Hopp til innhold

Første nettavis på Cuba: Lansert og blokkert på samme dag

En prisvinnende blogger lanserte onsdag en nettavis på Cuba i håp om å starte landets første uavhengige nyhetsmedium på 50 år. Men det kommunistiske styret blokkerte nettsiden umiddelbart.

Nettavis Cuba

FØRSTE NETTAVIS LANSERT: Onsdag ble den første nettavisen på Cuba noensinne, og den første uavhengige nyhetsmedia på 50 år, lansert. Debatter om kommunismen, nyheter om vold i hovedstaden og informasjon om kulturtilbud var innhold i nettavisens lanseringsutgave. Kort tid etter lansering blir nettsiden blokkert, men bloggeren Sanches vet hvordan å omgås sensur.

Foto: PANTA ASTIAZARAN / Afp

Den prisvinnende bloggeren Yoani Sanches har lenge sendt ut meldinger til verden fra 14. etasje i en boligblokk i Havanna. Nå har hun tatt steget videre og stiftet nettavisen 14ymedio som betyr 14 og en halv, blant annet for etasjen der hun bor og skriver.

Nettavisen er det første mediet utenfor statlig kontroll siden den cubanske revolusjonen. Lanseringen onsdag representerte noe helt nytt for Cubas befolkning. I avisen var artikler om alt fra informasjon om kulturtilbud i hovedstaden Havana til debatt om kommunismens betydning på dagens Cuba. I avisens leder skriver Sanches at hun lover det cubanske folket et «helhetlig nyhetsbilde med debatter og informasjon».

Kun timer etter lanseringen melder nyhetsbyrået Ap at nettavisen er blokkert på Cuba av myndighetene. Nysgjerrige cubanere ble umiddelbart omdirigert til nettsiden Yoanislandia.com, en nettside proppfull av angrep på Sanches og artikler av regime-vennlige bloggere.

– En drøm har gått i oppfyllelse

Flere år som blogger på Cuba har gjort Sanches til en ekspert på å omgås myndighetenes sensur på nett. På Twitter kritiserer hun myndighetenes sensur av nettsiden sin. Mange andre cubanere er tydeligvis også vant med sensurerte sider på nett. På 14ymedio skjedde nemlig noe som ikke er hverdagskost for Cubas innbyggere:

I kommentarfeltene raste debatten mellom tilhengere og motstandere av revolusjonen om kommunismens rolle på dagens Cuba.

På lanseringsdagen inneholdt nettavisen alt fra artikler om vold i hovedstaden Havana til et intervju med opposisjonsskribenten Angel Santiesteban, og liste over kulturtilbud. I et brev i onsdagens utgave av nettavisen oppfordrer prominente verdensborgere myndighetene til å respektere retten til å eksistere. Den polske fredsprisvinneren Lech Walesa og den peruanske nobelprisvinneren i litteratur, Mario Vargas Llosa, er blant dem som har skrevet under på brevet.

Selv etter myndighetenes blokade skriver Sanches på Twitter at «en drøm er gått i oppfyllelse».

Laster Twitter-innhold

Demonisert og kontrollert

Ifølge Reportere Uten Grenser er det ulovlig med privateid media på Cuba, og staten eier all mainstream-media. Freedom House melder om at internett på Cuba er strengt kontrollert. For cubanere flest er det svært vanskelig å tilkobles internett fra hjemmene.

Bare 2,6 millioner av Cubas litt over 11 millioner innbyggere har tilgang til internett og vil være i stand til å lese avisen online. Dette har den 38 år gamle dissidentbloggeren Yoani Sanchez som står bak 14ymedio tatt i betraktning. Derfor vil avisen også bli sirkulert på minnebrikker, DVD og CD.

Artikkelen fortsetter under bildet

Yoani Sanches

PRISBELØNNET BLOGGER: Yoani Sanches er hedret for sin bloggevirksomhet. Onsdag lanserte hun en nettavis- den første uavhengige nyhetsportalen på Cuba på 50 år. Samme dag blir nettsiden blokkert av myndighetene.

Foto: Jose Castañares / Afp

Hennes blogg «Generacion Y» om dagligliv og politikk på Cuba er blitt svært populær. Hun er kjent for sin kritikk av kommuniststyret i hjemlandet.

Redaksjonen sier de har fått flere trusler over telefon fra myndighetene. Å publisere kritikk av regjeringen på Cuba kan medføre fengselsstraff. Bloggeren Yoani Sanchez har også tidligere blitt beskyldt for fiendtlig propaganda. I sitt siste blogginnlegg sier hun at hun kjenner seg demonisert av myndighetene.

Innstilt på å jobbe gratis

På Cuba må registrerte journalister skrive under på lojalitet til den sosialistiske staten. Derfor er staben i 14ymedio registrert som sekretærer i samsvar med Cubas nye lover for privat virksomhet. Men allerede før lanseringen ble flere av redaksjonsmedlemmene innkalt til avhør. Alle i staben er innstilte på gratis innsats.

– Vi tar ikke imot statlige midler fra noen, sier Yoani Sanchez til Reuters, og avviser Castro-regimets påstand om at hun er en del av den USA-støttede «cyber-krigen» mot Cuba.

Ifølge Sanchez er det private bidrag på til sammen 150.000 dollar som er startgrunnlaget, penger som skal være gitt av idealister som tror på en fri presse.

Bloggeren har også sagt nei til å bli med i en organisasjon av opposisjonelle. Yoani Sanchez skriver på bloggen sin at hun trur på ubundet og fri rapportering om virkeligheten, uten politiske bånd.

SISTE NYTT

Siste nytt