Ana Maria Salazar - Ikke alle liker at Ana Maria Salazar offentlig snakker om hvilket land Mexico er i ferd med å bli. - Foto: anamariasalazar.com /

Ikke alle liker at Ana Maria Salazar offentlig snakker om hvilket land Mexico er i ferd med å bli.

Foto: anamariasalazar.com

Mexicos brutale narkovold skaper selvsensur i meksikanske medier

– Vi er forsiktige med hva vi skriver og hva vi sier for ikke å sette oss selv og familien i fare, sier den meksikanske journalisten og sikkerhetseksperten Ana Maria Salazar.

Inger Marit KolstadbråtenNRK
Foto: NRK

TV-programmet Seguridad Total – eller Total sikkerhet – ble startet for sju år siden.

Den gang snakket de først og fremst om «vanlig» kriminalitet og vold mot kvinner og barn, forteller Ana Maria Salazar som hver dag er på lufta med sine programmer om sikkerhet.

De ga råd om hvordan de kunne forebygge vold og viste selvforsvarsteknikker.

Siden den gang har voldsspiralen økt dramatisk i Mexico. Etter at president Felipe Calderon satte inn hæren mot de mektige narkokartellene for seks år siden, har minst 50.000 mennesker blitt drept og minst 20.000 er kidnappet.

Mange sterke historier har blitt fortalt i hennes studio.

– Jeg var den siste som intervjuet en amerikansk sikkerhetsekspert som hadde kommet til Mexico. Vi snakket om hva vi kan gjøre for å unngå å bli kidnappet.

– Et par måneder seinere, forsvant han sporløst. Alle regner med at han er død, selv om de ikke har funnet liket, sier hun.

Farlig for journalister

Mange journalister er også ofre i den brutale narkokrigen. De siste to ukene har fire journalister blitt drept i delstaten Veracruz på den karibiske kysten sør i landet hvor to av de mektigste narkokartellene sloss om makten.

Regina Martinez - Regina Martinez var en av Mexicos mest kjente journalister. Det beskyttet henne ikke. - Foto: OCTAVIO GOMEZ / Afp

Regina Martinez var en av Mexicos mest kjente journalister. Det beskyttet henne ikke.

Foto: OCTAVIO GOMEZ / Afp

En av de drepte var den profilerte journalisten Regina Martinez som jobbet for et av de største nyhetsmagasinene i landet. Hun ble funnet drept i sitt eget hjem etter å ha blitt slått og kvalt.

Noen dager seinere ble fire lik funnet pakket i søppelsekker og dumpet i en kanal i havneområdet Boca del Rio like utenfor Veracruz. De hadde tydelige merker etter tortur.

To av dem var fotografer i lokale medier, en av dem sluttet for et år siden da en kollega ble drept. Den fjerde var kjæresten til en av fotografene.

– Mexico er et av de farligste steder i verden å være journalist. Hvis dette var en erklært krigssone, ville de sørget bedre for sikkerheten vår, sier Salazar.

Vi treffer den profilerte programlederen hjemme hos henne, i Mexico by. Bortsett fra en sikkerhetsvakt utenfor huset, er det ingen øvrige tiltak å se.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lik av journalister i Boca del Rio, Mexico - En av de fire plastsekkene som ble funnet i kanalen i havneområdet Boca del Rica granskes av letemannskapet. - Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

En av de fire plastsekkene som ble funnet i kanalen i havneområdet Boca del Rica granskes av letemannskapet.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Som å lese europeiske aviser

Mange mener at situasjonen i Mexico kan sammenlignes med en krigssone. Over 80 journalister er drept de siste 10 årene og minst 14 er savnet.

Dermed ligger Mexico høyt på de internasjonale presseorganisasjonenes verstingliste.

Fire av de drepte journalistene i Veracruz ble funnet på Verdens pressefrihetsdag.

Ana Maria Salazar - Ana Maria Salazar er en av Mexicos profilerte programledere. - Foto: anamariasalazar.com /

Ana Maria Salazar er en av Mexicos profilerte programledere.

Foto: anamariasalazar.com

Mange journalister blitt utsatt for trusler og press, og situasjonen for journalister er mange steder så ille at de ikke tør å skrive om narkovolden.

– Hvis du ser på nettaviser i flere delstater, er det som å lese aviser i et europeisk land. Det er lite eller ingenting som skjer.

– Ingen rapporterte i delstaten Taumalipas i nord at mange migranter var forsvunnet. Når de begynte å undersøke, fant de en massegrav med 200 mennesker.

– Det var masse rykter, men ingen turde skrive om det, for da ville de blitt drept.

Mange journalister bedriver derfor selvsensur. Det gjør også Salazar.

– Vi er forsiktige med hva vi skriver og hva vi sier for ikke å sette oss selv og familien i fare. De dreper ikke bare journalister, men hele familier.

Hun forteller at hun i sine programmer snakker generelt om narkoproblematikken og går ikke i detaljer i forhold til kartellene og hvordan de opererer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Journalistprotest i Mexico by - Journalister og fotografer hengte 4. mai sine kameraer på porten til bygningene som huser myndighetene i Veracruz i protest mot at ingen reagerer på drapene. - Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Journalister og fotografer hengte 4. mai sine kameraer på porten til bygningene som huser myndighetene i Veracruz i protest mot at ingen reagerer på drapene.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Myndighetene bryr seg ikke

Likevel er det et farlig yrke, og lokale journalister er mest utsatt.

Mange steder står politi, politikere og dommer også på kartellenes lister, så få eller ingen av overgrepene og drapene blir etterforsket.

De siste ukenes journalistdrap har ført til sterke reaksjoner og flere demonstrasjoner blant annet i hovedstaden Mexico by. Journalistene krever bedre sikkerhet, så de kan få gjort jobben sin.

Pressorganisasjonene er svært bekymret.

– I Veracruz, som mange andre steder, blir journalister terrorisert og myndighetene bryr seg ikke, sier Balbina Flores i organisasjonen Reportere uten grenser.

Ana Maria Salazar mener det internasjonale samfunnet ikke har forstått hvordan situasjonen er for journalister i Mexico.

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor farlig det er å være journalist i Mexico. Meksikanske journalister er de modigste i verden. Men ingen sier det.

Utvalgte dokumentarer

Ebola - viruset er ute av kontroll. Ingen vet hvor det kommer fra ,men en ting er sikkert. Dette er en av de mest standhaftige infeksjonene vitenskapen kjenner til.
Britisk vitenskapsdokumentar fra BBC.
Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)