Hopp til innhold

Merkel og Hollande krever tiltak mot flyktningkrisa

EUs to mektigste ledere mener Europa må gjøre mer for å løse Europas store flyktningkrise. På et møte i Berlin i ettermiddag foreslår den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten François Hollande en rekke tiltak.

Merkel og Holland krever handling

Angela Merkel og François Hollande møttes i Berlin i ettermiddag, og det viktigste temaet er Europas stoore flyktningkrise.

Foto: AXEL SCHMIDT / Reuters

– EU må gi et samlet svar på flyktningkrisa. Det var kravet fra EUs to mektigste ledere da de møttes i Berlin ettermiddag.

Under en kort redegjørelse for mediene kom Angela Merkel og François Hollande med en rekke forslag til hva EU kan gjøre i en situasjon der middelhavslandene opplever den største flyktningstrømmen siden den annen verdenskrig.

Sentre i Hellas og Italia

Foreslår nye flyktningsentre

EUs to mektigste ledere krever felles innsats fra medlemslandene for å løse flyktningkrisa.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Et av forslagene fra de to topplederne er å bruke EU-penger til å bygge nye, store mottakssentre for flyktninger i Hellas og Italia, de to landene som har tatt imot det store flertallet av flyktningene som er kommet til Europa dette året.

De foreslår også å øke EU-landenes hjelp til verdens kriseområder – i første rekke til Syria og til nabolandene Libanon, Jordan, Tyrkia og Irak, der millioner av flyktninger nå bor under uverdige forhold i kummerlige leire.

Den tyske forbundskansleren sa at EUs felles asyl- og flyktningpolitikk ikke fungerer slik den skal i øyeblikket.

Hollande og Merkel orienterer pressen

Ute av kontroll

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er det hittil i år kommet 264.500 flyktninger sjøveien til Europa.

De aller fleste av dem er kommet til Hellas og Italia, og ingen av de to landene har et mottaksapparat som er omfattende nok til å takle krisa. Og EU-landene er i prinsippet enige om å fordele flyktningene seg imellom.

Flyktningdrama i Makedonia

Tusener ev. flyktninger, de fleste fra Syria, har de siste dagene tatt seg over grensen fra Hellas til Makedonia.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

Men til nå har landene vært ute av stand til å bli enige om hvordan flyktningene skal fordeles, og på et EU-møte i Brussel i sommer ble det besluttet å utsette saken til i desember. I mellomtiden fortsetter masseflukten.

800.000 til Tyskland

De fleste av flyktningene som kommer til Europa ønsker å komme til det rike Tyskland, der ledigheten fortsatt er lav, etter flere år med europeisk finanskrise.

I forrige uke oppjusterte tyske myndigheter sine prognoser, og mener nå at tallet på flyktninger i år vil komme opp i 800.000. Det har skapt sterke reaksjoner, og i byen Heidenau har det i helgen voldelige demonstrasjoner med krav om å stanse den store tilstrømningen.

Angela Merkel fordømte i ettermiddag disse aksjonene:

– Volden og den rasistiske stemningen vi så i Heidenau er fullstendig uakseptabel, sa forbundskansler Angela Merkel til pressen i Berlin i ettermiddag.

Flyktninger reddet i åpent hav mellom Italia og Libya 14.mai i år.

Mer enn 260.000 flyktninger har hittil i år kommet sjøveien til Europa, ifølge FN.

Foto: GIORGIO PEROTTINO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt