Hopp til innhold

Nelson Mandela stedt til hvile

Nelson Mandela ble i dag stedt til hvile, etter en storslagen minneseremoni på hjemstedet Qunu. Blant dem som fulgte ham til graven var Jens Stoltenberg.

Begravelsen av den tidligere presidenten og frigjøringshelten finner sted i Qunu i Eastern Cape-provinsen, et kupert område på landsbygda der Nelson Mandela ble født og vokste opp.

Mandelas kiste ankom like før klokken 0700 norsk tid stadionet hvor den offisielle delen av begravelsesseremonien fant sted.

Nær 5000 gjester var til stede, deriblant prins Charles av Storbritannia og Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Det samme var den amerikanske tv-stjernen Oprah Winfrey og skuespilleren Idris Elba.

Elba spiller hovedrollen i den aktuelle filmen Long Walk to Freedom, som basert på Mandelas selvbiografi tar for seg hele Mandelas liv, fra barndommen på slettene i Qunu til han avlegger eden som den første svarte presidenten i den tidligere raseskillestaten.

Også andre skuespillere som har spilt Mandela på film var invitert.

Den svarte borgerrettspolitikeren Jesse Jackson og den irske frigjøringslederen Gerry Adams var også på gjestelisten.

Fra Afrika stilte afrikanske nåværende eller tidligere statsledere som Mandela hadde et spesielt forhold til; Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai, Zambias Kenneth Kaunda og Malawis president Joyce Banda.

Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki og nåværende president Jacob Zuma var naturlig nok også representert, sammen med regjeringsmedlemmer og representanter for landets væpnede styrker.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Minneseremonien for Nelson Mandela på hans hjemsted Qunu.

Den siste og mest personlig av minneseremoniene ble holdt på Mandelas hjemsted Qunu.

Enkene som holder sammen

Kisten, som ble fraktet fra hovedstaden Pretoria i går, ble fulgt av en prosesjon gjennom landsbyen og til stedet for den offisielle delen.

Bak kisten gikk Mandelas barn og barnebarn og Graca Machel og Winnie Mandela Madikizela, Mandelas to av tre gjenlevende ektefeller, som kom hånd i hånd og søkte trøst i sorgen hos hverandre.

Graca Machel og Winnie Mandela Madikizela

Graca Machel og Winnie Mandela Madikizela trøster hverandre i sorgen.

Foto: Kopano Tlape / Afp

Kisten var plassert foran et stort bilde av Mandela, laget av tusenvis av perler. Ved siden av brant et titalls hvite lys.

– Personen som ligger her, er Sør-Afrikas største sønn, sa Cyril
Ramaphosa, som ledet seremonien.

Den tidligere fagforeningslederen var en av Mandelas nærmeste allierte i forhandlingene om «det nye» Sør-Afrika etter Mandelas løslatelse i 1990. Han var også Mandelas egen favoritt til å etterfølge ham som president, men tapte maktkampen innad i ANC. Men i dag var Ramaphosa tilbake for å hedre sin kampfelle, valgt ut av familien.

Seremonien var preget av taler, sanger, innslag og ikke minst gjester som Nelson Mandela selv ville satt pris på.

Et kor startet med å synge Xhosa-hymnen «Lizalis' idinga lakho», som betyr «Hold ditt løfte». Deretter fulgte landets to nasjonalsanger, først den som var de svartes kampsang under apartheidtiden og så den som var under det hvite mindretallsstyret.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Ahmed Kathrada satt 26 år sammen med Nelson Mandela i fengsel.

Ahmed Kathrada ble en av Nelson Mandelas nærmeste venner gjennom de 26 årene i felles fangenskap.

– Farvel min bror

Ahmed Kathrada satt i fengsel sammen med Mandela i 26 år. Først på den beryktede fangeøya Robben Island og senere i Pollsmoor-fengselet utenfor Cape Town.

– Vi gikk side om side i dødens dal. Vi holdt hverandre oppe og til slutt fikk vi smake på friheten vi drømte om og hadde kjempet for, sa den tidligere ANC-aktivisten og senere politikeren i talen til sin venn.

Kathrada minnet om Mandelas arv til nasjonen, at Sør-Afrika er et sted for alle som bor der, uansett hvilken del av befolkningen som styrer.

Han besøkte Mandela for siste gang for noen måneder siden på sykehuset i Johannesburg.

– Jeg møtte ham første gang for 67 år siden, og jeg husker den
høye, sunne, sterke mannen som trente hver morgen. Den jeg så på sykehuset, var en hjelpeløs mann, redusert til en skygge av seg selv. Og nå har altså det uunngåelige skjedd.

– Farvel min bror, min mentor og min leder. Vi skal aldri glemme dine idealer, var hans avskjedsord til sin medfange.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Barnebarnet til Nelson Mandela, Nandi Mandela, taler i begravelsen.

Barnebarnet Nandi Mandela holdt en minnetale med humor og varme.

– Vi vil savne din strenghet

Barnebarnet Nandi Mandela holdt minneordet på vegne av familien.

Hun fortalte om en streng bestefar som forlangte disiplin og god oppførsel av sine barnebarn.

– Men du var alltid vennlig, og din vennlighet og din opptatthet av gode gjerninger smittet over på oss og fikk oss andre til å ønske å gjøre noe godt også, sa Nandi Mandela.

