Hopp til innhold

Mubarak tviholder på makten

Egypts president Hosni Mubarak sier i en TV-tale at han nekter å trekke seg, men at regjeringen skal fornyes.

– Vi vil stødig fortsette på samme sti, sa Mubarak da han like før klokken 23.30 dukket opp på egyptisk TV.

Han kunngjorde dermed ikke sin avgang - slik tusenvis av demonstranter hadde håpet.

Regjeringen sparkes

Istedet ga Mubarak klart uttrykk for at han fortsetter som president, men at regjeringen vil bli oppløst. En ny regjering vil bli dannet lørdag.

– Den nye regjeringen vil få klart definerte oppgaver for å håndtere situasjonen.

Den nedslående nyheten ble dårlig mottatt av demonstrantene.

– Etter alt som har skjedd i løpet av de siste dagene, snakker Mubarak fremdeles om å skifte ut noen nikkedukker, skriver rasende aktivister nå på sine facebook-sider.

Mubarak sa også at han har fulgt demonstrasjonene nøye, og avviste at han kan klandres for misnøyen som folket føler mot myndighetene.

– Jeg har tatt de fattiges side, og det vil jeg fortsett med. Jeg har alltid ønsket politiske og økonomiske reformer som forbedrer situasjonen til svakerestilte grupper i Egypt

Mubarak
Foto: HO / Reuters

– Tynn linje mellom frihet og kaos

Den 82 år gamle presidenten som har styrt Egypt i tre tiår, fremstilte seg selv som en reformist og en folkets mann som føler med innbyggerne og forstår deres frustrasjoner .

– Det som har skjedd, har skapt frykt i hjertene til folk, og åpnet en vei til kaos og ødeleggelser. Jeg tar mitt ansvar for å beskytte folket, jeg vil ikke tillate at dette skal skje. Denne usikkerheten skal ikke overskygge vår fremtid, sa presidenten.

Men selv om Mubarak mener frihet er er bra ting, påpekte han i sin kunngjøring at «det går en tynn linje mellom frihet og kaos».

Han bad derfor innbyggerne respektere rettsstaten og oppfordret både kvinner og menn til å jobbe sammen for en bedre framtid i Egypt.

– Ikke ved hjelp av vold og kaos, men med dialog og hard innsats, poengterte den svært upopulære presidenten.

Reagerer med sinne

Egypt har fredag opplevd blodige opptøyer under «vredens dag», satt i gang av demonstranter som viser sin misnøye med president Hosni Mubaraks regime.

Demonstrantene reagerte med enda mer sinne da de like før midnatt mottok beskjeden om at Mubarak ikke bøyer av for presset.

Flere er døde og opp mot tusen såret etter fire dager lange, landsomfattende kamper mellom demonstranter og politistyrker.

Demonstrantene har brutt portforbudet som ble innført tidligere på kvelden.

Folk er fremdeles ute i gatene. Biler står i brann og sentrumsområdene i de største byene ser ut som en slagmark.

Obama og Mubarak i samtaler

Obama

USAs president Barack Obama holdt en TV-sendt tale etter at det ble kjent at Mubarak vil klandre seg til makten.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

De kjøper med andre ord ikke Mubaraks budskap om at han talte til folket ikke bare som president - men også som en medborger.

Den egyptiske hæren forsøker nå å få kontroll over torget Tahrir i sentrum av Kairo natt til lørdag.

Demonstrantene på torget søker tilflukt i sidegatene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Egyptiske demonstranter møter hærstyrker i Kairo

Egyptiske demonstranter møter soldater fra presidentgarden utenfor bygningen til den statlige TV-kanalen i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP Photo

Den amerikanske presidenten Barack Obama hadde en 30 minutter lang samtale med Mubarak like etter at han holdt sin tale.

Han oppmodet Mubarak om å ta konkrete steg for å styrke egypternes grunnleggende menneskerettigheter og friheter.

Obama bad i tillegg de egyptiske myndighetene avstå fra bruk av vold mot demonstrantene.

– Som en by i krig

Demonstrantene stormet tidligere bygningen til Egypts statlige TV-kanalKanalen refererer til sin egen korrespondent, melder nyhetsbyrået Reuters. Den statlige fjernsynskanalen skal fortsatt være på lufta.

NRKs utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit, som er i hovedstaden Kairo, sier det er som å være i en by i krig.

– Svart røyk velter opp flere steder. Politikjøretøy står i flammer og tåregassgranater blir skutt mot folk. Unge menn og kvinner går nå rundt i gatene og jubler som om de har noe å feire.

Video Odd Karstein Tveit rapporterer fra Kairo i Kveldsnytt 28.01.2011

Odd Karstein Tveit rapporterer fra Kairo i Kveldsnytt 28.01.2011.

– Folket vil at regimet skal falle

82-år gamle Mubarak har styrt Egypt i 31 år. Nå er det nok, mener de titusener av demonstranter som fyller gatene i Kairo, Suez og Alexandria fredags kveld.

Fattigdom, korrupsjon og arbeidsledighet er blant problemene som har fått egypterne til å starte det de selv kaller en revolusjon.

