Hopp til innhold

Myanmars «siste» politiske fanger gjenforent med familiene

På årets siste dag hevder myndighetene i Myanmar at de aller siste politiske fangene i landet er sluppet fri. Utenfor Yangons største fengsel ble en rekke løslatte fanger gjenforent med familiene.

Politiske fanger gjenforent med familiene i Myanmar

Den politiske fangen Win Shwe blir møtt av familiemedlemmer etter at han ble sluppet fra det beryktede Insein-fengselet utenfor Yangon nyttårsaften.

Foto: Khin Maung Win / Ap

Myndighetene har angivelig erklært amnesti for de gjenværende fangene, og innfrir dermed president Thein Seins lovnad om at alle dissidentene skulle være ute av fengslene innen året var omme, ifølge AFP.

Amnestiet gjelder alle fanger som er fengslet med bakgrunn i tre kontroversielle lover som juntaen har brukt mot sine politiske motstandere.

I tillegg har myndighetene benådet fem fanger som er fengslet på annet grunnlag.

Politiske fanger løslatt i Myanmar

De løslatte politiske fangene Yang Naing Tun (midten foran) og Aung Min Naing (bak) snakker med pressen etter å ha blitt løslatt tirsdag.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

– Jeg vil gjerne få sagt at presidenten har innfridd løftet som ble gitt til folket, for det finnes ikke flere politiske fanger ved utgangen av 2013, skriver presidentens talsmann Ye Htut på sin facebook-side ifølge AFP.

Venter utenfor fengsel

I forbindelse med amnestiet har en rekke slektninger av politiske fanger møtt opp utenfor det beryktede Insein-fengselet i Yangon for å gjenforenes med sine nærmeste.

To av de løslatte fangene er Yan Naing Tun og Aung Min Naing, som nylig ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha deltatt i en protestmarsj.

De ble møtt av jublende tilhengere da de kom ut av fengselet.

Myanmars president Thein Sein

Myanmars president Thein Sein har lovet at alle politiske fanger skulle slippes fri i løpet av året.

Foto: POOL / Reuters

– Jeg har respekt for at presidenten holdt løftet sitt, sa Yan Naing Tun til pressen utenfor fengselet.

Uklart omfang

Det er imidlertid usikkert om amnestiet både gjelder for de rundt 40 gjenværende politiske fangene som soner en dom, og for de rundt 200 som ennå venter på å få sakene sine opp for retten.

Disse er hovedsakelig fengslet for ulovlige demonstrasjoner.

Aktivister er dermed foreløpig forsiktige med å slippe all jubel løs over meldingene fra myndighetene.

Forsker David Mathieson i organisasjonen Human Rights Watch sier til AFP at det kan være snakk om «skryt» for å tilsynelatende nå den selvpålagte fristen rundt nyttår.

– De kan i beste fall kunne ta æren for en teknisk innfrielse av løftet, sier Mathieson.

Han mener myndighetene er nødt til å bevise at de har løst alle sakene som også gjelder fanger som venter på dom.

Brende fornøyd

Hundrevis av politiske fanger er de siste årene løslatt som ledd i de politiske reformene som er innført siden militærstyret ble avviklet i Myanmar i 2011.

Utenriksminister Børge Brende er fornøyd med dagens løslatelser, og mener det bidrar til økt internasjonal tillit til myndighetene i landet.

– For den videre demokratiske utviklingen i Myanmar er det et positivt og nødvendig skritt at alle politiske fanger nå ser ut til å bli løslatt. Dette er et spørsmål vi har tatt opp ved flere anledninger i den langvarige dialogen mellom Norge og Myanmar, uttaler Brende i en pressemelding.