Hopp til innhold

Latin-Amerika: Fattigdommen synker kraftig

Det skjer en stille revolusjon i Latin-Amerika. Det siste drøye tiåret er tallet på fattige halvert i denne regionen, viser tall fra Verdensbanken. Og for første gang i historien er middelklassen nå større enn den fattige befolkningen. De største endringene har funnet sted i Brasil.

Rocinha, Rio de Janeiro

Rocinha, Brasils største slumområde, ser ved første øyekast ut som en noe slitt småby, med masse butikker, som tilbyr alt fra moteklær, smykker, møbler og mobiltelefoner, til kjøttvarer og byggematerialer.

Foto: Arnt Stefansen

Jeg er i Rocinha, Brasils største slumområde, eller favela, som det heter her til lands. Men ordet «slum» er lite dekkende for det jeg ser rundt meg.

Ved første øyekast ser Rocinha ut som en noe slitt småby, med masse butikker, som tilbyr alt fra moteklær, smykker, møbler og mobiltelefoner, til kjøttvarer og byggematerialer. Det har dukket opp flere nye restauranter siden sist jeg var her, og jeg merker meg at det er åpnet en moderne sushirestaurant på et sted der det sist var et gapende hull i fasaden.

Paolo Cesar

– Vi må ikke glemme at dette fortsatt er en favela, sier Rocinha-beboeren Paolo Cesar.

Foto: Arnt Stefansen

Det har skjedd veldig mye her i Rocinha det siste tiåret, sier Paolo Cesar – lokalpolitiker, tidligere journalist og en mann som har bodd hele sitt snart 60-år lange liv i denne bydelen:

– Økonomisk sett er det blitt vesentlig bedre her i Rocinha. En stor del av de mer enn hundre tusen innbyggerne som bor her tilhører i dag den brasilianske middelklassen. Det er folk som jobber i all slags yrker, fra kelnere, drosjesjåfører og ekspeditører, til bankfolk og advokater. De fleste jobber i de rike områdene som ligger i nærheten av favelaen, som Ipanema og Copacabana, men det skapes nå stadig flere middelklasse-jobber her inne i Rocinha, sier han.

«Familiefondet»

Det har skjedd forbløffende endringer her i Brasil det siste drøye tiåret. I denne perioden er nærmere 30 millioner mennesker kommet ut av fattigdommen, og tilhører i dag den nedre middelklasse.

Det betyr at fattigdommen i Latin-Amerikas største og mest folkerike land er nesten halvert i denne perioden.

Den viktigste årsaken til denne utviklingen er det såkalte «Familiefondet» – Bolsa Familia, som gir økonomisk støtte til mer enn 50 millioner fattige brasilianere – altså mer enn hver fjerde innbygger i dette landet.

Bolsa Familia er dermed verdens mest omfattende system for inntektsoverføring. Det er knyttet klare betingelser til den økonomiske hjelpen, og de viktigste kravene er at mottakerne må sende ungene på skole, og ta dem med på jevnlig helsekontroll.

En annen viktig årsak til den dramatiske nedgangen i tallet på fattige er den økonomiske fremgangen som har preget landet siden tusenårsskiftet. Den har ført til at det er skapt flere millioner nye arbeidsplasser, og selv om den økonomiske veksten nå er svært lav, så beholder de fleste jobbene sine og den levestandarden de har oppnådd.

Rocinha-favelaen i Rio de Janeiro, Brasil

Det siste drøye tiåret er fattigdommen i Brasil nesten halvert. Samtidig lever mange fortsatt i den ytterste nød.

Foto: Arnt Stefansen

Stor middelklasse

Og Brasil er altså ikke alene her i Latin-Amerika når det gjelder økonomisk fremgang og bekjempelse av fattigdom. Ifølge tall fra Verdensbanken er tallet på fattige i regionen blitt halvert siden tusenårsskiftet, og den fattige befolkningen utgjør nå «bare» drøyt 13 prosent av de rundt 550 millioner menneskene som bor i Latin-Amerika.

Flere titalls millioner latinamerikanere har dermed tatt steget opp i middelklassen, noe som har ført til at det for første gang i historien er færre fattige enn det er middelklasseborgere i denne delen av verden.

Og selv om Latin-Amerikas lavere middelklasse, med enn inntekt på 10 dollar dagen eller mer, lever ytterst beskjedent etter norsk målestokk, så er det som har skjedd en sosial revolusjon.

– Jeg opplever at livskvaliteten er blitt vesentlig bedre, sier helsearbeideren Luciana Raucho da Silva i favelaen Rocinha. Jeg vokste opp i en lutfattig familie, der kampen for å overleve preget min barndom og ungdom, sier hun.

– I dag er jeg sykepleier, og tjener bra, noe som har gjort det mulig å gi mine foreldre et nytt hjem og et nytt liv. Og det er veldig mange som har opplevd det samme som meg her i favelaen, sier 22-åringen.

Fortsatt mange fattige

Men selv om kampen mot fattigdommen har gitt store resultater her i Latin-Amerika, så er det fortsatt mye som gjenstår. Fortsatt lever 80 millioner mennesker mellom Rio Grande i nord og Ildlandet i sør under FNs fattigdomsgrense, mange av dem i den ytterste nød, på mindre enn to og en halv dollar dagen. Også her i Rocinha er det fortsatt svært mange som er lutfattige, sier Paolo Cesar:

Rocinha-favelaen, Rio de Janeiro, Brasil

Flere titalls millioner latinamerikanere har tatt steget opp i middelklassen, noe som har ført til at det for første gang i historien er færre fattige enn det er middelklasseborgere i denne delen av verden.

Foto: Arnt Stefansen

– Vi må ikke glemme at dette fortsatt er en favela. Ved første blikk er det lite som minner om en slum, men inne i de trange smugene er virkeligheten en helt annen. Her lever mange fra hånd til munn, og de sanitære forholdene er elendige, sier han.

– Det er også enorme utfordringer når det gjelder helsestell og skoletilbud, og på dette området har myndighetene gjort altfor lite, sier Rocinha-beboeren Paolo Cesar.

Håper på varig endring

Paulo Cesar er en av Rocinha’s mest kjente innbyggere. Han har olympisk medalje i friidrett for Brasil, hans er kjent fra programmer i landets største TV-kanal O Globo, og han har de siste årene vært en populær lokalpolitiker. Når jeg spør ham om bydelens fremtid blir han så beveget at han tar til tårene:

– Jeg ser nå en varig endring til det bedre her i Rocinha. Jeg har jobbet mye og vært i harde konflikter både med politikerne og de brutale narkotikasjefene som rådde her tidligere. Nå har myndighetene tatt kontrollen her, vi og våre barn lever trygt, og stadig flere er i jobb og lever et stadig bedre liv, sier han.

Men han føler seg likevel ikke helt trygg på at det som nå skjer i favelaen er en varig endring:

– Vi har opplevd harde tilbakeslag før, og jeg håper inderlig at man ikke vil gjenta fortidens feil, sier Paolo Cesar – kjent og populær skikkelse i Rio de Janeiros største favela, Rocinha.

SISTE NYTT

Siste nytt