Hopp til innhold

Ni av ti sjøfugler har plast i magen: – Svelger lightere og lekebiler

Mengden av plast i havet øker. Ny forskning viser at ni av ti sjøfugler har biter av plast i magen.

Sjøfugl mage plastikk

En død albatrossunge viser plastbiter fra havet som den har blitt matet av sine foreldre.

Foto: Wikimedia Commons / Chris Jordan (CC BY 2.0)

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Et australsk team av forskere som i over ti år har studert fugler og marin forsøpling i havet, har funnet ut at langt flere sjøfugler er berørt av avfallet enn tidligere antatt, skriver Al Jazeera.

Ni av ti sjøfugler har plast i magen, ifølge studien som ble publisert i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

Selv om det er forbud både nasjonalt og internasjonalt mot å kaste plast, gjøres det i stor skala. Fuglene forveksler søppel og plast i havet med mat.

Innen år 2050 kommer 99 prosent av sjøfuglene i verden til å ha plast i seg, ifølge Denise Hardesty, en av forskerne bak studien.

– Det blir verre. Bare i løpet av de neste elleve årene vil vi lage like mye plast som vi har gjort siden den industrielle plastproduksjonen startet i 1950-årene, sier Hardesty til Al Jazeera.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Havhest

Havhesten skal ha mindre enn 0,1 gram plast i magen, om det skal være innenfor internasjonale mål. I Norge har 98 prosent av fuglene mer plast i magen.

Foto: Jenny-Marie Johnsen

– Svelger lightere og lekebiler

For å finne ut hvor de største utfordringene med søppel og fugler er, har forskerne studert fuglenes matvaner og undersøkt de mest forsøplete områdene.

Spesielt på den sørlige halvkulen nær Australia og New Zealand, og i andre områder hvor det er mange forskjellige fuglearter, er problemene verst.

Det er som regel ørsmå biter av plast fuglene får i seg, men Hardesty har sett skrekkeksemplene.

– Vi har funnet glødepinner, såkalte «glow sticks», lightere og lekebiler. En gang fant jeg tre ballonger i en eneste fugl, sier Hardesty.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Havhest Nordhasselsanden

Død Havhest ved Nordhasselsanden.

Foto: Kåre Olsen

Tror plastbitene er fiskeegg

Områdene rundt Nord-Amerika og Europa er bedre, ifølge Hardesty, men havhesten ser ut til å være særlig utsatt for søppel i havet.

– Fuglene tror plastbitene er fiskeegg, sier hun.

Det er også påvist store mengder marint avfall langs norskekysten og på Svalbard, ifølge miljøstatus.no.

Cirka 15 prosent av det marine avfallet flyter på havet, 15 prosent ligger i strandsonen og at 70 prosent synker og blir liggende på havbunnen.

I tillegg er nedbrytingstiden på plast lang. Kaster man en plastflaske i havet, tar det rundt 450 år før den er borte.

SISTE NYTT

Siste nytt