Hopp til innhold

Miljøvernministeren drar fra klimamøtet

WARSZAWA (NRK.no): Den norske miljøvernministeren Tine Sundtoft velger å reise fra klimatoppmøtet i Warszawa fordi det ikke er antydning til noe gjennombrudd på politisk nivå.

Tine Sundtoft

Den norske miljøvernministeren Tine Sundtoft ser ingen grunn til å vente til siste slutt på klimatoppmøtet i Warszawa.

Foto: Jon Berg/MD / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I hele natt har den norske ministeren og den norske delegasjonen – i likhet med resten delegasjonene – sittet i forhandlinger på overtid.

Miljøvernminister Tine Sundtoft og Norges forhandlingsleder Aslak Brun

Miljøvernminister Tine Sundtoft reiser hjem mens forhandlingsleder Aslak Brun blir på klimatoppmøtet.

Foto: Eivind Molde / NRK

Men i formiddag kaster Sundtoft inn det politiske håndkleet og reiser hjem. Hun mener det er liten vits for henne å være til stede i Warszawa lenger.

– Det er svært lite sannsynlig at det blir en dialog på ministernivå. Nå er det i hovedsak arbeidsgrupper som fortsetter å arbeide utover dagen. Hva møtet ender opp med, kan ingen svare på nå. Men alt tyder på at den marsjordren vi ønsket, får vi ikke, sier Sundtoft til NRK.

Med marsjordre mener den norske ministeren en klar retning å jobbe etter – basert på en forpliktende sluttekst fra Warszawa-møtet og forpliktende internasjonale tiltak.

Den internasjonale ambisjonen er en ny og global klimaavtale som skal gjelde fra 2015.

Større press på neste møte

Sundtoft reiser tilbake til Oslo i løpet av dagen.

– Jeg skal selvsagt holde tett kontakt med vår delegasjonslederen, som blir igjen her. Men nå går man inn i veldig tekniske diskusjoner, sier ministeren.

Hun mener ifølge NTB at klimamøtet har kjørt seg fast i politiske finjusteringer og uenigheter om ordbruk, men legger til at teksten det nå forhandles om er noe Norge kan stå inne for.

– Det er den litt surrealistiske følelsen man får når man forhandler her. Man går seg vill og kjører seg fast uten å få avklaringer. Viljen til å gjøre noe øker fra år til år, men så går man seg altså vill i teksten, sier Sundtoft til byrået.

Overfor NRK er Sundtoft klar på hva som blir konsekvensen av det mange kaller et mislykket klimamøte.

– Det blir større press på forhandlingene i Lima i 2014 og i Paris i 2015. Jeg hadde håpet på en klar marsjordre nå, men vi vet likevel hva vi skal gjøre mot Paris 2015.

(Saken fortsetter under bildet.)

Salen under klimatoppmøtet i Warszawa COP19

Det skal fortsatt hales i land en slutttekst fra møtet i Warszawa.

Foto: Eivind Molde / NRK

Regnskogen redder møtet?

Ett av få gjennombrudd under klimatoppmøtet er en enighet om regler for finansiering av tiltak for bevaring av skog i u-land.

Nye regler på området som kalles «REDD pluss», kan åpne for store summer fra rike land til bevaring av regnskog. Norge har gjennom flere år bevilget milliarder til denne typen tiltak i land som Brasil og Indonesia.

På klimamøtet i Warszawa ble det tidligere denne uken kjent at USA og Storbritannia skal samarbeide med Norge om skogvern.

Pengetrøbbel og uenighet

Ett langt vanskeligere tema har vært en kompensasjonsordning for utviklingsland som rammes av naturkatastrofer som har sin årsak i klimaendringene.

Rike land har tidligere lovet store summer til fattige land som blant annet skal gjøre det mulig for dem å tilpasse seg klimaendringene – før eventuelle klimarelaterte katastrofer rammer.

Men det har vist seg vanskelig å skaffe penger til ordningen som er døpt Det grønne klimafondet.

Ifølge organisasjoner som har vært til stede i Warszawa må forhandlerne finne en løsning på finansiering av fondet, for å unngå det som kan karakteriseres som en fullstendig fiasko.

Men heller ikke de fattige landene seg imellom er enige.

– Norge stilte i natt på møtet med u-landene vedrørende skader ved klimaendringer, der vi påpekte ønsket om å finne en praktisk løsning. Der er det imidlertid uenighet internt blant u-landene, sier Sundtoft til NTB.

Også når det gjelder den fullstendige teksten venter man på svar fra u-landsgruppen, som er skuffet over at det ikke inkluderes noen nye tall.

Forlot møtet i protest

Torsdag forlot over 500 deltakere i miljøbevegelsen, fagforeninger og andre organisasjoner klimatoppmøtet i Polen i protest mot manglende framdrift i forhandlingene.

Steffen Kallbekken, som er forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning, kaller toppmøtet i Warszawa for «et særdeles dårlig møte».

– Enigheten om regnskogen til tross, i klimapolitikken har man tatt flere steg tilbake hvor land som Japan og Australia har gått tilbake på tidligere løfter, sier Kallbekken.