Hopp til innhold

Løslatte journalister: – Vi trøstet hverandre

– Det viktigste har vært å overleve. Det var første prioritet, sier de to svenske journalistene som er løslatt fra kidnappere i Syria.

Niclas Hammarström og Magnus Falkehed sier de er utrolig lettet etter at de endelig er sluppet ut fra den mørke kjelleren i Syria.

VIDEO: Niclas Hammarström og Magnus Falkehed snakker ut om bortføringen i Syria (video: Expressen).

Niclas Hammarström og Magnus Falkehed sier de er utrolig lettet etter at de endelig er sluppet ut fra den mørke kjelleren i Syria.

– Det føles fantastisk bra. Som vi har lengtet etter dette, sier Niclas Hammarström til Aftonbladet.

Trøstet hverandre

Men opplevelsene fra Syria sitter dypt i dem. De har opplevd å bli torturert, beskutt og fornedret av kidnapperne.

– Når jeg gråt, støttet Niclas meg, og motsatt. Jeg tror han kjenner meg bedre enn min kone nå, sier Magnus Falkehed til Aftonbladet.

– At vi hadde hverandre, hjalp oss enormt. Det kunne gå døgn uten strøm da det var bekmørkt og iskaldt. Da holdt vi oss nære hverandre for å holde varmen, sier Niclas Hammarström til SVT.

Vann og poteter

Flere svenske medier møtte de to løslatte journalistene på flyplassen i Beirut i Libanon før de i dag satte kursen mot hjemlandet Sverige.

Fotografen Hammarström og reporteren Falkehed hadde begynt på hjemreisen den 23. november i fjor, da de ble stoppet av tre menn på et sjekkpunkt. Der ble de skutt på og tatt til fange, før de ble satt i håndjern, fikk bind for øyene og tatt med til et hus. Mat fikk de én eller to ganger om dagen, forteller de til Aftonbladet.

– Iblant fikk vi to halve poteter og litt vann.

Fluktforsøk

De to journalistene beskriver også et forsøk på å rømme fra kidnapperne. På forhånd hadde de spart opp mat og vann for å klare seg selv.

– Vi kom oss ut, men ble oppdaget. Jeg ble skutt i beinet, sier Hammarström til Aftonbladet.

Etter dette ble kidnapperne mer brutale, ifølge de to journalistene. De beskriver mishandling og skinnhenrettelser. Utenfor herjet borgerkrigen.

I løpet av fangenskapet ble de flyttet åtte ganger mellom ulike steder. De holdt styr på dagene som gikk gjennom toalettbesøk, måltider og gjentakende lyder, forteller de til Expressen.

I en samtale med Magnus Ringman, personalsjef i Aftonbladet, skal Niclas Hammarström imidlertid ha fortalt at usikkerheten var det aller verste (se video).

- Det verste for dem har vært å ikke vite hva som vil skje

Svensk TV4s intervju med Magnus Rigman, personalsjef i Aftonbladet.

Tenker på familien

Magnus Falkehed og Niclas Hammarström reiste til Syria på reportasjereise 18. november ifjor. De reiste ikke på oppdrag for noen mediebedrift, men hadde kontakt med bildebyrået Kontinent.

Over halvannen måned senere, i dag klokken 16:25, lander flyet deres på den svenske flyplassen Arlanda. Nå tenker de frigitte journalistene mest på familiene som venter på dem i Stockholm.

– Man gjør ikke så mye, det er bare tanker om hvordan familien der hjemme har det og hvordan de har hatt det, sier Niclas Hammarström til Expressen.

– Jeg skal gi en stor klem til familien som venter hjemme i Stockholm, sier kollegaen.

SISTE NYTT

Siste nytt