Hopp til innhold

Line danser ved en av verdens tøffeste ballettskoler

Russland (NRK): 19 år gamle Line Engebretsen fra Grefsen i Oslo dro til Russland for å studere på en av verdens tøffeste ballettskoler. Det har vært noen tøffe tak, og nå er hun endelig ferdig.

Line etter eksamen

Line Engebretsen var fornøyd etter eksamen på ballettskolen i Perm. Etter tre år på en av verdens tøffeste ballettskoler kan endelig Line Engebretsen fra Oslo puste ut.

Foto: Morten Jentoft

– Jeg vet ikke hvorfor jeg gråter. Det føles bare rart at det nå er over, sier Line Engebretsen mens tårene renner nedover kinnene.

Hun står sammen med sine åtte klassevenninner fra avgangsklassen på Perm Koreografiske Collage, som er den offisielle betegnelsen på skolen hun har gått på i tre år.

De har nettopp gjennomført en 40 minutter lang kraftanstrengelse av en avgangseksamen i klassisk ballett, foran en stor «kommisjon» av lærere og andre sensorer.

– Det har selvfølgelig vært kjempetøft, men jeg har lært kolossalt mye og jeg har fått venner for livet. I tillegg har jeg fått flytende russisk med på kjøpet.

Nei, nei, ikke den veien, bøy deg mer tilbake!

Vitalij Polesjuk, Lines ballettlærer

Artikkelen fortsetter under klippet.

19 år gamle Line Engebretsen fra Grefsen i Oslo dro til Russland for å studere på en av verdens tøffeste ballettskoler. Det har vært noen tøffe tak, og nå er hun endelig ferdig.

Fulgte drømmen

Mange har hatt en drøm å bli ballettdanser, men få har valgt å følge sine drømmer på samme måte som Line.

Historien om hvordan en jente fra Oslo havnet i Perm, langt inne i det store Russland, to tidssoner øst for hovedstaden Moskva, er både tilfeldig og et resultat av en nøye planlagt vei for å følge en indre stemme som sa: Her er det enten eller.

Vil du bli en god ballettdanser, må du være villig til å ofre alt og prøve å finne de beste stedende å utvikle deg på.

Gjennom sin søster, som også har drevet med ballett, kom Line Engebretsen i kontakt med en ballettskole i Kiev i Ukraina, og derfra gikk veien til Perm og et av verdens mest anerkjente ballettinstitutter.

Alt foregår på russisk

I trappen

Line bestemte seg tidlig for å satse på ballett.

Foto: Morten Jentoft

– Jeg lærte basisk russisk da jeg var i Kiev, så overgangen var egentlig ikke så tøff, sier Line der hun sitter på en benk utenfor det store opera- og balletthuset i Perm.

– Jeg var bare kjempeglad for at jeg kom inn den gangen for tre år siden.

Hun forteller at det har vært kjempetøft i perioder. Undervisningen foregår seks dager i uken, ofte fra klokken ni om morgenen til klokken åtte om kvelden.

For dette er ikke bare en ballettskole. Elevene fullfører også det som tilsvarer videregående skole i Norge, med krevende undervisning både i matematikk, historie, fransk, og selvfølgelig i russisk.

Det er tøft mange ganger, men dette må vi bare lære oss å tåle.

Line Engebretsen

All undervisning har vært på russisk, men Line og de andre utenlandske elevene har fått ekstraundervisning i det vanskelige russiske språket.

– Line har vært en fantastisk elev, sier Tatjana Rezajeva, en av lærerne som vi treffer i korridorene på skolen.

– Hun er både intelligent og pliktoppfyllende.

Og Line forteller selv beskjedent at hun trolig kommer til å forlate skolen med toppkarakterer i de fleste fag.

– Men jeg har jobbet mye, det har ikke vært mye tid til fritid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Line og medstudenter

Det har vært knallhard trening hver dag for Line Engebretsen og hennes 8 klassevenninner på ballettskolen i Perm.

Foto: Morten Jentoft

Men det er klart at jeg har lengtet hjem mange ganger, til familie og venner.

