Libya - Opprørere trøster en såret kamerat på sykehuset i Ajdabiyah. Opptil ti opprørere kan ha blitt drept i en NATO-bombing. - Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Opprørere trøster en såret kamerat på sykehuset i Ajdabiyah. Opptil ti opprørere kan ha blitt drept i en NATO-bombing.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

NATO feilbombet opprørere igjen

Libyske opprørere er igjen blitt drept av NATOs jagerfly. Nå anklages koalisjonsstyrken for å ha tatt parti med Muammar Gaddafi.

Flere kilder opplyser at minst fem personer ble drept da utenlandske jagerfly bombet stillingene til opprørerne utenfor byen Brega torsdag.

Opprørerne skal ha stått rolig ved kjøretøyene sine idet jagerfly fra NATO fløy fram og tilbake over dem. Plutselig skal flyene ha gått til angrep, og minst tre stridsvogner ble ødelagt.

– NATO er løgnere

Flere opprørere er nå rasende på NATO, som de mener har skiftet side.

– NATO er løgnere. De står på Gaddafis side, sier en opprører som etter angrepet er kommet til sykehuset i Ajdabiyah, 80 kilometer fra Brega.

Flere mener at det var mye bedre før, da Frankrike og USA sto for bombingen. Etter at NATO overtok, ser presisjonsnivået ut til å ha blitt dårligere.

Libya - Opprørere anklager NATO for å stå på Muammar Gaddafis side etter at deres egne stillinger igjen ble truffet av koalisjonsstyrkenes bomber. Her trøster opprørere hverandre ved sykehuset i Ajdabiyah. - Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Opprørere anklager NATO for å stå på Muammar Gaddafis side etter at deres egne stillinger igjen ble truffet av koalisjonsstyrkenes bomber. Her trøster opprørere hverandre ved sykehuset i Ajdabiyah.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Flykter

Etter bombingen ved Brega gikk ambulansene i skytteltrafikk til og fra sykehuset i Ajdabiyah.

Få timer senere kom det melding om at tusenvis av mennesker flyktet fra byen. Både opprørere og sivile la i vei mot opprørsbastionen Benghazi som følge av rykter om at Muammar Gaddafis soldater nærmet seg.

En opprørskilde opplyste samtidig at Gaddafis soldater allerede hadde bombet den vestlige byporten, og at opprørerne hadde trukket seg tilbake.

Jagerfly over Tripoli

– Hvordan har det seg at NATO slipper bomber øst for Brega når Gaddafis styrker er vest for byen, spør Omar Mohammed, som sammen med to kamerater faller ned på kne og gråter i fortvilelse over det som har skjedd.

Det er andre gangen på mindre enn en uke at opprørere anklager NATO for å feilbombe. Lørdag ble 13 personer drept i et angrep ikke så langt fra stedet som ble bombet torsdag.

Torsdag kom det også meldinger om at eksplosjoner rystet hovedstaden Tripoli idet jagerfly fløy over byen.

– Det var et fly i lufta, og så var det to eksplosjoner. Den siste var kraftig, sa en beboer i Tripoli til nyhetsbyrået Reuters torsdag formiddag.

Misrata

Samtidig fortsetter kampene i byen Misrata. Onsdag skal fem personer ha blitt drept og 25 såret da Gaddafis soldater skjøt granater mot opprørskontrollerte områder, ifølge to talsmenn for opprørerne.

Regjeringssoldatene skal ha åpnet ild mot havneområdet, mens NATO skal ha gjennomført motangrep.

Norske myndigheter besluttet torsdag å gi ytterligere 30 millioner kroner i humanitær støtte til Libya.

Ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er det fortsatt stort behov for både medisiner, mat og vann, særlig i områder som Misrata og andre steder der det foregår kamphandlinger.

Beløpet kommer i tillegg til de 50 millioner kronene som regjeringen allerede har bevilget.

Libya-møte i Qatar

Mens stillingskrigen på bakken fortsetter uten at opprørerne gjør nevneverdig framgang, har den internasjonale kontaktgruppen for Libya besluttet å møtes igjen i Qatars hovedstad Doha 13. april.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé håper at også Den afrikanske union (AU) vil være representert på møtet, slik også en rekke arabiske land er.

Kontaktgruppen er ment å ha den overordnede politiske styringen med militærintervensjonen og iverksettelsen av FN-resolusjoner i Libya.

De nordiske landene har besluttet å la deltakelsen i kontaktgruppens møter gå på omgang.

Denne gangen er det Danmark som deltar på politisk toppnivå, mens Norge kun vil være representert på embetsmannsnivå, opplyser UDs kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen til NTB.

Politisk løsning

Juppé mener at vestlige land må jobbe hardere for å få til en politisk løsning i Libya, men han vil også gi mer støtte til opprørerne som kjemper mot Gaddafi.

– Gaddafi har helt klart mistet all legitimitet, leiren hans splittes opp, og vi opplever nye avhoppinger hver dag. På den andre siden fortsetter kampene mellom soldatene hans og opprørssoldatene uten at noen av partene vinner, sa Juppé torsdag.

– I denne uavklarte situasjonen, er det mer nødvendig enn noensinne å lete etter en politisk løsning, og det ser vi etter i dag, fremholdt Juppé da han talte til det franske senatet.

(NTB)

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)
Br. dokumentarserie. I løpet av seks hundre år hadde Det osmanske riket mange ulike leiarar. Rageh Omaar utforskar kontrastane mellom to av dei mest kjende sultanane. Det osmanske riket var eit av dei største og mektigaste imperia i verdshistoria. Vi følgjer utviklinga frå den spede byrjinga på 1200-talet til oppløysinga på midten av 1900-talet. (The Ottomans: Europe's Muslim Emperors) (2:3)