Polske NATO-soldater - Polske soldater kan snart vente seg hjelp fra amerikanske og britiske NATO-styrker. - Foto: HIDAJET DELIC / AP

Polske soldater kan snart vente seg hjelp fra amerikanske og britiske NATO-styrker.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

NATO vil forsvare Baltikum mot Russland

USA og NATO har for første gang siden Den kalde krigen tegnet opp en militær strategi for å forsvare noen av de mest sårbare landene i Europa mot trusler fra Russland.

Det kommer fram av lekkede dokumenter som varslernettstedet Wikileaks har offentliggjort.

Avgjørelsen om at NATO skal utforme en konkret forsvarsstrategi for Polen og de tidligere sovjet-republikkene Estland, Latvia og Litauen, ble tatt i hemmelighet i januar 2010, og har fortsatt ikke blitt offentliggjort, skriver den britiske avisen The Guardian.

Ni NATO-divisjoner, herunder amerikanske, britiske, tyske og polske, har ifølge dokumentene blitt pekt ut til å forsvare Polen og de tre Baltikum-landene dersom Russland går til militært angrep på ett eller flere av de fire medlemslandene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP reagerer Russland sterkt på planene som Wikileaks har gjort kjent.

En talsmann for forsvarsalliansen tilbakeviser påstandene om gnisninger mellom NATO og Russland og hevder at de to partene ikke er en trussel for hverandre.

LES OGSÅ: Ny rolle for Nato - igjen?

LES OGSÅ: Russisk demokrati uten sjanser

USA og Tyskland i enighet

Hillary Clinton - USAs utenriksminister Hillary Clinton er beredt på å hjelpe Polen og Baltikum mot trusler fra Russland. - Foto: JEWEL SAMAD / Afp

USAs utenriksminister Hillary Clinton er beredt på å hjelpe Polen og Baltikum mot trusler fra Russland.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Ifølge the Guardian kan en rapport, signert USAs utenriksminister Hillary Clinton, markere starten på en større omveltning av NATOs forsvarspolitiske kurs i Europa.

«De baltiske statene har nå mottatt strategisk forsvarshjelp. Tiltakene blir forsterket av kontinental planlegging som ikke eksisterte tidligere», skal en høytstående kilde ha sagt, ifølge rapporten.

Den hemmeligstemplede avgjørelsen skal ha blitt tatt på initiativ fra USA og Tyskland.

Beslutningen viser overraskende enighet mellom to parter som tidligere har vært i strid om hvordan den vestlige forsvarsalliansen skal forholde seg til Russland.

USA har tidligere prøvd å få igjennom forslag om en lignende plan, men har blitt nedstemt av tysk-ledet motstand i Vest-Europa, som ikke har ønsket å provosere Kreml ytterligere.

I rapporten skriver amerikanske utenriksarbeidere følgende:

«Takket være intense, om enn diskrete, forhandlinger har vi overvunnet den motstanden som fantes, og kommet fram til en felles kurs mellom USA og Tyskland».

Redd for omveltning etter Lisboa

Etter flere år med forsvarspolitisk strid mellom USA og Russland virket det under NATO-toppmøtet i Lisboa i november som at de to partene endelig hadde kommet til en viss enighet.

Tysklands statsminister Angela Merkel kalte møtet for et historisk vendepunkt i forholdet mellom øst og vest, og generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, så på møtet som en ny start i forholdet mellom NATO og Russland.

Til tross for president Barack Obamas løfter om å forbedre USAs forhold til Russland avslører imidlertid rapportene fra Wikileaks at amerikanske diplomater frykter at en politisk omveltning i etterkant av toppmøtet vil kunne utløse «unødvendige spenninger» fra Russlands side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NATO-møte i Lisboa - Forventningene til en forbedring av forholdet mellom Russland og USA var høye etter NATO-toppmøtet i Lisboa tidligere i høst. - Foto: Daniel Ochea de Olza / Ap

Forventningene til en forbedring av forholdet mellom Russland og USA var høye etter NATO-toppmøtet i Lisboa tidligere i høst.

Foto: Daniel Ochea de Olza / Ap

NATO-øvelser neste år

Slik planen er beskrevet i rapportene har USA forberedt nord-polske og tyske havner på å ta imot britiske og amerikanske krigsskip.

Velinformerte kilder hevder at de første NATO-øvelsene vil finne sted i Polen og Baltikum-landene allerede neste år.

Ïfølge en hemmelig rapport fra amerikanske diplomater til NATOs hovedkvarter i Brussel foreslo den amerikanske admiralen James Stavridis å tegne opp forsvarsplaner for Litauen, Latvia og Estland.

De foreliggende planene innebærer at Polen skal grupperes sammen med de tre Baltikum-statene i et felles forsvarsprogram kalt «Eagle Guardian».

I andre forhandlinger har USA også tilbudt seg å sende spesialstyrker til Polen for å styrke sikkerheten mot Russland.

«En for alle, alle for én»

Siden de tre Baltikum-statene ble medlem av NATO i 2004 har de klaget over at deres behov for hjelp mot Russland har blitt ignorert. De har beskyldt NATO for ikke å overholde «én for alle, alle for én»-prinsippet, som utgjør kjernen av forsvarsalliansen.

Artikkel fem i NATOs unionsavtale går ut på at alliansen skal stille opp for ethvert medlemsland dersom det blir angrepet. Den eneste gangen artikkelen har blitt satt ut i virkelighet var etter 11. september da europeiske og kanadiske styrker stilte opp for å hjelpe USA.

Øst-europeiske medlemmer i NATO har over lengre tid argumentert for at forpliktelsene til artikkel fem har ingen betydning med mindre NATO tegner opp konkrete forsvarsplaner.

Fjorårets militærøvelse i Russland, der russerne simulerte en invasjon av Baltikum og et atomangrep på Polen, forsterket frykten for Russland blant de tidligere Sovjet-statene.

SE OGSÅ: Estland anklager Russland

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)