– Folket vil at regimet skal falle, ropte tusenvis av sinte egyptere i Kairos gater. Etterpå ble de møtt av opprørspoliti.

Les våre bakgrunnsartikler:

(Saken fortsetter under bildet)

Egyptiske demonstranter møter soldater fra presidentgarden

Demonstrantene krever president Mubaraks avgang. Det er fortsatt svært usikkert hva hæren og presidentgarden vil foreta seg.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP Photo

Ser ikke ut til å gripe inn

Mubarak har bedt hæren om å ta ansvaret for at portforbudet overholdes, men demonstrantene viste få tegn til at de ville trekke seg tilbake etter at det ble innført klokken 17.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC ser det ikke ut til at de militære styrkene griper inn mot demonstrantene.

En konvoi med pansrede kjøretøyer kjører i kveld gjennom gater i Kairo, hvor de ifølge TV-bilder sett på Al Jazeera blir møtt med jubel.

– Overrasket om han styrer i morgen

Den britiske politikeren Wakif Moustafa kommer opprinnelig fra Egypt og er formann i Conservative Arab Network.

Han sammenligner Mubaraks regime med Nicolae Ceauşescus diktatur i Romania, og tror egypterne nå har fått nok av å leve under presidentens jernhånd.

– Dette er et stort øyeblikk i Egypts historie. Mubarak er arrogant og har mistet all tillit i befolkningen, som nå krever demokrati og bedre levekår. Jeg er overrasket om han fremdeles er landets leder i morgen, sier Moustafa til Al Jazeera.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrant møter politifolk med utstrakt hånd

En demonstrant i Kairo møter politifolk med en utstrakt hånd på «vredens dag», satt i gang av regimekritikere.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap Photo

Satte fyr på statlige bygninger

BBC melder at militære helikoptre er satt inn over Kairo.

Demonstranter har tidligere i kveld satt fyr på utenriksdepartementets kontorer og på hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet (NDP) i Kairo.

Det velter nå ut røyk og flammer fra NDP-bygningen som er fullstendig overtent.

Hæren forsøker desperat å få stanset brannen, og har parkert stridsvognene sine i en jernring rundt bygget.

Frykter for antikke skatter

Samtidig samarbeider nå soldater og demonstranter med å danne et menneskelig skjold rundt Nasjonalmuseet i Kairo, for å hindre at det blir plyndret.

Museet huser 100 000 gjenstander fra det antikke egypt, noen mer enn 5000 år gamle. Blant de mest verdifulle er gullskattene fra faraoen Tuth Ankh Amons gravkammer.

Minst atten personer er så langt bekreftet drept og nærmere 1000 skadde i sammenstøtene i Egypt.

Egyptiske regimemostandere skriver på Facebook at 870 personer skal ha blitt skadd bare i Kairo fredag, og viser til medisinske kilder.

BBC-journalist banket opp

Flere av de skadde og arresterte skal være utenlandske journalister som er tilstede i egyptiske storbyer for å dekke de massive opptøyene.

BBC-reporter Assad Sawey ble fredag banket opp av politi i Kairo. Han dukket senere opp på en direktesending iført en blodig skjorte og med hodet bandasjert.

Fire franske reportere er fengslet, mens en CNN-korrespondent mottok trusler og fikk kameraet sitt knust av opprørspoliti da han fanget dramatiske demonstrasjonsscener på film, skriver den britiske avisa The Telegraph.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Opptøyer i Egypt på "vredens dag", 28.10.2011

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Opptøyer i Egypt på 'vredens dag' har vært blodige.

USA kritiserer alliert

Egypt er en av USAs nærmeste allierte i den arabiske verden. Etter Irak og Israel er Egypt det landet i Midtøsten som mottar mest økonomisk og militær støtte fra USA.

Da president Barack Obama talte til nasjonen denne uka, uttrykte han støtte til demonstrantene i Tunisia, men nevnte ikke Egypt med ett ord.

Men fredag kom Det hvite hus med oppsiktsvekkende krass kritikk mot de egyptiske myndighetenes håndtering av folkeopprøret i landet.

Utenriksminister Hillary Clinton sier hun er dypt bekymret over voldsbruken mot demonstrantene, og oppfordrer egyptiske myndigheter til å tillate fredelige demonstrasjoner

I tillegg opplyser en talsmann for Obama-administrasjonen at USA nå vil revurdere sin tradisjon for å bistå Egypt militært og på andre områder.

– Balansekunst

Samtidig rapporteres det nå om at den egyptiske forsvarssjefen har avbrutt sitt statsbesøk i USA.

En Al Jazeera-reporter omtaler USAs Egypt-standpunkt som en balansekunst for president Barack Obama.

– Han ønsker ikke å bli oppfattet som støttespiller til en autokrat, men må samtidig trå varsomt for ikke å skade forholdet til en strategisk alliert. Derfor hører vi lite fra Obama, mens Obama selv trolig får høre svært mye fra sine rådgivere nå.

Video Brennende kjøretøy på bro i Egypt

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Demonstranter satt fyr på et kjøretøy på en bro i Kairo tidligere fredag.