Hopp til innhold

Le Monde: – Et nederlag for Merkel

Grekernes klare nei i folkeavstemningen utfordrer den tyske forbundskanslerens drøm om et sammensveiset Europa. – Hun kan gjøre dette til et nederlag, men det trenger hun ikke, mener norsk professor.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel på veg til møte i Berlin

En trøtt og sliten tysk forbundskansler på veg til møter i Berling etter at grekerne klart sa nei til å gå med på kreditorenes vilkår for nye lån.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– Det er vanskelig å se de greske velgernes avstemning som noe annet enn et politisk nederlag for Angela Merkel. Kanskje det største siden hun kom til makten i 2005, skrive den franske avisen Le Monde.

Direktør ved ARENA på Universitetet i Oslo, Erik Oddvar Eriksen, mener at hun har to valg etter at grekerne i går gjorde det klart at de sier nei til kreditorenes vilkår for en ny låneavtale.

– Hun kan gjøre det til et nederlag, men hun kan også velge å ikke gjøre det, sier Eriksen.

– Faller euroen så faller EU

Angela Merkel har alltid sagt at «faller euroen så faller EU».

Det er nettopp dette grekere som håpet på et ja i folkeavstemningen advarte imot.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel på veg til møter i Berlin

Angela Merkels talsmann, Steffen Seibert, sier at Tyskland respekterer grekernes stemme, men at deres nei til kreditorenes vilkår er «i mot prinsippet som fremdeles støttes av Tyskland, om at solidaritet innebærer at landene tar ansvar».

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Dersom Merkel tolker utfallet av folkeavstemningen som et gresk nei til euroen, og til EU, så er det absolutt et nederlag for den tyske forbundskansleren. Hun er sterkt opptatt av at landene i EU holder sammen.

Men hun kan også ta grekernes klare tale som et innspill i forhandlingene.

– Dersom hun kan vise seg som fleksibel og få til en avtale med grekerne på bakgrunn av denne avstemningen, så er det ikke et nederlag for henne, sier Eriksen.

Han mener at utfallet av folkeavstemningen i seg selv ikke er avgjørende. Det som er viktig, er hvordan reaksjonen fra EU-toppene blir.

Direktør ved Arena, Erik Oddvar Eriksen

Direktør ved Arena, Erik Oddvar Eriksen, mener at Angela Merkel kan ta grekernes rungende nei som et innspill i forhandlingene.

Foto: UIO

– Dersom de sier at det er et farvel til regjeringen i Hellas og begynner å forberede en utgang fra eurosonen, så er det et nederlag for alle parter, sier Eriksen.

– Utrolig spennende

Tsipras skal i dag ha snakket med Merkel på telefonen og sagt at han vil levere et forslag som kan føre til nye samtaler.

Men Merkels nestkommanderende, næringsminister og visekansler Sigmar Gabriel, hevdet i dag at den greske statsministeren Alexis Tsipras «har revet ned de siste broene der Europa og Hellas kunne ha møttes for å finne et forlik», ifølge Ap.

– Ved å si nei til eurosonens regler, som gjenspeiles i majoritetens nei-stemme, er det vanskelig å se for seg forhandlinger om en hjelpepakke verdt milliarder, hevder Gabriel i den tyske avisen Tagesspiegel.

Eriksen sukker over denne uttalelsen.

– Du kan gjøre sånn som han gir uttrykk for og da betyr det at døren er lukket for Hellas, sier han.

Eriksen mener at det ikke er noen tvil om at Hellas egentlig ønsker at gjeld blir slettet, men der sier Tyskland nei.

Samtidig er det en mer forsonende tone fra Frankrike, enn fra Tyskland, så enda kan alt skje.

– Vi får se. Det er utrolig spennende, og ganske tragisk, sier Eriksen.

SISTE NYTT

Siste nytt