Line Engebretsen

– Ingen vits å gå rundt grøten

Men først og fremst har det selvfølgelig handlet om dans og ballett. Klassisk ballett som terpes helt fra bunnen av og der ingen ting blir overlatt til tilfeldigheten.

– Nei, nei, ikke den veien, bøy deg mer tilbake! skriker Vitalij Polesjuk til Line og de andre elevene som forbereder seg til eksamen i pardans.

– Har jeg ikke sagt dette tusen ganger før, har du ikke hørt hva jeg har sagt?!

De ni parene sukker tungt og går løs igjen på de krevende øvelsene med tunge løft for guttene og krevende posisjoner for jentene.

– Det er ingen vits å gå rundt grøten, sier Vitalij Polesjuk, som har en lang karriere bak seg som ledende danser på operaen i Perm, og som er erketypen på en streng og nådeløs russisk ballettlærer.

– Man må si tingene rett ut. Det er eneste måten å få dem til å lære på. Det finnes selvfølgelig dem som man må ta det litt mer forsiktig med, men vi må stille samme krav til alle her.

– Det er tøft mange ganger, men dette må vi bare lære oss å tåle, sier en svett Line Engebretsen etter at timen i pardans er over, den siste før eksamen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NRK tøyer ut

Line mente NRKs utsendte hadde godt av å prøve noen uttøyingsøvelser.

Foto: Morten Jentoft

Inne klokken 21

For Line Engebretsen er det nå altså slutt, etter tre år på ballettskolen i Perm. For flere av hennes klassevenninner har oppholdet på skolen vart mye lenger. Skolen tar gjerne inn elever allerede fra tiårsalderen, og elevene blir innlosjert på et elevhjem som ligger over gaten for skolen, i sentrum av denne millionbyen ved bredden Kama, en sideelv til den store Volgafloden.

På skolen er det egen kantine og en egen stor helseavdeling med myndige sykesøstre som nøye følger med at elevene holder seg friske og ikke trener for mye eller feil, slik at det oppstår skader

– Og så må vi være inne innen klokken 21 hver kveld, sier Line, som viser oss sin egen hybel, der hun det siste året har fått bo alene, et privilegium som avgangselevene får.

Jeg håper det skal være mulig å få en jobb ved et større opera-hus.

Line Engebretsen
Line i Perm

Etter tre år på en av verdens tøffeste ballettskoler kan endelig Line Engebretsen fra Oslo puste ut.

Foto: Morten Jentoft

Det siste året har det politiske klimaet mellom Russland og Vesten forverret seg dramatisk, men på skolen har det vært diskutert relativt lite politikk, sier Line.

– Jeg har jo via internett kunnet følge med i norske medier, og dermed fått et noe annet syn enn det som er gjengs her i Russland, sier hun diplomatisk, og forteller at hun ikke har viklet seg inn i for mange diskusjoner om det som har skjedd i Ukraina.

– Da jeg bodde i Kiev var jeg mange ganger på besøk i operaen i Donetsk, så det som har skjedd der nede har faktisk berørt meg direkte.

Veien videre

– Jeg vet ikke helt hvor veien går videre nå, sier Line Engebretsen.

– Jeg håper det skal være mulig å få en jobb ved et større operahus, slik at jeg kan utvikle meg videre. Jeg har søkt noen steder her i Russland og Europa, så får vi se hvordan det går.

Hun sier at hun ikke er fremmed for tanken på å bli i Russland, der hun allerede har fått gode kontakter, og har blant annet fått være med på en filminnspilling i St. Petersburg.

– Men det er klart at jeg har lengtet hjem mange ganger, til familie og venner. Så det skal bli godt å få komme hjem til sommeren, sier 19-åringen etter tre år på ballettskole i Perm i Russland.

Veien videre

Line Engebretsen ved bredden av Kamaelven i Perm. Hun vet ikke hvor hun skal fortsette ballett-karrieren.

Foto: Morten Jentoft

SISTE NYTT

Siste nytt