Hopp til innhold

Minst 18 døde av kolera i Sør-Sudan

Et kolera-utbrudd som startet i en FN-leir har tatt livet av minst 18 personer i Sør-Sudan. Så langt er det oppdaget 171 tilfeller av den smittsomme sykdommen.

Kolera

Det siste kolerautbruddet startet i en FN-leir i hovedstaden Juba. Leirene er ofte oversvømte og de sanitære forholdene er elendige.

Foto: Matthew Abbott / Ap

For andre gang på ett år erklærer helsemyndighetene i Sør-Sudan at landet er rammet av kolerautbrudd. Det første tilfellet ble oppdaget 1. juni og til nå er minst 18 personer døde av den svært smittsomme sykdommen. Så langt er 171 tilfeller av kolera bekreftet i landet.

– Dette innebærer at vi må svare med en fullskala respons, sier helseminister Riek Gai Kok.

For ett år siden ble 6400 tilfeller av kolera registrert i landet. 167 mennesker døde før man fikk stanset utbruddet.

12 millioner har behov for nødhjelp

Kolera er en infeksjonssykdom som sprer seg gjennom drikkevann og mat som er forurenset av tarmbakterier, og fører til kraftig diare og uttørring. Sykdommen smitter raskt og utgjør nok en utfordring for myndighetene og hjelpearbeiderne i landet som allerede sliter med å imøtekomme befolkningens behov.

Ifølge FN har to tredjedeler av Sør-Sudans 12 millioner innbyggere behov for nødhjelp, og 4,5 millioner står overfor alvorlig matmangel.

Det seneste kolerautbruddet startet i en FN-leir i hovedstaden Juba. I løpet av den 18 måneder lange borgerkrigen i landet har over 134 000 mennesker søkt tilflukt i slike leire rundt om i landet.

Bare i hovedstaden bor 34 000 i FN-drevne leire. Disse har ofte vært overfylte og det har vært store problemer med å ivareta de sanitære forholdene.

Mislykkede fredsforhandlinger

Den blodige konflikten i Sør-Sudan startet i desember 2013 etter en langvarig maktkamp mellom lederskikkelsene Salva Kiir og Riek Machar, som også representerer landets to største folkegrupper, dinka og nuer. Mens Kiir hevder Machar er ansvarlig for et kuppforsøk, mener Machar at Kiir opptrer som en diktator.

Siden den gang har 1,5 millioner mennesker lagt på flukt. Gjentatte forsøk har blitt gjort for å få de stridende partene til å inngå en fredsavtale, men så langt har alle vært uten suksess.

SISTE NYTT

Siste nytt