Hun mintes at bestefaren, som elsket barn, alltid sørget for at alle barna i Qunu fikk hver sin gave til jul – betalt av ham. Og at barna alltid ble invitert inn til et måltid hvis de banket på hans dør når han var på familiehjemstedet.

Mandela var høvdingsønn, og barnebarnet mintes i talen de lange familiemiddagene som var fylt av latter og gode historier fra hans oppvekst.

– Vi vil savne din latter, vi vil savne ditt smil og vi vil savne din strenghet når du ikke var fornøyd med vår oppførsel, sa Nandi Mandela.

Erkebiskopen til stede i siste liten

Fordi Nelson Mandela tilhørte metodistkirken, var det en metodistbiskop som ledet den religiøse skriftdelen av seremonien. Siden fulgte høvding Ngangomhlaba Mantanzima som talte til forfedrene, i henhold til gamle afrikanske skikker.

Det vakte oppsikt at tidligere erkebiskop og nobelprisvinner Desmond Tutu, som var en god venn av Mandela, lørdag sa at han ikke skulle delta i begravelsen. Etter eget utsagn var han ikke invitert.

Desmond Tutu og Thabo Mbeki under Nelson Mandelas begravelse

Desmond Tutu skal være falt i unåde hos ANC-ledelsen, men tidligere president Thabo Mbeki tok godt imot ham.

Foto: POOL / Reuters
President Jacob Zuma taler i Nelson Mandelas begravelse

President Jacob Zuma under sin tale.

Foto: REUTERS TV / Reuters
Jens Stoltenberg og prins Charles

Jens Stoltenberg og Storbritannias prins Charles hilser på hverandre før seremonien starter.

Foto: Odd Andersen / Ap

Lørdag kveld ble det kjent at Tutu likevel skulle være til stede i Qunu.

Det har gått rykter i Sør-Afrika om at splid mellom Tutu og ANC, med president Jacob Zuma i spissen, var grunnen til erkebiskopen først ikke skulle delta, men dette ble avvist av ANC. Presidentens kontor insisterte på at Tutu var invitert.

Tutu har også vært hard i sin kritikk av all kranglingen de siste årene innad i Mandela-familien. Familien er uenige om alt fra familiegraver til hvordan rettigheter og penger skal forvaltes. Han mener oppførselen er uverdig.

Til slutt fikk altså Tutu være til stede, men hilse sin venn fikk han ikke.

Presidentens ord

President Jacob Zuma som på tirsdag ble buet ut av publikum under den storslåtte minneseremonien i Johannesburg fordi mange sørafrikanere mener han bryter kraftig med Mandelas idealer, ble i dag mottatt med applaus.

Presidenten startet sin tale med å synge for sin forgjenger. Deretter fulgte en lang hyllesttale.

– Din lange vei til frihet er over, men vi fortsetter på vår vei med å bygge det Sør-Afrika vi sammen drømte om. Vi skal ikke svikte din arv, sa Zuma.

– Dine idealer, dine prinsipper og din prinsippfasthet vil alltid inspirere oss og vise oss veien. Du var et ekstraordinært menneske og du vil forbli vår ledestjerne, sa Zuma.

Mange mener nok at han selv burde følge sine egne ord. Zumas presidentskap er fulgt av skandaler, og en meningsmåling som ble publisert kun få timer før begravelsesseremonien i Qunu startet, viser at over halvparten av ANCs velgere og medlemmer ønsker at Zuma går av, og i hvert fall ikke stiller til gjenvalg som president.

(Saken fortsetter under bildet)

Mandla Mandela tar avskjed ved kisten

Mandelas barnebarn Mandla Mandela er nå familieoverhode for Mandela-slekten, etter bestefarens ønske.

Foto: Felix Dlangamandla / Ap

Invitert til graven

Det offisielle Norge har ikke vært representert ved begravelsen.

Jens Stoltenberg er invitert på grunn av Arbeiderpartiets mangeårige forhold til ANC, og for kontakten han personlig har hatt med Mandela i arbeidet med vaksinasjon av afrikanske barn.

Etter planen skulle Stoltenberg kun være til stede under den offisielle delen, men etter at minneseremonien var ferdig ble han invitert med på også den siste avskjeden med Mandela, ved graven hvor 450 utvalgte personer fikk være til stede.

(Saken fortsetter under videoen.)

Nelson Mandelas kiste bæres ut fra minneseremonien i Qunu.

Privat seremoni

Kisten ble etter seremonien båret ut av representanter for alle landets væpnede styrker. Deretter ble den kjørt på lavett til familiegravstedet på den lokale kirkegården, hvor Mandela ble stedt til hvile, ved siden av tre av sine barn.

Nedsenking av kisten skjedde klokken 12, i tråd med lokale tradisjoner. Jordfestelsen skal nemlig skje når solen står høyest på himmelen og skyggene er minst.

Den private avskjeden ble avsluttet med nasjonalsangen og en militær salutt, hvor 21 kanonskudd drønnet utover det golde landskapet mens jagerfly og militære helikoptre fløy over gravstedet i formasjoner – i honnør for landets mest respekterte mann.

Familien har bedt om at Nelson Mandelas grav ikke blir et valfartssted. Graven skal kun merkes med en beskjeden gravstein, etter Nelson Mandelas eget ønske.

Nelson Mandela ble stedt til hvile på familiegravstedet i Qunu.

Jagerfly og helikoptre fløy over Qunu, en landsby 900 km sør for Johannesburg, for å gi Nelson Mandela en siste æreshilsen.

SISTE NYTT

Siste nytt