Nord-Korea - Militærparade for å hylle Kim Il Sung på det som ville vært 100-årsdagen hans. Nord-Korea bruker mest penger på forsvar i verden. - Foto: KCNA / Reuters

Militærparade for å hylle Kim Il Sung på det som ville vært 100-årsdagen hans. Nord-Korea bruker mest penger på forsvar i verden.

Foto: KCNA / Reuters

– Nord-Korea vil bruke mer på forsvaret etter bistandskutt

USAs bistandskutt i Nord-Korea kan føre til at landet vil pøse mer penger inn i forsvarsbudsjettet. Landet bruker allerede 25 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvaret sitt.

Nord-koreansk rakett - 13. april fyrte Nord-Korea opp en langdistanserakett. - Foto: Lee Jin-man / Ap

13. april fyrte Nord-Korea opp en langdistanserakett.

Foto: Lee Jin-man / Ap
Nord-Korea - Kim Jong-un tok over som landets leder etter sin far. - Foto: REUTERS TV / Reuters

Kim Jong-un tok over som landets leder etter sin far.

Foto: REUTERS TV / Reuters

USA stanset matvarehjelpen til Nord-Korea, som følge av at landet skjøt opp en langdistanserakett . Nå varsler Nord-Korea at de er klare for en ny atomtest, noe som ikke er med på å blidgjøre verdenssamfunnet.

– USA burde gjort motsatt. Kutter man ned på bistanden, vil landet bruke mer penger på militæret fordi de føler seg truet, sier Prio-forsker Stein Tønnesson.

I Nord-Korea går 25 prosent av brutto nasjonalprodukt til forsvarsbudsjettet, ifølge amerikanske myndigheter.

Samtidig har landet fått nærmere 30 milliarder i bistandspenger de siste årene. Men bistanden minker stadig og både Japan og Sør-Korea gir mindre og mindre etter stadige provokasjoner fra Nord-Korea.

LES OGSÅ: Hissar til krig på begge sider av den koreanske halvøya

Drømmer om fredsavtale

Nord-Korea er det landet som bruker størst andel av BNP på militæret. De har en av verdens største militærstyrker.

– De nye lederne i partiet til Kim Jong-un drømmer om en fredsavtale med USA, men det kommer ikke til å skje. Under presidentvalget i USA blir det for risikabelt for Barack Obama å stå ved Nord-Koreas side, da vil ha bli kalt myk.

Kina gir fortsatt bistandspenger til sitt naboland, men Tønnesson mener det kan bli en vanskelig byrde å bære alene.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye penger Nord-Korea bruker på forsvaret sitt.

– Det finnes etter hvert ikke noe sentralt statsbudsjett. Staten livnærer seg selv og Kims familie fordeler pengene. For å finne ut hvor mye de bruker på forsvaret må man ta utgangspunkt i hvor mye våpen de kjøper inn, hvor mye våpen de har og hvor store styrker de har.

Verste regimet i verden

– Det er det verste regimet i verden og de tar ingen hensyn til befolkningen som lever i fattigdom og hungersnød. Nord-Korea må våge å kutte ned på militærutgifter, men det tør ikke de ikke, for det er slik de skremmer andre land.

Han understreker at regimet er ikke avhengig av støtte fra andre land, men at befolkningen i høyeste grad er det.

– Uten bistandspenger vil folk sulte i hjel og bilene vil stoppe opp uten olje. Men regimet vil bli sittende og fortsette som før.

Mottok 2030 milliarder i bistand

Ifølge OECD mottok Nord-Korea 2030 milliarder kroner til sammen i bistandspenger fra 2008 til og med 2010. Etter at Nord-Korea utførte en prøvesprengning i 2009 har bistandspengene til landet minket betraktelig.

Siden 1995 har Nord-Korea mottatt minst 29 milliarder kroner i bistandspenger fra USA og EU.

Ifølge en utregning amerikanske myndigheter har gjort, har det lukkede landet en BNP på 228 milliarder kroner. Det vil si at 57 milliarder kroner går til forsvarsbudsjettet. Hæren i landet utgjør rundt 1,2 millioner mennesker.

Andre kilder som Svenske Landguiden oppgir på sine sider at en tredjedel av Nord-Koreas BNP går til forsvaret. Ifølge Svenske Landguiden har landet over én million soldater og tre ganger så mange reservister.

De oppgir også at verneplikten kan vare i opptil ti år. Sverige representerer USA i samtaler med Nord-Korea, da USA og Nord-Korea ikke har et diplomatisk forhold.

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)