Hopp til innhold

Nå er dusøren på 110 millioner

Den som fanger Europas mest ettersøkte krigsforbryter, Ratko Mladic, kommer til å bli rik.

Ratko Mladic

Ratko Mladic er blant annet siktet for å være ansvarlig for massakreringen av 8.000 bosnisk muslimske gutter og menn i Srebrenica.

Foto: RANKO CUKOVIC / SCANPIX

Europas mest ettersøkte krigsforbryter, Ratko Mladic, ligger som en hemsko over Serbia som forsøker å bli tatt opp i EU ved neste korsvei. Derfor jobber serbiske myndigheter intenst med å arrestere Mladic og få sendt ham til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Les også: EU åpner for serbisk medlemskap
Les også: Krigsforbryters «vitnemål» kan få medsammensvorne dømt
Les også: Hundrevis av kister i Srebrenica

Ett av forsøkene på å få et gjennombrudd, er å stadig heve dusøren for opplysninger som fører til pågripelse.

Ifølge den serbiske avisen Blic hever serbiske myndigheter nå dusøren til mer enn 81 millioner kroner.

USA har lovet ytterligere 30 millioner kroner for opplysninger som fører til at Mladic blir arrestert. Dermed blir den samlede dusøren 110 millioner kroner for krigsforbryteren.

Drepte 8.000 gutter og menn

Mladic har vært ettersøkt for krigsforbrytelser på Balkan siden Krigsforbrytertribunalet tiltalte ham for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten 25. juli 1995.

Både han og den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadžić er blant annet tiltalt for å ha stått bak massakeren i Srebrenica der bosnisk-serbiske styrker under Mladic' kommando regelrett henrettet rundt 8.000 bosnisk-muslimske gutter og menn mens nederlanske FN-soldater stod som tause vitner uten å gripe inn.Serbiske myndigheter har øket dusøren for å fange Ratko Mladic til mer enn 80 millioner kroner. USA lover ytterligere 30 milloner.

Srebrenica skulle være en FN-beskyttet trygg sone i sørøst-Bosnia som skulle være fritt for væpnede angrep eller fiendtlige aksjoner.

Video Familiene gråter under markeringen av Srebrenica

Sørgende familier minnes sine drepte under årsmarkering for massakren i Srebrenica.

Etter krigen har massakeren ligget som en verkebyll på Balkan, og først 31. mars 2010 vedtok det serbiske parlamentet en resolusjon som fordømmer og beklager massakren.

På høyeste nivå

Resolusjonen om Srebrenica ble blandt annet støttet av Serbias president Boris Tadic som jobber intenst med å få Serbia inn i EU.

Etterlysningsplakat av Ratko Mladic og Radovan Karadzic

Etterlysningsplakat av Ratko Mladic og Radovan Karadzic etter krigen i Bosnia.

Foto: AP

Så sent som i juli i år deltok han på minneseremonien etter massakren.

I talen han holdt for fremmøtte sørgende, sa den serbiske presidenten:

– Det forferdelige som skjedde i Srebrenica er en flekk på vår kollektive samvittighet. Med Mladic arrestert ville jeg vite at en del av jobben min er fullført. Arrestasjonen er nødvendig av hensyn til framtiden, med tanke på å bygge tillit, av hensyn til våre kommende generasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt