Hopp til innhold

– Eide må få tid, selv om det er noe vi ikke har

KINSHASA/OSLO (NRK): Det er ventet at spesialutsending Kai Eide kommer til Kongo torsdag kveld. Frenchs advokat er fornøyd med valget, men sier Eide må få tid til å områ seg.

Joshua French

Joshua French sier til NRK at han er glad for støtten han har fått fra norsk UD etter drapstiltalen.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Kai Eide

Kai Eide blir UDs nye spesialutsending til Kongo. Han avløses Andreas Gaarder.

Foto: BERIT ROALD / Afp

Onsdag ble det kjent at den rutinerte diplomaten Kai Eide avløser Andreas Gaarder som Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo. Det er ventet at Eide, som tidligere har vært spesialutsending til Afghanistan, ankommer Kinshasa allerede torsdag.

Tanken er at Eide skal plukke opp det diplomatiske sporet som Erna Solberg la ut da hun kontaktet Kongos president Joseph Kabila under et møte i Sør-Afrika tidligere denne uken.

I tillegg møter Eide en annen utfordring. Han må tilrettelegge for dialog med lokale og militære myndigheter i Kongo. Et arbeid tre tidligere utenriksministre overfor NRK har beskrevet som meget krevende.

– Det beste valget

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, sier til NRK at Joshua French er svært fornøyd med valget av spesialutsending.

– Vi har hatt en veldig god spesialutsending her hittil, og når han måtte avløses, er det beste valget vi kunne avløse han med, sier Graasvold.

– Han er en av Norges aller mest erfarne diplomater, og har et bredt kontaktnett, som kan vise seg å være svært nyttig i denne saken. Det setter vi stor pris på.

French sa selv til NRK onsdag at støtten fra Norge gjør at han holder motet oppe i fengselet.

– Han er glad for all støtten fra det politiske miljøet, og ellers her. Det er helt nødvendig for at han skal komme seg gjennom denne tiden, sier Graasvold.

Han mener den nye spesialutsendingen nå må få tid til å områ seg i de uoversiktlige politiske omgivelsene i Kongo.

– Samtidig har vi ikke spesielt god tid, legger Graasvold til.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs reporter i Kongo, Øyvind Nyborg, sier kongolesisk presse ikke er spesielt opptatt av French-saken. Interessen var mye større da de to nordmennene ble drapssiktet i 2009.

NRKs reporter Øyvind Nyborg forteller at interessen for French-saken er liten i Kongo.

Moren til Kongo

Etter det NRK får opplyst skal Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, ankommer Kongo 22. desember. Graasvold sier han fortløpende vil vurdere om også han reiser ned for å bistå drapstiltalte French.

Tidligere denne uken ble det kjent at militæret i Kongo mener French dopet ned og kvalte kameraten Joshua French. French ble funnet død på cella de to disponerte 18. august.

Tiltalen har kommet som en overraskelse på norske myndigheter, ettersom kongolesiske etterforskere i samarbeid med Kripos tidligere har konkludert med at det ikke var noe som tydet på at det lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Ifølge VG Nett skal det heller ikke ha blitt funnet spor av sovemedisiner i obduksjonen norske rettsmedisinere gjennomført av Moland i Kongo.

Rettsmedisiner Inge Morild, som skal godkjenne Kripos-rapporten, sier på generelt grunnlag at det høres rart ut at den første analysen ikke avdekket eventuelle store mengder sovemedisin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tjostolv Moland

Tjostolv Moland ble funnet død 18. august. Norsk Kripos og militæret i Kongo har forskjellige oppfatninger av om han ble drept, eller ikke.

Foto: Troens Bevis / Scanpix

– Burde ikke vært nødvendig

Graasvold mener det er naturlig at Kripos gjennomgår den nye rapporten fra Kongo, det funn av sovemedisiner beskrives. Ifølge Graasvold må Kripos også vurdere om de skal be om å få undersøke de kongolesiske prøvene på nytt.

Dette blant annet for å avdekke om prøvene kan ha blitt tilsatt noe, etter at Kripos gjorde sine analyser.

– Jeg tror det er et ønske som Kripos for så vidt har selv, og det er naturlig når det kommer en rapport som går helt imot det Kripos selv har konkludert med, sier Graasvold.

Graasvold presiserer at det må bli opp til Kripos å gjøre en vurdering av hva de mener er nødvendig i saken. Samtidig mener han det er vanskelig å vurdere om den nye gjennomgangen blir avgjørende for Frenchs framtid.

– Strengt tatt burde det ikke være nødvendig, men man må kvalitetssikre når man har disse påståtte funnene fra Kongo.

Liten interesse

Advokat Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold mener det er naturlig at Kripos ber om å få gjennomgå de kongolesiske prøvene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I Kinshasa er det nå liten interesse for saken mot norsk-britiske Joshua French i kongolesiske medier.

Dette står i sterk kontrast til 2009, da de to nordmennene ble pågrepet og fengslet, siktet for drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

I august i år ble Tjostolv Moland funnet død på cella i Kinshasa. Joshua French har sagt til NRK at han bare har vært i ett nytt avhør den siste tiden. I det ble han ikke konfrontert med at funn av sovemedisin i forbindelse med obduksjonen av Moland.

SISTE NYTT

Siste nytt