Hopp til innhold

Mladic kan utleveres innen én uke

Prosessen med å utlevere Ratko Mladic til FN-domstolen i Haag kan ta opp til syv dager, opplyser serbiske myndigheter.

Scheveningen-fengselet i nærheten av Haag, hvor personer mistenkt for krigsforbrytere sitter

HIT SKAL HAN: Scheveningen-fengselet i nærheten av Haag, hvor personer mistenkt for krigsforbrytelser sitter.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

Etter pågripelsen av Mladic i dag, venter FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) på en utlevering.

Ratko Mladic

Ratko Mladic vært på rømmen fra anklager om folkemord i nesten 16 år.

Foto: STR / Reuters

– Han må avhøres av en dommer, bli presentert for tiltalen, og han har rett til å anke beslutningen om utlevering, sier Bruno Vekaric, serbisk statsadvokat med ansvar for krigsforbrytelser.

BBC meldte først at Mladic kunne komme til å lande i Nederland allerede torsdag.

I tråd med serbisk lov

Serbias president Boris Tadic kunngjorde pågripelsen av den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen på en pressekonferanse i Beograd torsdag.

Mladic vil bli overført fra Serbia til Haag når de serbiske rettsprosedyrene er fullført i tråd med Serbias lovverk, uttaler ICTY.

– Etter overføringen vil Mladic bli fengslet i påvente av at han skal fremstilles for retten, skriver de.

I den første rettshøringen vil Mladic få anledning til å erklære seg skyldig eller ikke skyldig på hvert av forholdene han er tiltalt for.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Dette er Ratko Mladic

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Dette er Ratko Mladic.

– Tenker på ofrene

– Med pågripelsen av Mladic har Serbia oppfylt en av sine internasjonale forpliktelser, sier sjefanklager Serge Brammertz ved ICTY til nyhetsbyrået AFP.

– Vi tenker først og fremst på ofrene for forbrytelsene som ble begått under konfliktene i det tidligere Jugoslavia. Disse ofrene har opplevd grusomheter vi har vanskelig for å fatte, blant dem folkemordet i Srebrenica, og det er på høy tid at de får oppreisning, uttaler Brammertz i en pressemelding fra ICTY.

ICTY tror også at pågripelsen kan ha en positiv innvirkning på fredsprosessen i regionen.

– En historisk dag for internasjonal rettferdighet, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon om pågripelsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bosnisk-muslimske Sabra Kolenovic fra Srebrenica ser på TV at Ratko Mladic har blitt arrestert

Bosnisk-muslimske Sabra Kolenovic fra Srebrenica ser på TV at Ratko Mladic har blitt arrestert.

Foto: Amel Emric / Ap

Et spørsmål om timing

Mladic har i 16 år vært på rømmen fra anklager om folkemord.

BBCs korrespondent i Beograd, Mark Lowry, mener det vil bli stilt spørsmål ved tidspunktet for pågripelsen.

Årsaken er at EU holder på å vurdere Serbias søknad om medlemskap. I november skal unionen komme med en uttalelse om Serbia tilfredsstiller en rekke krav, eller ikke.

Serbias president Boris Tadic

Serbias president Boris Tadic sier til BBC at landet aldri har drevet kalkluasjon i letingen etter Mladic, og at de alltid har vært bestemt på å finne ham.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

I dag tidlig, før pågripelsen ble kjent, publiserte EU-nettstedet euobserver utdrag fra en ICTY-rapport som skal publiseres 6. juni. I rapporten får serbiske myndigheter sterk kritikk for å ikke ha samarbeidet nok med ICTY, og for ikke å gjøre nok for å pågripe nettopp Ratko Mladic og en annen ettersøkt, Goran Hadzic.

Siden EU krever at serbiske myndigheter skal samarbeide fullt og helt med ICTY før søknaden blir vurdert videre, kunne rapporten 6. juni ha blitt et hardt slag for serberne. Med pågripelsen av Mladic ser alt plutselig mye lysere ut - den åpner for et mulig serbisk EU-medlemskap.

President Tadic sier til BBC at landet aldri har drevet kalkluasjon i letingen etter Mladic, og at de alltid har vært bestemt på å finne ham.

Den norske Helsingforskomité krever nå at Goran Hadzic, den siste personen som er ettersøkt av ICTY og som fortsatt er på rømmen, blir pågrepet.

Ettersøkt for krigsforbrytelser

Serbisk trekløver: Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic and Ratko Mladic

Det serbiske trekløveret Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic and Ratko Mladic har blitt pågrepet i tur og orden.

Foto: GEORGE BRIDGES / Afp/Scanpix

General Mladic har vært ettersøkt for krigsforbrytelser på Balkan siden ICTY tiltalte ham for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten 25. juli 1995.

Mladic var hærsjef i den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Han er blant annet siktet for å ha gitt ordre om den mer enn tre år lange beleiringen av Sarajevo, og for nedslaktingen av 8.000 muslimske menn og gutter i byen Srebrenica.

Srebrenica var under krigen en «sikker sone» beskyttet av nederlandske FN-soldater, men de 370 nederlandske soldatene forholdt seg passive da general Mladic rykket inn i området i juli i 1995 og massakrerte mer enn 8000 muslimske bosniere.

SISTE NYTT

Siste nytt