Hopp til innhold

Marsjerer mot Hongkong-lederens hus

Flere hundre demonstranter startet i dag en marsj mot den øverste politiske lederen i Hongkong Leung Chun-ying sitt hjem.

Studenter i Hongkong marsjerer

Flere hundre demonstranter er kraftig provosert over Leung Chun-ying sine uttalelser.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

I går brøt samtalene mellom studentlederne og den politiske ledelsen sammen og Leungs forslag om «mer demokratiske valg» var ikke nok.

Mange av demonstrantene var fortsatt irritert på Leungs uttalelser tidligere i uka om at «fullt demokrati vil føre til populistiske valg».

Provosert

For bare timer før forhandlingene mellom Hongkongs demonstranter og studentbevegelse startet denne uka, forsøkte Leung Chun-ying å forklare internasjonal presse at demokrati i byen ikke kan fungere, fordi «de fattige» da vil få for stor innflytelse.

– Hvis vi gjør valget til et spørsmål om rene tall, og alle får en stemme hver, så er det åpenbart at man som politiker må henvende seg til den halvparten av befolkningen i Hongkong som tjener mindre enn 1800 amerikanske dollar i måneden, sa Leung i intervjuet som ble gitt til flere internasjonale medier.

Det falt ikke i god jord blant studentene som mener dette bare beviser at det bestående politiske systemet kun tjener de rike i samfunnet. Noe som skjer i den byen der det er størst forskjell mellom fattig og rik i Asia. En forskjell som bare er økende.

– Jeg er nødt til å ta hensyn til alle grupper i samfunnet, og behandle alle likt, ikke bare ta hensyn til den største gruppen, heter det i en uttalelse fra Liung i dag, der han også understreket at han vil lytte til grasrota.

Noe som står i en viss kontrast til at kandidatene skal bli forhåndsgodkjent av en 1200-mann stor komité som i hovedsak er lojale til Beijing, og representerer byens banker og næringsliv.

– Noe som fjerner «populistisk press» på kandidatene til å skape en velferdsstat, og gjør det enklere å føre en «næringslivsvennlig» politikk for å utjevne økonomiske forskjeller, ifølge Leung.

Klassedelt

Uttalelsene understreker hvordan uroen i Hongkong ikke bare er en strid om demokrati, men også har sine røtter i byens enorme klasseskiller.

Hongkong har i over 150 år vært dominert av en liten, men styrtrik finanselite. De kontrollerer banker og næringsliv, og har til nå sluppet unna med å betale svært lite skatt.

På den andre siden skvises unge mennesker av et av verdens dyreste boligmarkeder, og selv knøttsmå leiligheter sentralt i byen er uoppnåelig for en middelklasseinntekt.

Men Hongkongs rike har også gjort Hongkong til et globalt finanssentrum der mange nyter godt av en høyere levestandard.

Demonstrantene som er kjent som Occupy Sentral movement har mobilisert flere titusener i gater og parker i flere uker med krav om frie valg av den politiske ledelsen i den tidligere britiske kolonien.

Protestaksjonen startet etter at sentralmyndighetene i Kina krevde å forhåndsgodkjenne alle kandidatene som stiller til valg til ny byregjering i 2017.

SISTE NYTT

Siste nytt