Hopp til innhold

- Det vil bli en massakre her

Overgangsrådet i Libya trygler verden om hjelp og sier det kommer til å bli en massakre hvis verdenssamfunnet ikke griper inn. Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam Gaddafi varsler at kampen om landet er over innen på 48 timer.

Opprørere flykter fra Bengazhi

En gjeng unge opprørere flykter fra Bengazhi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

I mens nærmer Gaddafis spesialstyrker seg Bengazhi.

- Han vil drepe sivile, han vil drepe alle drømmer, han vil ødelegge oss mer og mer, sier Jalal al-Gallal i Overgangsrådet, til BBC.

Overgangsrådet er dannet av opposisjonelle, dommere, lokale maktpersoner og tidligere Gaddafi-ministre som har hoppet av, og koordinerer nå motstanden mot Gaddafi og styrer byene som er under opprørernes kontroll.

- Det kommer til å bli en massakre her, hvis verden ikke griper inn snart, sier al-Gallal.

Ifølge hva som rapporteres til internasjonale nyhetsbyråer, har Gaddafis spesialstyrker i formiddag gått til angrep på byen Misrata,som opprørerne har hatt kontroll over siden slutten av februar.

Gaddafi-tro styrker mistlyktes i å ta tilbake byen for 10 dager siden, men mislyktes. Nå skal det pågå et kraftig bombardement mot byen.

- Minst fem mennesker skal være drept og 11 såret, men vi vet det er flere døde og sårede der ute,opplyser en lege i byen til nyhetsbyrået Reuters.

Personene er brakt inn fra den østre og sørlige delen av byen.

- Byen angripes fra alle kanter, men vi besitter fortsatt kontroll her. Vi har tatt over to stridsvogner, som kom inn sørfra, sier en opprører til AFP.

Han opplyser at også sivile hus er beskutt, og at to av de døde befant seg hjemme.

- For sent for verden

Samtidig sier Muammar al-Gaddafis sønn, Seif al-Islam, at styrkene er på vei til Benghazi, som har vært opprørernes hovedkvarter og stedet hvor Overgangsrådet holder til.

- Alt vil være over innen 48 timer. Våre styrker er nær Benghazi, sa Seif al-Islam til den franskbaserte fjernsynskanalen Euronews.

Han ble da bedt om å kommentere diskusjonene som pågår i verdenssamfunnet om en mulig flyforbudssone over i Libya - for å hindre at regimet angriper sine egne borgere med bombefly.

Seif al-Islam

Seif al-Islam under TV-intervjuet med Euronews.

Foto: REUTERS TV / Reuters

- Den militære operasjonen er over, det vil være for sent, sa sønnen.

To av Gaddafis andre sønner Khamis og Saadi leder hver sin militær spesialenhet, som er de som nå pløyer seg østover i landet.

Muammar al-Gaddafi, som selv tok makten i et militærkupp i 1969 har fryktet at han og hans regime skulle lide samme skjebne, og har derfor bygget ned det ordinære militære apparatet og bygget opp spesialstyrker som er lojale mot ham selv.

- Vi har tapt, vi har tapt

I Benghazi er stemningen svært nervøs, og har vært det i flere dager. Noen venter bare på et blodbad, andre håper og tror at opprørerne klarer å holde på byen.

På libysk statsfjernsyn sa Saif al-Islam at styrkene kommer for å fri Benghazis borgere fra opprørerne. Han lover amnesti for de som overgir seg.

- Vi har tapt, vi har tapt, sa en gråtende opprørskommantant i byen Ajdabiyah på telefon til Reuters.

Han opplyser at Ajdabiyah nå er under kontroll av Gaddafi-styrkene. Andre sier det fortsatt er kamper om og i byen.

En lege melder til nyhetsbyrået AFP om 26 drepte siden tirsdag.

Ajdabiyah, som ligger 15 mil sør for Benghazi, er geografisk viktig fordi man da lett kan ta seg til Benghazi eller Tobruk, som igjen kan brukes til å isolere Benghazi.

Foreløpig er det opprørerne som kontrollerer grensen mot Egypt.

Opprører holder vakt i Benghazi

Opprørerne har fortsatt kontrollen over Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

- Vi gjør ingenting

Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner er svært kritisk til at verken G8-landene, NATO eller FN har klart å enes om et flyforbud, som kunne slått ut Libyas flyvåpen og hindret at regimet bomber sine egne fra luften.

- Selv om vi hadde vært i stand til å ta avgjørelsen i dag, så ville det vært for sent.

- Vi har visst i tre uker at sivilsamfunnet i Libya, de stakkars menneskene der, er i ferd med å dø. Og vi gjør ingenting, sier Kouchner i et intervju med World Radio Switzerland i dag.

Kouchner var en av grunnleggerne av organisasjonen Leger uten grenser.

Leger uten grenser kommer ikke inn

Organisasjonen har akkurat besluttet å dra ut sine medisinske team ut av Benghazi. Men den vil fortsatt bistå med å skaffe medisinsk utstyr og medisiner.

33 tonn står klar til bruk i Libya, men på grunn av kampene har det vært vanskelig å få distribuert det ut til områder hvor behovene er størst.

Libyske myndigheter har nektet Leger uten grenser-medarbeidere innreise inn i landet fra den tunisiske siden, til tross for at det kommer rapporter om behov for medisinsk bistand.

Av opprørerne har det vært ønsket. Og det har vært team inne i oljebyen Brega, men måtte trekke seg ut på grunn av kampene som har rast de siste dagene.

Til den andre store oljebyen Ras Lanuf kom de bare halvveis fordi krigsfronten flyttet seg østover.

FN snakker fortsatt

Frankrike, Storbritannia og Libanon gjør nå et siste fremstøt mot FNs sikkerhetsråd.

Foruten en militær flyforbudssone lanserer de et forslag om at alle libyske fly får forbud mot å lande utenfor Libya, strengere overvåking av den vedtatte våpenembargo, generell frys av alle Gaddafis verdier over hele verden (nå er det opp til hvert enkelt land) og et reiseforbud for alle i Gaddafis krets.

Frankrike og Storbritannia har vært de fremste pådriverne for å gripe inn mot Gaddafi, mens Russland og Kina er i mot. Også Tyskland er tvilende. USA - som kommer til å gjøre den største militære jobben - mener et enstemmig FN-mandat må til.

Den britiske og franske frustrasjonen over USA og president Barack Obama lar seg ikke lenger skjule. Obama sier han har gitt orde om at hans folk skal intensivere drøftelsene med partnerne i NATO, FN og allierte i regionen.

Det hjelper lite, mener den franske utenriksministeren Alain Juppé.

SISTE NYTT

Siste nytt