleif Kveim.

Fløy ut i helikopter

Dag Nylander

Dag Nylander

Foto: Enrique De La Osa / Reuters

Nylander forteller at operasjonen har vært under planlegging et par ukers tid. Norge og Cuba har vært i tett dialog med FARC og fremforhandlet en presis protokoll for frigivelsen

– Vi reiste til de østlige deler av Colombia i helikopter. Vi møtte FARC-geriljaen på avtalt sted og fikk overlevert Kevin Scott Sutay der, forteller Nylander til NRK.no.

Den erfarne diplomaten sier at han ikke oppfattet situasjonen som farlig.

– Jeg vil ikke karakterisere operasjonen som farlig. Som sagt hadde vi fremforhandlet en presis protokoll, blant annet for å ivareta sikkerheten til alle de involverte, og den protokollen ble fulgt etter ordlyden, sier Dag Nylander.

Han sier at de ble møtt med stor velvilje fra FARCs side da vi sammen med Cuba foreslo en mekanisme for løslatelse

– I den grad det har vært lange og harde forhandlinger har det vært utelukkende for å være sikre på at hele operasjonen kunne gjennomføres så trygt som mulig, sier den norske diplomaten.

Har sittet som gissel i fire måneder

Den tidligere marinesoldaten Kevin Scott Sutay ble tatt som gissel i juni i år da han var på fottur i jungelen i et område der geriljaen har vært aktiv.

Ifølge colombianske medier var Sutay advart om risikoen før han la ut på turen.

– Kevin Scott Sutay er i god fysisk form. Han er ved godt mot og virket svært glad over å bli frigitt, sier Dag Nylander.

Ikke hjelp fra Jesse Jackson

Den amerikanske borgerrettsaktivisten Jesse Jackson har engasjert seg i kampen for å få frigitt Kevin Scott Sutay.

De norske diplomatene har vært i kontakt med Jackson, men ikke i forhandlingene som ledet frem til dagens løslatelse.

– Vi har vært i kontakt med Jesse Jackson tidligere, men han har ikke vært en del denne operasjonen sier Dag Nylander.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jesse Jackson i Havana

Jesse Jackson snakket med media i Cubas hovedstad Havana 30. september i år. Fredsforhandlingene mellom colombianske myndigheter og FARC foregår i hovedsak i Havana og Jackson var i byen for å prøve å overbevise FARC om å løslate Afghanistan-veteranen Kevin Scott Sutay.

Foto: Enrique de la Osa / Reuters

Ingen flere gisler

FARC har tidligere holdt en rekke gisler, noen av dem svært profilerte. Blant annet var fransk-colombianske Ingrid Betancourt gissel hos FARC i seks og et halvt år frem til 2008.

FARC.kommandant Andres Paris

FARC.kommandant Andres Paris snakker med pressen under en pause i forhandlingene i Havana 23. oktober.

Foto: Yamil Lage / AFP

Med løslatelsen av Kevin Scott Sutay er det, ifølge Nylander, ingen gisler igjen hos FARC:

– Vi er ikke kjent med at FARC for øyeblikket har noen sivile i sin varetekt, sier Nylander.

Håper løslatelsen vil hjelpe forhandlingene

De norske diplomatene håper løslatelsen bidrar til å bygge tillit ved forhandlingsbordet og til å bygge tillit i den colombianske befolkningen

– V har nå behov for at det colombianske folket støtter fullt opp om fredsprosessen og forhåpentligvis vil denne frigivelsen bidra til det, sier Dag Nylander.

Også utenriksminister Børge Brende (H) tror frigivelsen vil bidra positivt.

– Det er viktig å opprettholde fokus på forhandlingene i Havanna i tiden som kommer. Frigivelsen av Kevin Scott Sutay bidrar til dette, sier utenriksminister Børge Brende.

Forhandlet i ett år

Fredsforhandlingene har nå pågått i ett år siden de startet opp i Oslo i fjor.

Så langt blitt enige om en delavtale og land- og jordspørsmål. De sitter nå og forhandler om politisk deltagelse for FARC.

– Det er et visst ytre press på forhandlingene nå fordi det er viktig komme frem til raske resultater. Det er valg i Colombia i 2014 så jo raskere partene kan nå frem til en løsning om dette vanskelige punktet om politisk deltagelse, jo bedre for prosessen, sier Nylander.

Konflikten i Colombia har snart vart i 50 år etter at FARC ble dannet i 1964. Skal en fredsavtale virke må den gi FARC mulighet til å arbeide politisk, uten våpen.

– I tillegg til at FARC må sikres både politisk og fysiske garantier for å kunne drive politikk uten våpen vil jeg si at justisspørsmålet er det mest kompliserte å løse i disse områdene, sier Nylander om utfordringene i forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt